Bouwdewijn Seapark reageert op verbod om het park te bezoeken

Speelpleinwerking “de Speelkriebels” mag geen bezoek meer brengen aan Boudewijn Seapark op vraag van Schepen van Jeugd Maarten Forceville. Het schepencollege van Herent ging op zijn vraag in. De schepen stelde zich vragen bij de educatieve waarde van het park.

De schepen vindt dat dolfijnshows geen meerwaarde bieden. Hij voegt er aan toe dat aangetoond zou zijn dat stressgedrag opduikt bij dolfijnen die in bassins zwemmen. De bassins lijken hiervoor te weinig op hun natuurlijke leefomgeving.

Volgens hem kunnen dierentuinen dan weer wel omdat daar een natuurlijke omgeving nagebootst wordt.

Boudewijn Seapark is allerminst opgezet met de maatregel van het Herentse gemeentebestuur en reageert in een open brief.

Beste Maarten Forceville,

Graag hadden wij dit rechtstreeks met jou gedaan, maar aangezien je de voorkeur geeft aan communicatie via de media reageren wij door middel van deze open brief. Toch jammer dat u niet op ons veelvuldig aandringen bent ingegaan om langs te komen, dan had u de situatie in ons Brugs dolfinarium zelf kunnen bekijken in plaats van in te gaan op wat buikgevoel. Sterker nog beste Maarten, wij krijgen het idee dat je politiek probeert te scoren over de rug van onze dieren, trainers en de talloze vrijwilligers die dagelijks hun ziel en inzet steken in onze dolfijnen.

In 2014 heeft de Raad van Dierenwelzijn in een werkgroep vastgesteld dat er met het welzijn van de dolfijnen niets mis is. Blijkbaar neem je hen niet serieus noch onze honderdduizenden bezoekers. Mocht jij desondanks toch in staat zijn te communiceren met dolfijnen en heeft iedereen het fout, dan willen we graag van je diensten gebruik maken. Omdat we toch wat twijfels hebben over je expertise, hebben we voor jou hieronder wat simpele wist-je-datjes opgesomd.

Wist je dat…

  • op vraag van de kamer van Volksvertegenwoordigers de Raad van Dierenwelzijn een werkgroep heeft samengesteld, bestaande uit dierenwelzijnsorganisaties, natuurbeschermingsorganisaties, biologen, dierenartsen en vertegenwoordigers van dolfinaria. Belangrijkste conclusie: er is geen sprake van verstoord welzijn bij onze dolfijnen.
  • onze oudste dolfijn 49 jaar oud is en wetenschappelijk bewezen is dat dolfijnen langer leven in dolfinaria dan in de natuur.
  • het dolfinarium van Boudewijn Seapark voldoet aan alle Europese en Belgische wetgeving voor het houden van tuimelaars.
  • de Vlaamse overheid ieder jaar een vergunning verleent aan het Boudewijn Seapark voor het houden van dolfijnen en zeehonden voor educatieve en wetenschappelijke doeleinden.
  • het dolfinarium van Boudewijn Seapark lid is van European Association for Aquatic Mammals (EAAM), een belangenorganisatie die de strengste regels aan haar leden oplegt ten aanzien van het houden van dolfijnen.
  • de educatieve werking van het dolfinarium zich vertaalt in een toename van het aantal reserveringen van onze educatieve pakketten. Dit jaar hadden we bijna het dubbel van reserveringen tegenover vorig jaar.
  • Boudewijn Seapark meewerkt aan onderzoeken die in de natuur niet mogelijk zijn en hiermee de soortgenoten in het wild helpt. Zo is er in het verleden een succesvolle oplossing gezocht voor de ongewenste bijvangst van dolfijnen in de visserij.
  • Boudewijn Seapark haar bezoekers tijdens shows, educatieve presentaties of programma’s informeert over het schoon houden van de oceanen en de vele bedreigingen die de dolfijnen in het wild tegenkomen. Door het aanspreken van alle zintuigen blijft deze boodschap veel langer en beter hangen dan wanneer je iets leert uit een boekje of documentaire op TV.

Op basis van onder andere deze feiten baseren de verschillende instanties in België en Europa hun beslissing voor het verlenen van een vergunning voor het houden van dolfijnen. Deze instanties houden regelmatig zeer strenge controles in ons park.

Kortom beste Maarten, doe eens navraag vooraleer je begint te roepen. We kregen ondertussen reeds reacties van ouders waarvan hun kinderen naar de speelpleinwerking in Herent gaan, dat ze helemaal niet achter je beslissing staan. De deur staat hier nog altijd open. We horen graag van je.

Namens alle medewerkers van Boudewijn Seapark.

 

Bron: Nieuwsblad