Bouwer in de kijker: Gerstlauer Amusement Rides

In 1982 richtte Hubert Gerstlauer, een voormalig medewerker van Schwarzkopf GmbH, zijn eigen bedrijf op, genaamd “Gerstlauer Elektro GmbH”. Met dit bedrijf leverde hij elektrische en pneumatische onderdelen voor Schwarzkopf. Na het faillissement van Schwarzkopf in 1992, nam Gerstlauer een deel van de fabriekshallen over en ging zelf verder met het bouwen van attracties en achtbanen. In verband met de toename van de productie, veranderde het bedrijf van naam naar “Gerstlauer Amusement Rides GmbH” in maart 2007.

 

 

De eerste individuele achtbaan van Gertslauer is “G’sengte Sau”, een Bobsled roller coaster. Deze werd gebouwd in Erlebnispark Tripsdrill, een pretpark in Baden-Württemberg.

 

 

Sinds 2003 is de populariteit van Gerstlauer toegenomen door hun Euro Fighter-model, die inmiddels op vele plaatsen in Europa en Amerika is gebouwd. Een kenmerk van alle Euro-Fighter-modellen is de eerste afdaling met een hoek van 97 graden, dus verder dan verticaal.

 

 

Een ander populair model is de Spinning roller coaster, waarin bezoekers tegenover elkaar in een draaiend karretje zitten.

 

 

Bij Gerstlauer bouwt men volgende achtbaantypes:

Infinity Coaster: bij dit type achtbaan draait alles om de grootte, men kan opteren voor een lay-out met of zonder inversies.

 

 

Euro Fighter: dit is een soort achtbaan waarbij de lifthill verticaal naar boven gaat, daarna ga je in vrije val loodrecht naar beneden.

 

 

Launch Coaster: bij dit type achtbaan worden de karretjes gelanceerd tegen 90 km/h

 

 

Spinning Coaster: dit is een achtbaantype waarbij het bovendeel van de wagon kan roteren ten opzichte van het onderstel van de achtbaantrein om een verticale as.

 

 

Bobsled Coaster: dit type achtbaan valt het best te vergelijken met een wilde muis achtbaan. Maar dit type hoeft niet perse de typische haarspeldbochten te hebben. 

 

 

Family Coaster: dit is een achtbaantype dat toegankelijk is voor het ganse gezin.

 

 

Junior Coaster:dit achtbaantype is vrij vergelijkbaar met de Family Coaster

 

 

Wooden Coaster: bij deze achtbaan raast men over een houten parcours.

 

 

Kiddy Racer: dit achtbaantype is bedoeld voor de allerkleinsten.

© Bob Van Dyck

 

Gerstlauer staat ook bekend om het werk dat ze doen bij het opknappen van de oude Schwarzkopfbanen, zoals ze bijvoorbeeld deden bij Psyke Underground in Walibi Belgium.

© Bob Van Dyck

 

Behalve achtbanen bouwt Gerstlauer ook andere attracties.

Reuzenrad: 40m, 50m, 60m: Dit reuzenrad wordt getypeerd door de gesloten cabines.

© Bob Van Dyck

 

Flatrides:

Sky Roller: Bij deze attractie kan men door middel van de vleugels zelf kiezen hoe intens de rit is, de attractie wordt rond een toren gebouwd. Aan het begin van de rit wordt de gondels met vliegertjes omhoog gehesen.

 

 

Sky Fly: Deze attractie heeft eenzelfde besturingsprincipe als de Sky Roller. Enkel gebruikt men hier een andere basis. Aan het begin van de rit wordt de grote draagarm omhoog getild en tijdens de rit ga je op en neer.

 

 

Polyp: De klassieke octopus attractie.

 

 

Suspended Polyp: Bij deze polyp hangen de bakjes onderaan en zijn je benen vrij.

 

 

Dancing Pavilion: Dit type attractie is pure nostalgie, het huisje danst op en neer op een leuk muziekje.

 

Pegtop Carousel: Deze valt een beetje te vergelijken met een theekopjes attractie.

The Waltz: Bij deze attractie staan draaiende gondels gemonteerd op een grote draaischijf.

 

 

Bavarian Express: Lopend over een rail wordt een treintje aangedreven van een centrale motor. Via spaken is het treintje bevestigd aan de centrale basis.

 

 

space:walk: Bij deze attractie moet je als passagier zelf zorgen voor het bewegen van de attractie. Al lopende doet men de arm hoger klimmen.

 

 

Foto’s:  Bob Van Dyck, Gerstlauer

Bronnen: Wikipedia, Gerstlauer, RCDB.