Amerikaanse NGO Wildlife Conservation Society (WCS) vecht voor het welzijn van de Afrikaanse olifanten en trekt aan de alarmbel. Jaarlijks worden er 10.000 olifanten gedood voor hun ivoor.
In 1989 werd de handel in ivoor verboden, het bracht een einde aan sommige ivoormarkten. Maar voor landen en regio’s waar de bevolking/mensen weinig middelen hebben, is stroperij een groot probleem. Het ivoor is bestemd voor de illegale handel naar markten in Azië. Deze illegale handel is grotendeels verantwoordelijk voor de vermindering van de olifantenpopulatie. Stropers zijn goed georganiseerd, bovendien wordt er niet alleen op olifanten gejaagd voor hun ivoor, maar ook voor hun vlees.
Olifanten komen ook steeds vlugger en meer in contact met de mensen. De oorzaak is te wijten aan het verlies van leefgebied voor dit dier. Hierdoor gaat de olifant meestal verder dan de grenzen van de beschermde gebieden. De snelle bevolkingsgroei en de landbouwuitbreiding verkleinen hun leefgebied.
Uit een vrij recente telling van de Amerikaanse NGO Wildlife Conservation Society (WCS) is gebleken dat de voorbije vijf jaar de helft van de olifantenpopulatie is afgenomen in de regio van Mozambique.
De laatste tellingen zijn zeer dramatisch bevestigd het WWF. De Afrikaanse olifantenpopulatie is de voorbije vijf jaar met 48 procent gedaald, met name van 20.000 naar 10.300 dieren.
Op het hele Afrikaanse continent worden jaarlijks naar schatting 30.000 olifanten illegaal afgeslacht om tegemoet te komen aan de vraag naar ivoor. Volgens een telling van de NGO Elephants Without Borders (EWB) blijven er nog zo’n 470.000 wilde Afrikaanse olifanten over.
WWF gaat al enkele jaren de strijd aan tegen de afslachting van olifanten speciaal voor ivoor. De organisatie werkt samen met andere instanties om het stropen voor ivoor te voorkomen.
Eind maart verhuisde een hele Afrikaanse olifantenfamilie in één keer vanuit een dierentuin in Duitsland naar Nederland. De olifanten werden in containers naar Safaripark Beekse Bergen over gebracht. Het park heeft afgelopen maanden geïnvesteerd in een nieuw verblijf voor deze dieren.
Op deze manier kan Safaripark Beekse Bergen intensief deelnemen aan het Europese fokprogramma om te zorgen dat de Afrikaanse olifant niet uitsterft.
Bron: VTM nieuws, WWF, NOS jeugdjournaal
Foto: Forwallpaper