Het verhaal achter: Droomvlucht

In deze wonderlijke wereld van “Droomvlucht” glijd je zacht schommelend in je hemelslede langsheen de sterren… en vlieg je door een wonderwoud vol trollen, elfjes, bosgeesten, faunen en Koning Oberon…  Waren al je dromen maar zo mooi als deze tocht.

Droomvlucht is een grote darkride in het Nederlandse attractiepark ‘de Efteling’. De attractie werd ontworpen door Ton van de Ven en is geopend in 1993.

In deze darkride zweven de bezoekers in gondels doorheen een droomwereld. De rit duurt 6 minuten en is 425 meter lang is. Doordat de gondels individueel worden aangestuurd, ondervindt men gedurende de rit verschillende snelheden. Ook klimt men tijdens de Droomvlucht tot een hoogte van dertien meter, om ten slotte in de laatste scène via een spiraal in een afgeremde vrije val weer naar beneden te zweven.

De verschillende scenes:
Eenmaal ingestapt in de gondel, belanden de bezoekers in een fantastische droomwereld.

De droom begint bij een bezoek aan het Kastelenrijk, waar in het schemerdonker wiegende kastelen te zien zijn die zich bevinden op hoge rotspunten, versierd met watervallen en nevel eromheen. De droomkastelen zijn bijzonder sfeervol verlicht.

Hierna komt men terecht in het Wonderwoud, waar men onder andere enkele elfjes, bosgeestjes, pratende bomen, een toverende fee en een eenhoorn ziet. Hier tref je niet alleen elfjes aan, maar ook andere droom-wezentjes zoals een bosgeestje die vanaf een tak toekijkt hoe de andere bosgeestjes zich aan het wassen zijn. Ook faunen zijn van de partij, de ene speelt op z’n harp terwijl de andere aandachtig luistert. En helemaal achteraan op de berg staat nog een eenhoorn. Wie goed rondkijkt en wat geluk heeft kan de toverfee spotten die even vanuit de grond omhoog komt en even later weer omlaag gaat.

Na deze scène komt men terecht in de Elfentuin, waar Oberon, de koning van de elfen, vanuit zijn troon naar de bezoekers zwaait. De Elfentuin wordt gedomineerd door een weelde van bloemen. Overal zie je elfjes en schattige dieren. Zo zit er onder andere een elfje aan de rand van de vijver pootje te baden. Een ander elfje ziet vanaf een tak hoe een hert haar dorst lest. Elders zit een elfje te schommelen. Je weet niet waar eerst kijken. En vlak voordat je deze schitterende tuin verlaat, worden we uitgezwaaid door koning Oberon.

Nog maar amper bijgekomen van al het moois , is het tijd om onze reis doorheen deze droomwereld verder te zetten.

Via een sterrentunnel komt men in een ruimte waar enkele planeten, die heel ver hiervandaan zouden kunnen zijn, rustig rondzweven. Naast de planten zweven er ook verschillende hemelburchten rond, die rijkelijk versierd en verlicht zijn. Op de achtergrond zijn ook regelmatig vallende sterren te zien.

Na deze kleine ruimtereis keert men weer terug naar de aarde, waar men in het Zompenwoud terecht komt. Hier regent het altijd. De blubbertrollen en faunen die er wonen zijn er aan gewend en nemen het er dan ook maar van. Hierdoor zie je in het midden tussen de bomen een aantal trollen zich douchen in de regen. Je kunt de blubbertrollen van alle kanten bekijken doordat je in spiraalvorm naar beneden zweeft. Tenmidden van dit woud bevind zich een klein meertje. Als je bijna beneden bent dan wordt je langs een trol geleid die telkens als er iemand langs zweeft gauw voor je springt. Vlak naast de gondel zijn er nog wat elfjes en trollen te bezichtigen.

Ten slotte komt men aan in het Droommoeras, waar de trollen samen met de elfjes en de konijntjes spelen. Dit is de laatste scène van de attractie, waarna men dus weer “wakker” wordt.

De sfeermuziek voor de diverse scènes in Droomvlucht is gecomponeerd door Ruud Bos. Hij schreef eerder al de muziek voor Fata Morgana.

 

Artikel: Timothy Meersman

Bron: Efteling, Wikipedia, Sprookjes.org