Laatste neusaap verhuist uit Apenheul

Het management van Apenheul, gelegen te Apeldoorn in Nederland heeft de zware beslissing genomen geen neusapen meer te houden. Het park dat sinds 1971 apen huist uit Afrika, Zuid – Amerika en Azië staat vooral bekend doordat de apen er relatief vrij kunnen leven. Tralies of andere hekken worden minimaal gebruikt. Sommige apensoorten lopen zelfs los tussen de bezoekers. Grotere soorten zoals de gorilla’s of Orang-oetans leven op ruime eilanden, zodat hun natuurlijke gedrag niet ondermijnt wordt en bestudeert kan worden.

De afgelopen jaren heeft het park wat tegenslag gehad met de neusapen. Begin mei verloren ze de 13-jarige neusaap Bagik. Neusaap Jeff kwam daardoor alleen te zitten. Een onnatuurlijke situatie voor neusapen, die in groepen leven. In overleg met de dierentuin van Singapore, waar de neusapen vandaan kwamen, is besloten om Jeff terug te sturen zodat hij met soortgenoten kan samenleven.

“Het vertrek van de neusaap is een tegenslag voor Apenheul en voor de dierverzorgers, die zich zo hebben ingezet om de dieren een optimale verzorging te geven”, vertelt zoölogisch directeur Frank Rietkerk, “maar het is de beste keuze voor Jeff.”

Apenheul is het enige dierenpark buiten Azië waar neusapen worden gehouden. Het doel was, als het lukt deze moeilijk te houden dieren hier goed te laten leven, een internationaal fokprogramma voor neusapen op te zetten.

Fank Rietkerk: “Ondanks dat we geen neusapen meer houden, heeft de dierentuin ons wel gevraagd of we willen blijven meewerken aan het fokprogramma. De samenwerking met de dierentuin van Singapore zetten we dan ook onverminderd voort. ”

Neusaap Jeff blijft naar verwachting nog tot in juli in Apenheul, daarna zal de neusaap terug naar Singapore vliegen.