Bouw gestart van Vekoma Looping Coaster in Pools pretpark

Het Poolse pretpark Śląskie Wesołe Miasteczko, gelegen in de stad Chorzów (nabij Katowice), op een klein uurtje rijden van Energylandia, opent volgend jaar een nieuwe spectaculaire Looping Coaster van Vekoma. Ondertussen zijn de bouwwerkzaamheden van start gegaan.

 

Lech Coaster – Looping Coaster van Vekoma:

De nieuwe achtbaan heeft de naam Lech Coaster gekregen en zal heel wat thematisering, geluid-, mist- en watereffecten krijgen. De rit op de achtbaan begint met een klassieke kettinglift die de trein tot 50 meter hoogte brengt. Na de lifthill die in een grote wolk van mist is gehuld komt de first-drop, waarbij een snelheid van 95km/u wordt behaald. Hierna zal de trein in een zeemonsterachtig beest verdwijnen. Het verdwijnen van de trein in het monster doet wat denken aan Krake in Heide Park, maar dit is duidelijk een ander monster met meer tentakels. Nadat de bezoekers zijn opgegeten door het monster komt de achtbaan in de eerste inversie, dit is een Reverse Sidewinder. Na de Reverse Sidewinder komen een aantal airtime hills, waarna een Corkscrew (kurkentrekker) volgt. Deze inversie eindigt met een grote splash achter het station, waarna de trein zich verder begeeft in een aantal lagere elementen dicht bij de grond. Vervolgens komt de 3de en laatste inversie, deze is eveneens een Corkscrew. Na de kurkentrekker volgen een paar lange bochten om de rit na 915 meter te eindigen in de remblokken en het station.

 

In onderstaande video ziet u eerst de off-ride, gevolgd door de on-ride van de achtbaan. De achtbaan zal een capaciteit van 1.000 personen per uur hebben en is een investering van 4,36 miljoen euro.

 

De volledige bouw van de achtbaan kan je hier op de voet volgen.

 

Het pretpark Śląskie Wesołe Miasteczko:

De Lech Coaster wordt de 4de achtbaan van het park. Naast de nieuwe achtbaan die volgend jaar zal openen staan er nog 3 andere grote achtbanen.

Tornado is de enige resterende Looping Coaster gebouwd door Soquet in Europa en bevat 2 loopings. De achtbaan werd gebouwd in 1988 in het Engelse pretpark Lightwater Valley en draaide er zijn rondjes als Soopa Loopa. In 1994 werd de achtbaan afgebroken en verplaatst naar het Engelse pretpark American Adventure Theme Park, waar het in 1995 geopend werd. De achtbaan bleef 12 jaar lang in het park en veranderde 5 keer van naam. In 2006 sloot het park echter de deuren en werd er een nieuw onderkomen voor de achtbaan gezocht. De achtbaan werd een jaar later in 2007 geopend op haar huidige locatie in Polen. De achtbaantrein heeft 2 bakjes die zijn omgedraaid, waardoor je de mogelijkheid hebt om met 4 tegenover elkaar te zitten. 2 berijders gaan dan gedurende de rit achteruit.

 

Himalaya is een achtbaan met de lay-out Zyklon / Galaxi. Deze lay-out kennen we van op de Belgische en Nederlandse kermis. Himalaya is gebouwd achter een groot scherm in de vorm van de gekende berg. De achtbaan werd in 2015 in het pretpark geopend en is afkomstig van het Deense pretpark Sommerland Syd dat in 2012 haar deuren sloot.

De laatste achtbaan van het park is Cyklon, die in 2003 in het park geplaatst werd. De achtbaan is een kleinere versie van de Himalaya-baan.

 

Video: Śląskie Wesołe Miasteczko