Geslachtsbepaling voor pinguins in Sea Life Blankenberge

Begin april werden in SEA LIFE Blankenberge pinguïnbaby’s geboren. De kuikens kregen door de winnaars van de tekenwedstrijd al een naam toebedeeld. Nu ze wat groter zijn, wordt het geslacht van de pinguïns bepaald via een DNA-test. Op het zicht is er bij pinguïns immers geen verschil tussen een mannetje en een vrouwtje.

Geslacht bepalen

Op 1 september wordt door de dierenarts bij beide kuikens bloed getrokken. De bloedstalen zullen geanalyseerd worden in het labo. Enkele dagen nadien wordt het geslacht van Tommy en Presciosa bekend gemaakt. Als Tommy en Presciosa een mannetje en een vrouwtje blijken te zijn, zal SEA LIFE binnen 2 jaar op zoek moeten gaan naar een nieuwe thuis voor een van de twee pinguïns. Ze zijn dan geslachtsrijp en als broer en zus is dat geen evidente combinatie.

Peru & Chili

De pinguïns van SEA LIFE Blankenberge zijn Humboldt pinguïns (Spheniscus humboldti) en zijn met uitsterven bedreigd. Ze leven aan de westkust van Zuid-Amerika, bij Peru en Chili. Ze danken hun naam aan de Humboldt stroming, een koud waterstroom voor de kust, die rijk is aan ansjovis en sardines. Humboldt pinguïns zijn gemiddeld 65 cm groot en wegen tussen de 3 en 5 kg. Ze hebben 2 vederlagen, de buitenste is bedoeld tegen de wind en water terwijl de binnenste bedoeld is als isolatielaag om zichzelf warm te houden.

Vis, vis, vis

Vanaf wanneer ze geboren worden tot de tijd dat ze zelfstandig vis kunnen eten, worden ze gevoederd door de ouders. De ouders doen dit door hun eigen, verteerde, voedsel uit te braken in de bek van de kleintjes. Een van de nieuwe kuikens kan ondertussen al zelfstandig vis eten, het andere kuiken kan dit nog niet helemaal alleen en wordt momenteel nog vooral gevoederd door de ouders.