Berenbos-icoon Mackenzie overleden in Ouwehands Dierenpark

Beer Mackenzie, de beer die het langst in Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen woonde, is overleden. Al lange tijd leed Mackenzie aan artrose, een aandoening die regelmatig voorkomt bij beren die in hun jeugd veel op een betonnen ondergrond hebben geleefd. Hiervoor kreeg hij al jaren pijnstillers, die hem in staat stelden zich beter te bewegen. De laatste maanden reageerde hij echter niet meer op de medicatie en bewoog hij bijna niet meer. Artrose is zeer pijnlijk. Na lang beraad is besloten beer Mackenzie te laten inslapen.

Een beer met een verleden
Mackenzie was wereldnieuws. Hij werd in verwaarloosde conditie aangetroffen in de Bosnische stad Vitez. Daar trad hij op als dansbeer in een restaurant. Zijn baas was gevlucht voor het oorlogsgeweld en de beer bleef alleen achter. Engelse VN-militairen vonden hem. Met hulp van ‘Libearty’ werd Mackenzie bevrijd en naar Nederland gevlogen. Zijn naam dankt hij aan VN generaal Mackenzie die de leiding had over de VN-troepen in Joegoslavië en hem bevrijdde van zijn leven als restaurant- en dansbeer in Bosnië. Hij was de grootste beer in Het Berenbos en de absolute leider.