Drama in dierentuin

In Tbilisi zijn bij een overstroming verschillende dieren ontsnapt uit een dierentuin. De rivier Vere is uit zijn oever getreden, 19 mensen lieten daarbij het leven. Nog altijd worden er 6 mensen vermist.

De rivier liet ook de plaatselijke zoo overstromen. Verschillende dieren zijn verdronken, onder hen 8 leeuwen, 7 tijgers, 12 beren, 2 jaguars,3 wolven,9 pinguïns en 60 honden die verbleven in een asiel vlakbij de zoo.

Onder de ontsnapte dieren bevinden zich: leeuwen, tijgers, wolven en een nijlpaard. Sommige dieren werden verdoofd en teruggebracht naar de zoo waaronder een nijlpaard, andere dieren werden door de politie afgeschoten. De witte leeuw, de publiekslieveling was 1 van de ongelukkigen. Er zouden nog 9 grotere roofdieren vermist zijn.

Tbilisi Zoo heeft gevraagd om de dieren niet te doden, tenzij het een mens aanvalt. Die kans wordt steeds groter aangezien de dieren honger krijgen. Helaas is dit ook realiteit geworden, een man werd namelijk aangevallen en gedood door een tijger in Tbilisi. De tijger verstopte zich in een verlaten fabriek en viel 2 mensen aan die daar passeerden. De tijger werd eerst verdoofd en later afgemaakt omdat hij te agressief was. De overheid heeft felle kritiek op het personeel, omdat deze de ontsnapte tijger niet gemeld hadden.

De minister-president van Georgië, Irakli Garibashvili, pleit ervoor om de dierentuin te verplaatsen naar een veiligere plaats in de stad. Op de locatie van de oude zoo zou dan een plek van solidariteit ontstaan.

Heel wat dierentuinen van andere landen hebben ondertussen hulp aangeboden. Zo zijn er dierenparken die hun park open willen stellen voor de tijdelijke opvang van enkele dieren. Andere parken bieden hulp bij de wederopbouw van het park in Tbilisi.

Bron en foto’s: NOS, Volkskrant