Europa-Park viert dit weekend 40ste verjaardag

Europa-Park bestaat dit jaar 40 jaar. Dit wordt het gehele seizoen gevierd met vernieuwde attracties en diverse evenementen. Het hoogtepunt is echter dit weekend als het park op zaterdag tot middernacht geopend blijft en er voor jong en oud extra activiteiten te beleven zijn.

 

Met de onlangs ontvangen award voor ‘beste attractiepark ter wereld’ kan het jubileumjaar voor Europa-Park niet mooier beginnen. Meer dan 100 miljoen mensen hebben de afgelopen vier decennia Europa-Park bezocht en daarvoor wil het park zijn gasten bedanken. Dat gebeurt onder andere op 11 juli met een groot ‘Verjaardagsfeest’; het park zal die dag tot middernacht geopend blijven en er zijn diverse podia met live muziek. Tijdens de avond zal ook een gigantische lichtinstallatie opgericht worden. Dit spoor van meer dan 300 lichtballonnen was eerder al te zien in Berlijn, afgelopen november bij de viering van de val van de Muur. Prominenten uit geheel Europa zullen hun ballon, vergezeld van hun wens voor Europa, het luchtruim laten kiezen. De avond wordt afgesloten met een groot vuurwerk. De volgende dag gaat de Europa-Park Junior Club van start: een digitaal speel- en leerplatform voor kinderen. Er zijn op zondag voor jonge bezoekers nog meer activiteiten, trekt er een oldtimer-parade door het park en zal bekend gemaakt worden welke voornaam Euromaus voortaan zal dragen.

 

Dit weekend zal ook de waterattractie ‘Whale Adventures’ de deuren weer openen. De afgelopen maanden heeft deze splash battle een ‘make-over’ ondergaan; de attractie is uitgebreid met twee indoor-gedeeltes en ook is er meer interactiviteit aangebracht. Andere attracties die ter gelegenheid van de 40ste verjaardag vernieuwd zijn, zullen extra opgepoetst worden. Zo is er de nieuwe parade die dagelijks door het park trekt en in de bioscoop draait de laatste 4D-film met Euromaus en zijn vriendjes. De uitzichttoren ‘Eurotower’ heeft een nieuw kleedje gekregen en parkbezoekers worden vanaf dit jaar met een loopband van parkeerplaats naar de hoofdingang gebracht.

 

Hoewel het park pas 40 jaar bestaat, gaat de geschiedenis van de eigenaarfamilie Mack verder terug in de tijd. Zo’n 235 jaar geleden begon Paul Mack een bedrijfje dat zich na de productie van karrenwielen ging toeleggen op postkoetsen en later op (woon)wagens voor circussen en kermissen. In 1921 werd de eerste achtbaan ontwikkeld en andere attracties volgden snel. Het moederbedrijf MACK Rides is vandaag de dag een van de grootste achtbaanleveranciers ter wereld. Over de gehele wereld en ook in diverse Nederlandse en Belgische parken staan dan ook attracties van de firma Mack.

 

In 1975 besloten Franz Mack en zijn zoon Roland om een eigen attractiepark te openen. Het moest een showroom worden voor de achtbanen en attracties uit de eigen fabriek. Directies van andere parken konden dan de ‘producten’ in bedrijf zien en beter beslissen of het ook iets voor hun park zou kunnen zijn. Ook nu nog worden de nieuwste achtbanen eerst in het eigen park gepresenteerd. Europa-Park en MACK Rides worden momenteel geleid door de 7e en 8e generatie van de familie Mack.

 

Op 12 juli 1975 startte Europa-Park in het Zuid-Duitse plaatsje Rust op het terrein van slot ‘Balthasar’ (1442) met een kinderboerderij en enkele attracties. Het eerste jaar brachten 250.000 mensen een bezoek aan het park. De bezoekcijfers vertonen ieder jaar een groei en in 2014 werd het record van 5 miljoen bezoekers per jaar gehaald. Europa-Park is daarmee het best bezochte park in Duitsland en ook het op één na best bezochte park van Europa. Wereldwijd staat het qua bezoekersaantallen in de top 20, maar neemt in deze lijst als enige familieonderneming een bijzondere positie in. De afgelopen jaren weten ook steeds meer Nederlanders en Belgen de weg naar Rust te vinden. Op beoordelingssites als Tripadvisor en Zoover scoort Europa-Park hoge punten en is de laatste jaren regelmatig uitgeroepen tot beste park van Europa. Onlangs deed het vakblad ‘Amusement Today’ er nog een schepje bovenop en onderscheidde het park met de ‘Golden Ticket Award’ voor beste attractiepark ter wereld.

 

Het thema van Europa-Park, hoe kan het ook anders, wordt gevormd door de Europese landen. Gebouwen uit dertien landen zijn er met veel liefde voor detail nagebouwd en in deze landen bevinden zich meer dan 100 attracties en shows. Ook kun je er genieten van de gerechten uit deze landen. Zo’n 90% van alle attracties komt uit de eigen fabriek. Achtbaanliefhebbers komen er helemaal aan hun trekken; in het park staan maar liefst elf achtbanen. Banen als ‘Silver Star’ (73 meter hoog), ‘blue fire’ (van 0 naar 100 in 2,5 seconden) en ‘Wodan Timburcoaster’ (100 km/u) trekken liefhebbers van over de hele wereld. Voor hen die het wat rustiger aan willen doen staat er iedere dag ook zo’n 23 uur entertainment op de planken. Het park heeft hiervoor zo’n 250 artiesten uit 25 landen in dienst.

 

De laatste jaren ontwikkelt Europa-Park zich verder tot een bestemming voor een kortverblijf. Met 5 hotels en 4.000 bedden beschikt het park over het grootste hotel resort van Duitsland. De hotels kennen ieder ook een landenthema. Twee hotels zijn geclassificeerd met vier sterren en drie met vier sterren superior. Restaurant ‘Ammolite’ in het nieuwste hotel Bell Rock heeft onlangs een tweede Michelin-ster ontvangen. Daarmee is Europa-Park het eerste en enige attractiepark ter wereld met een Michelin-onderscheiding. Tenslotte kan er in het Camp Resort overnacht worden in tipi-tenten, blokhutten, huifkarren of op de 200 staanplaatsen van de camping.

 

Europa-Park is geopend tot en met 8 november 2015, dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur. Langere openingstijden in het hoogseizoen. De toegangsprijs bedraagt voor volwassenen 42,50 Euro, kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen 37 Euro. De Nederlandstalige brochure is gratis en eenvoudig aan te vragen via www.europapark.de/aanvraag. Meer informatie is te vinden op www.europapark.de/nl