Laatste neusaap vertrokken uit Apenheul

Op donderdag 3 september is de laatste neusaap in Apenheul terug verhuisd naar Singapore. Na het overlijden van Bagik afgelopen mei, was Jeff nog de enige van zijn soort in Apenheul. Het dierenpark heeft er daarom voor gekozen Jeff te herenigen met zijn soortgenoten in Singapore Zoo.

Hoewel de beslissing om Jeff terug te sturen in juni al was genomen, vertrok hij pas gisteren. Dat komt door de strenge regels omtrent dierenvervoer. Zo heeft Jeff diverse medische controles achter de rug en een verplichte quarantainetijd. Hij was wel nog zichtbaar voor publiek, zodat vaste bezoekers uitgebreid afscheid hebben kunnen nemen. Velen gaven aan de markante apen te gaan missen.

Ook voor het dierenpark zelf vormt het vertrek van de neusaap een groot gemis. Ondanks alle inspanningen lukte het echter niet om de neusapen succesvol te houden en het park vindt voortzetting niet langer verantwoord. Wel zet Apenheul de samenwerking met de dierentuin in Singapore onverminderd voort en steunt Apenheul het internationale fokprogramma voor neusapen, zodat deze ernstig bedreigde soort kan blijven voortbestaan.