Puy du Fou, een familiepretpark zonder attracties

Duik in het verleden dankzij dit unieke pretpark in een prachtig decor

Puy du Fou in de Franse Vendée is een van de best bezochte pretparken van Europa. Er staat geen enkele mechanische attractie. Het Franse themapark Puy du Fou is voorloper op het gebied van shows. Geen achtbanen, geen rollercoasters, geen waterbanen. De kicks die je hier krijgt, zijn kicks van de sterke emoties door de historische re-enactment shows.

Dat een pretpark niet altijd duizelingwekkende attracties nodig heeft, blijkt uit het bezoekersaantal van het historische park Puy du Fou: het is, op Disneyland Paris na, het populairste pretpark van Frankrijk. Vorig jaar trok het park 1,9 miljoen bezoekers. Daarmee steekt het Parc Astérix en Phantasialand voorbij. Ook de Efteling was gecharmeerd door het concept: een team van acteurs en technici van Puy du Fou verzorgt sinds 2013 het hele seizoen de paardenshow van ‘Raveleijn’. 50 Puyfolais (technici, kostuumontwerpers, ruiters, valkeniers, stuntmannen, enz.) voeren het spektakel van 20 minuten tot 6 keer per dag op. En ook in landen als Polen, Spanje, Rusland en China werkt Puy du Fou mee aan spektakels. Deze internationale erkenning is te danken aan een strategie van permanente creatie.

Puy du Fou creëert shows

Al meer dan 35 jaar staat Puy du Fou bekend om de originaliteit van de spektakels dat het ontwikkelt met acteurs, dieren en special effects.

In de nieuwe show van dit seizoen verovert Puy du Fou een belangrijke historische periode. De twintigste eeuw eist in Puy du Fou namelijk zijn plaats in de reis door de tijd op met de show ‘De Geliefden van Verdun’, een ontroerende en spectaculaire duik in de Grote Oorlog.

Tijdens de ‘Dans van de Spookvogels’ vliegen bijna 210 vogels gelijktijdig in de lucht, een kunst waarin Puy du Fou na 25 jaar hard werken is geslaagd. Arenden, valken, gieren, haviken en uilen cirkelen in de lucht. Ze scheren rakelings boven het publiek en landen op de armen van hun meestervalkeniers. Een schouwspel om kippenvel van de te krijgen.

‘De Cinéscénie’, het grootste nachtspektakel ter wereld, is een onwaarschijnlijke productie van een uur en veertig minuten. Het verhaal vertelt het symbolische lot van de familie Maupillier van de Middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog en wordt gespeeld door 3400 vrijwilligers. De imponerende voorstelling wordt al tientallen jaren opgevoerd. Elk seizoen komen er nieuwe scènes en speciale effecten bij. Het podium heeft een oppervlakte van 23 hectare, meteen het grootste podium ter wereld. Hierop spelen per avond 1200 acteurs en 120 ruiters. Er zijn 14 000 toeschouwers welkom per voorstelling.

Dit jaar stak Puy du Fou 2 miljoen euro in de ontwikkeling van speciale drones voor de Cinéscénie show. De drones, Neopters genaamd, synchroniseren met de muziek, het videomateriaal, het licht en de acteurs en dragen verlichting, waardoor het lijkt alsof er kaarsen door de lucht zweven. Verder omvat de epische voorstelling onder meer projecties, lasers, fonteinen, vuur en vuurwerk.

Eigen scholen

Puy du Fou bouwt verder aan zijn toekomst en organiseert de nodige kennisoverdracht tussen de verschillende generaties. Sinds 1998 leidt Puy du Fou de acrobaten van morgen op in 24 disciplines (kostuum, drama, dans, ontwerp, belichting, decor en rekwisieten, paardrijden, stunt paardrijden, fotografie, video, spektakeltechnologie, dierenverzorging, flamenco,…) aan de De Junior Academie.

En in september 2015 lanceert Puy du Fou zelfs zijn eigen basisschool in samenwerking met het Franse ministerie van Onderwijs, de Puy du Fou Academie. Dit is de eerste keer ter wereld dat een themapark zes onderwijsniveaus zal inrichten. Kleutertjes en leerlingen tot en met het derde leerjaar zullen er terecht kunnen om naast de gewone lessen een artistieke opleiding bij Puy du Fou te krijgen in theater, gymnastiek of dans. Het project moet toelaten om jonge talenten te ontdekken en op te leiden zodat ze totaalartiesten worden die later zullen deelnemen aan de spektakels van het Grote Park. Een zestigtal kinderen zal op 1 september 2015 het schooljaar in Puy du Fou aanvatten.

Tot slot heeft Puy du Fou nog zijn Academie voor Paardrijden: de grootste renstal voor spektakels in Europa met 180 paarden die worden getraind in alle disciplines: stuntrijden, draven, dressuur,… En de Valkeniersacademie: de enige plaats in Frankrijk waar een opleiding wordt gegeven aan roofvogelverzorgers en een van de beste kweekprogramma’s voor roofvogels ter wereld bezit.

Praktische informatie

  • Tickets Grand Parc vanaf 24 euro/volwassene
  • Verblijf “Parc + Hotel “ vanaf 54 euro/ persoon

(Tarieven enkel geldig op basis van reservatie)

Info en reservatie via www.puydufou.com

Puy du Fou is nog open tot eind september

Meer info over het park