Nieuwe ontwikkelingen in GaiaZOO

Met ruim 450.000 bezoekers is ook 2015 weer een heel mooi jaar voor GaiaZOO. Vanwege ons tienjarig jubileum werden er weer vele nieuwe soorten aan onze dierencollectie in het RainForest gedeelte van het park toegevoegd! Zoals u van ons gewend bent, zullen er ook de komende jaren weer volop nieuwe investeringen in GaiaZOO plaatsvinden.

Taiga
Begin december wordt weer een mooie brochure verspreid bij onze abonnementhouders en hierin maken we de plannen bekend voor de jaren 2016 en 2017. Hierbij ligt de nadruk op het completeren van onze Taiga-collectie. Na de Wolvenvallei en de Vreemde Vogel Volière gaan we verder met andere markante bewoners van de Taiga. Letterlijk en figuurlijk bovenaan staat daarin Europa’s grootste roofvogel, de machtige monniksgier die we in de abonnementenbrochure volgen op zijn jaarlijkse trek tussen Europa en Mongolië. Veel van de dieren die hij tegen komt, kunt u al vinden in GaiaZOO. Denk bijvoorbeeld aan wolven, lynxen, rendieren, muskusossen, veelvraten en Przewalskipaarden. Maar het leven op de Taiga is veel gevarieerder en veel van de nog ontbrekende soorten in dit deel van de wereld gaan we aan de GaiaZOO-collectie toevoegen.

Roofvogels
Een hoofdrol in deze plannen is weggelegd voor de monniksgier. Om de vogel met zijn spanwijdte van 3 meter de ruimte te geven die hij verdient bouwen we een enorme volière van wel 12 meter hoog en met een oppervlakte ter grootte van een half voetbalveld. In deze reusachtige volière kunt u als bezoeker rondlopen en genieten van een prachtig landschap waarin vele spectaculaire vogelsoorten samenleven. Die volière bouwen we over de huidige GaiArenA heen, zodat u vanaf de tribune kunt genieten van de dagelijkse vogelvoederingen die een zeer natuurgetrouw beeld geven van hoe het er in de vrije natuur aan toe gaat.

Met de realisatie van dit spectaculaire project komt er ook een einde aan de plezierige samenwerking met onze valkenier Wim Huygen. We realiseren ons heel goed hoe geliefd zijn voorstellingen waren en kijken ook terug op een fantastische tijd waarin Wim met zijn vakmanschap en aanstekelijke presentaties heel veel bezoekers heeft weten te enthousiasmeren. Na negen jaar vonden we het echter tijd voor een ander concept dat uiteraard wel voortborduurt op wat Wim zelf in elke voorstelling heeft benadrukt: vogels moeten kunnen vliegen! Heel belangrijk vinden we het ook dat de vogelsoorten die we hierin gaan houden niet alleen prachtig uitzien en spectaculaire vliegers zijn, maar het zijn ook allemaal soorten die in het wild bedreigd zijn en waarvoor we met internationale fokprogramma’s dus een cruciale bijdrage in hun voortbestaan kunnen leveren.

We beseffen dat het stoppen van de roofvogeldemonstraties voor velen een teleurstelling zal zijn, maar u mag er op vertrouwen dat we hiervoor in de plaats een geweldige beleving terug gaan geven. Welke dieren er precies gaan komen, houden we nog even geheim, maar we kunnen wel verklappen dat de Taiga van GaiaZOO nog veel mooier gaat worden.

 

Bron en foto: GaiaZOO