Werfbezoek Walibi Belgium: Ontdek alles over Pulsar

Themeparkfreaks trok naar Walibi Belgium om de werf van Pulsar te ontdekken. We kregen niet alleen een unieke kijk op de nieuwe attractie, maar we kwamen ook veel te weten en konden mooie foto’s maken. Je komt in onderstaand artikel alles over Pulsar te weten. (Zie onderaan de pagina voor de foto’s)

 

25 gratis inkomtickets per dag

Om half 6 begon de rondleiding op het terrein van Walibi Belgium. Via een personeelsingang komen we aan de zijkant van de Weerwolf terecht en lopen we door richting de bouwwerf van Pulsar. Net voor we daar aankomen, vinden we op het pleintje ter hoogte van het Reuzenrad, een aantal blauwe containers terug in de kleuren van Pulsar. Marc Guffens, Marketing & Sales Director van Walibi Belgium, Aqualibi en Bellewaerde, gaf ons hierover meer uitleg. Dit is een tijdelijk infopunt voor alle bezoekers die voor 4 juni (officiële opening van Pulsar) het park gaan bezoeken. Hier zullen ze geprikkeld worden om de nieuwe attractie te leren kennen. Wie meer over de attractie te weten wilt komen maakt kans om een gratis terugkom ticket te winnen. Per dag worden er 25 gratis tickets uitgedeeld door het park. Andere deelnemers maken kans op grote kortingen.

 

De splash zone

We komen aan bij de bouwwerf van Pulsar zelf. De waterachtbaan staan nu volledig overeind en de boten komen volgende week aan. Pulsar is op een stuk van het meer gebouwd en rond Pulsar is een dijk gebouwd zodat rond heel de attractie gelopen kan worden. Voor deze dam zijn er 6000 ton rotsen en stenen gebruikt, deze zijn afkomstig uit de maasvallei. Pulsar zal buiten de 3 lanceringen en 3 vrije vallen ook een splash element krijgen. Dit is het moment dat de boot door het water gaat waardoor een grote watergolf ontstaat. Dit zal een mooi visueel effect opleveren maar ook de inzittende zullen heerlijk afgekoeld worden tijdens de zomerse temperaturen. Maar er komt ook een splash zone, dit is een plaats waar de toeschouwers die naar de attractie kijken, ook nat kunnen worden door het opspattend water van de boot.

 

De complete ritervaring

In de attractie zullen 20 mensen tegelijk kunnen plaats nemen. In de boten is er telkens plaats voor 5 rijen van 4 personen naast elkaar. Hierdoor zal een capaciteit ontstaan van 950 personen per uur. Dit is bijna evenveel als de capaciteit van de Weerwolf en Vampire. De bezoekers kunnen via 3 verschillende wachtrijen aanschuiven voor de attractie. Er is een gewone rij voor alle bezoekers, er is een tweede rij voor de mensen met een fast-pass en tot slot is er een rij voor de single riders. Een single riders line is uniek in België. In een single riders line kunnen bezoekers aanschuiven die alleen op de achtbaan gaan, of die het niet erg vinden om niet naast hun vrienden te zitten. In deze rij duurt het aanschuiven meestal een stuk minder lang dan in de traditionele wachtrij, de bezoekers die hier aanschuiven zullen dan de lege plekken in de boten opvullen. Mindervaliden zullen de attractie via de uitgang kunnen betreden. De 20 bezoekers stappen in met hun gezicht naar het operator hokje (de achterkant van het park), het draaiplatform wordt gedraaid waardoor de bezoekers nu 180° gedraaid worden en op de lanceerstrook worden geplaatst. Een dreigende muziek inclusief een kloppend hart zal weerklinken en de hartslag in het logo van Pulsar zal steeds sneller slaan. Wanneer de hartslag tot het maximale is opgedreven, volgt een achterwaartse lancering tot een snelheid van 50km/u tot een hoogte van 25 meter. Hierna volgt een voorwaartse vrijval naar beneden gevolgd door een nieuwe lancering die de bezoekers tot een snelheid van 80km/u brengt en een hoogte van 35 meter. Tot slot volgt een achterwaartse vrijeval terug naar beneden waarbij de bezoekers tegen 85km/u door het station razen om vervolgens opnieuw gelanceerd te worden tot een snelheid van 100km/u en een hoogte van 45 meter. Op het moment van die laatste lancering wordt in 6 seconden tijd het waterbassin gevuld met 50 kubieke meter water, net snel genoeg zodat het waterbassin gevuld is tegen dat de boot terug naar beneden is gevallen en ongeveer 7 seconden na de lancering in de waterbak plonst. Bij deze laatste voorwaartse val waarbij de bezoekers loodrecht naar beneden vallen, komen de bezoekers op het einde van de val dus in het waterbassein terecht dat gevuld zal zijn met 30cm water. Een enorme watergolf zal omhoogvliegen waardoor de bezoekers een heerlijke verkoeling krijgen. Achter deze 78 seconden durende ervaring, worden ze tot stilstand gebracht in het station, waarna het draaiplatform terug draait naar het instap gedeelte zodat de volgende boot nu gelanceerd kan worden.

 

De voorshows

Bij de eerste voorshow kom je in een kamer die heel normaal lijkt met een stenen muur. Deze muur zal plots beginnen afbrokkelen, dit door de energie die opgebouwd werd en probeert uit te breken. De tweede voorshow toont je het hart, dat alle energie bevat. Dit hart zal door kabels aan de gehele attractie verbonden zijn. Deze kabels werden gebruikt om de energie te gebruiken om de attractie te bedienen.

