ZOO Antwerpen rouwt

Okapi Sofie is niet meer. De oudste okapi in Europa overleed in de nacht van dinsdag op woensdag. Sofie stierf van ouderdom.

“Je weet dat dit zal gebeuren, maar het blijft onverwacht en triest”, vertelt Patrick Immens. Coördinator Patrick Immens zag Sofie nog geboren worden in de ZOO, bijna exact 24 jaar geleden, op 14 juli 1991. “Ze was de rustigste van alle okapi’s in de ZOO, een zacht karakter en vriend van iedereen. Sofie zal gemist worden door de okapiverzorgers. Doordat ze minder schichtig was, kon je haar makkelijk benaderen en was onze band met haar zeer sterk.”

Met haar gezegende leeftijd, Sofie was 24 jaar, werd ze ouder dan wat gemiddeld wordt verwacht van okapi’s in dierentuinen. Ze was ook jarenlang een prima moeder en van groot belang voor het kweekprogramma waarvan ZOO Antwerpen internationaal stamboekhouder is. Ze kreeg zes jongen.

Helaas is de okapi een bedreigde diersoort. De populatie is de laatste tien jaar met 75% afgenomen. In de dichte regenwouden van Congo, de enige plek ter wereld waar dit hoefdier nog voorkomt, leven er nog maar tienduizend. Ze zijn familie van de giraffen en erg schuchter. Je zal ze zelden in hun habitat kunnen spotten. ZOO Antwerpen steunt het okapireservaat rond Epulu en bouwt ook verder aan een reservegroep in dierentuinen. Op dit moment leven er zo’n 170 okapi’s in dierentuinen. Sinds 1995 is dat aantal met maar liefst 60% gestegen. We blijven ons inzetten voor deze prachtige diersoort. We hebben dan ook een zeer speciale en sterke band met deze dieren. In september verwachten we de geboorte van een jonge okapi in de ZOO. Deze baby is een opsteker voor onze verzorgers en ze kijken er volop naar uit.

Over het overlijden van Maleisische tapir Qadira tasten we nog in het duister. Het was deze ochtend een hele schok voor de verzorgers toen ze Qadira vonden. Ze leek kerngezond en huppelde gisteren nog vrolijk rond in het park. Qadira werd geboren op 6 maart 2015 en liep al snel mee rond met mama. “We waren zo blij met haar geboorte, want Maleisische tapirs zijn bedreigd. Qadira was het zesde tapirjong in de ZOO. Dit breekt mijn hart. Ik ben echt heel verdrietig”, zegt coördinator Marjolein Osieck.