Tapirbaby geboren in ZOO Antwerpen

logo-zoo-antwerpen

Er is donderdagnacht een Maleise tapir geboren in ZOO Antwerpen. Om 1u24 kwam het allereerste kleintje van tapirs Nakal en Kamal ter wereld. Na dertien maanden zwangerschap verliep de bevalling van Nakal snel en voorspoedig. Het jong drinkt goed en loopt al flink rond. De tapirs in de ZOO hebben een moeilijke opdracht met succes volbracht. De dieren zijn namelijk bedreigd en ze planten zich moeilijk voort in dierentuinen. Voor de ZOO is dit het zesde tapirjong.

De kersverse baby Q weegt 9 kilo, zo’n 35 keer minder dan zijn ouders. Moeder en jong hebben hun kraamkamer in de grote inkijkstal en kunnen dus vandaag al kraambezoek ontvangen. Papa krijgt wat tijd voor zichzelf. Vaders kunnen jaloers uit de hoek komen en worden daarom apart gehouden van hun zoon of dochter.

 

Bruin met witte stippen

De kleine tapir lijkt helemaal niet op zijn ouders. Het velletje van de baby is bruin met witte vlekjes en streepjes. Precies zoals de grond onder een struikje in het Maleise regenwoud. De zon sijpelt tussen de blaadjes door en laat net zo’n schaduw achter op de grond. Perfecte camouflage dus. Mama lijkt dan weer eerder op een rotsblok met haar zwarte vacht met brede witte streep. Na drie tot zes maanden verkleurt het velletje van het kleintje al, dus rep je naar hun verblijf in de ZOO voor de echte babylooks.

 

Romantiek

Aan romantiek overigens geen gebrek bij de tapirs in de ZOO. ’s Nachts gaan de tortelduifjes gescheiden slapen, maar man Kamal laat zich door niets weerhouden om bij zijn grote liefde te zijn. Op een ochtend bleek het verblijf van Kamal leeg. Nakal had nachtelijk amoureus bezoek ontvangen. Kamal had ’s nachts met zijn korte slurf heel behendig de schuifdeur geopend om bij zijn vrouwtje te vertoeven. Wat een romantische ziel. De slurf van een tapir bevat talloze spieren waarmee hij onder andere kan snuffelen en snorkelen en die hij naar alle kanten kan draaien.

 

Een video van de geboorte: