De gorillafamilie in Diergaarde Blijdorp is uitgebreid met een nieuw gorillajong

Tamani is de moeder en dit is haar zesde jong. Het pasgeboren jong is een mannetje en hij heet Thabo. In Afrika betekent dit ‘vreugde’. De vader van alle jongen is de bekende Bokito. Zijn familieclan bestaat nu uit drie vrouwen, vijf dochters, twee zonen en een aangenomen zoon. Bokito houdt zich niet bezig met de opvoeding van de jongen. Met zijn indrukwekkende verschijning zorgt hij voor rust in de groep en een veilig klimaat voor alle familieleden.

Tamani is een zorgzame moeder. Ze heeft zich met volle overgave op haar moederrol gestort. Ze laat de kleine goed drinken en wiegt hem af en toe in slaap. Tamani heeft ook een dochter van twee jaar, Tonka. Die moet nog wel wennen aan haar nieuwe broertje, die alle aandacht van haar moeder opeist. Gelukkig krijgt ze veel steun van haar grote zus Thirza. De hele familie, inclusief de nieuwste aanwinst, zijn met mooi weer buiten te bewonderen en met slecht weer binnen.

In het wild worden gorilla’s ernstig bedreigd, vooral door vernietiging van hun natuurlijk leefgebied: het tropisch regenwoud. Mijnbouw is bijvoorbeeld een groot probleem met een verwoestend effect op het biotoop en de aantallen (oostelijke) gorilla’s. Het gaat hierbij vooral om het winnen van de metaalerts coltan, een onmisbaar onderdeel in mobiele telefoons en laptops. Blijdorp wil de gorilla’s helpen. Iedereen kan ook meehelpen en zijn oude mobieltje bij de Diergaarde inleveren. Vervolgens wordt die gerecycled. Zo hoeft er minder mijnbouw te worden gepleegd en kun je meehelpen aan de bescherming van het leefgebied van de gorilla’s. Je oude mobiel is dan ook een mooi kraam-cadeau bij een bezoek aan de Diergaarde. Je kunt deze inleveren in de verzamelbak bij het gorilla-buitenverblijf. Kijk voor meer informatie opwww.diergaardeblijdorp.nl/mobieltjes-voor-gorillas/