La Ronde verwijdert Stand Up Coaster uit het park

Het Canadese pretpark La Ronde heeft tijdens de winterstop de achtbaan Cobra geschrapt van de attractielijst. De achtbaan was een van de weinige Stand Up Coasters die Intamin Amusement Rides gebouwd heeft.

 

Fans van Stand Up Coasters lezen waarschijnlijk met pijn in het hart het verdwijnen van meerdere van deze achtbanen. De Cedar Fair groep transformeerde de meeste van dit soort achtbanen in hun park al in Floorless Coasters, zoals dit jaar nog in California’s Great America. Enkel Vortex in Carowinds kreeg nog geen transformatie, maar het is niet ondenkbaar dat ook deze later aangepakt wordt.

Eind december gingen de geruchten al de ronde toen La Ronde Cobra van het parkplan verwijderde. Maar het is nu pas echt duidelijk dat de geruchten waarheid werden de achtbaan zal niet meer heropenen na de winterstop.

 

De Six Flags groep, waaronder ook La Ronde valt, had 5 Stand Up Coasters in werking, vier daarvan werden gebouwd door B&M, eentje door Intamin. Het is die Intamin die stilletjes sloot uit La Ronde.

Cobra werd in 1995 geopend in het park. Deze achtbaan werd gebouwd door Intamin Amusement Rides. De achtbaan kwam als tweedehandsje naar het park, want voorheen stond ze in een Zweeds park. Cobra opende oorspronkelijk als Stand Up in Skara Sommerland. Hier stond de achtbaan van 1988 tot 1994.

 

Dit betekend dat er nog maar een exemplaar van de Stand Up Coasters van Intamin in werking blijft, dit in Drayton Manor in Engeland. Deze achtbaan gaat door het leven als Shockwave.

 

Cobra was een van de drie Stand Up Coasters die Intamin bouwde, de ingenieurs achter dit type werkten samen met Giovanola en zouden later B&M opgericht hebben.

 

Bronnen Coasterforce, RCDB, Wikipedia

Foto’s: La Ronde, Guide-O-Parc