 

Weetjes over Pulsar

Interessant om weten is dat de Splash Coaster ook kan werken zonder water. Zo zal er nooit een gevaar zijn voor de passagiers indien het waterbassein niet op tijd gevuld zou geraken. Ook het waterniveau in het waterbassein kan aangepast worden om zo een grotere of kleine splash te veroorzaken. Voor de lancering van de waterachtbaan zal een lancering van 1,2 mega watt gebruikt worden. Om dit getal beter te kunnen plaatsen maken we een vergelijking met Psyké Underground, deze lancering gebeurd met maar liefst 3 mega watt. De reden waarom er bij Pulsar een lagere wattage gebruikt kan worden, is omdat de lancering in 3 keer gebeurt waardoor het wattage gespreid kan worden over de verschillende lanceringen. Pulsar zal de grootste wielen ter wereld krijgen voor een pretparkattractie, nergens op de aarde worden grotere wielen gebruikt, ze zijn dan ook enorm. Elk van de 4 grote wielen zal 200 kilo wegen en heeft een doorsnede van 90 cm. Een boot van Puslar weegt maar liefst 7 ton, en 9 ton wanneer deze volledig gevuld zal zijn met mensen. Pulsar zal altijd de zelfde snelheid hebben, ongeacht het aantal personen dat in de boot zit. Het draaiplatform van Pulsar zal steeds 180° draaien en dan weer terug, het zal dus geen toertjes maken. De boten zullen heupbeugels krijgen en geen schouderbeugels, hierdoor is er een groter vrijheidsgevoel voor de bezoekers waardoor de rit intenser aanvoelt. In deze attractie zullen kinderen vanaf 1 meter 20 kunnen plaatsnemen wat ongeveer overeen komt met een leeftijd van 6 jaar.

 

Het verhaal achter Pulsar

De attractie krijgt een verhaal. Pulsar is eigenlijk een grote energiebron die plots op aarde verscheen. Iemand stak deze in een verlaten fabriek (het stationsgebouw) om de energie te kunnen gebruiken voor iets speciaals. De persoon ontwikkelde een waterachtbaan, aangedreven door de bruisende energie van deze bron. Er is echter zoveel energie in deze bron, dat deze energie probeert uit te breken door de muren van het station en de achtbaan trein vooruit zal sturen.

In de wachtrij zullen er 2 voorshows plaatsvinden. Deze kleine voorshows worden gewoon getoond bij het doorwandelen van de zone, er dient dus niet in een extra aparte ruimte te worden gegaan. Tijdens de preshows kom je meer te weten over Pulsar.

 

Het stationsgebouw

Er zullen 3 verschillende muziekjes te horen zijn rondom de attractie. Instrumenteel spannende geluiden zullen weerklinken bij elk begin en einde van de rit, dit gaat gepaard met het geluid van een hartslag dat steeds versnelt. Deze hartslag zal gedurende 9 seconden te horen zijn tot wanneer de lancering plaats vind. Tijdens de preshow zullen er stadsgeluiden weerklinken. Op de andere momenten klinkt er een speciaal muziekje. In het stationsgebouw zullen er overal energiestromen lopen die de elektriciteit van bij de energieborn tot bij de attractie brengen. Aan het stationsgebouw zal er in het midden in het groot het logo van Pulsar komen waarbij het logo opgelicht zal worden door leds. De twee grote torens van Pulsar en het stationsgebouw zullen volledig uitgelicht worden met sfeerverlichting.

 

Speciale maatregelen om geluidshinder te beperken

Ook voor deze nieuwe attractie zat Walibi Belgium samen met de buurtbewoners om de hinder door de nieuwe attractie voor hen zo klein mogelijk te maken. Pulsar zal voldoen aan alle geluidsnormen en milieuvoorwaarden die het park opgelegd heeft gekregen. Ook zijn er speciale maatregelen genomen om het geluid te beperken. Door het schrappen van de kettinglift en deze te vervangen door een lancering, wordt een van de zwaarste geluiden aangepakt. Verder werd er besloten om de attractie 180° te draaien, zodat de bezoekers met hun gezicht naar Aqualibi gericht zijn en met de rug naar de meeste buurtbewoners. Hierdoor zal het gegil van de inzittende in de goede richting verdwijnen.

 

Het ontstaan van Pulsar

Een aantal jaren terug, toen Walibi Belgium een nieuwe attractie wou bouwen in het park, gingen ze op zoek naar een leuke attractie. Ze klopte bij verschillende gerenommeerde attractiebouwers aan en vroeger achter een leuk voorstel dat voldeed aan meer dan 35 punten. Uiteindelijk was het de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides die met het beste voorstel uit de bus kwam. Mack Rides kwam met een wereld uniek project aan, de eerste gelanceerde waterachtbaan ter wereld! Dit project waren ze zelf nog volledig aan het bedenken en uitwerken. Uiteindelijk werd er op 14 maart 2013 onderstaande schetsen getoond en werd het contract getekend voor de bouw van Pulsar in Walibi Belgium. Later werden de schetsen bijgewerkt tot wat het nu is geworden.

 

Wat er de komende weken zal gebeuren

Nu dinsdag zal het waterbassein gevuld worden met water. Een week later op maandag 4 april, 2 maand voor de officiële opening, komende de booten aan. Hierna zullen de testritten gedurende de ganse maand april verlopen. Hierdoor is er nog 1 extra maand de tijd om onverwachte probleempjes te kunnen verhelpen en de achtbaan tot in de puntjes te kunnen testen. Daarom bestaat er een grote kans dat de attractie soft-openingen zal krijgen. Dit zijn momenten dat de attractie een paar uurtjes, of een hele dag, onverwacht open zal gaan voor de bezoekers. Tijdens deze soft-openingen kan de attractie dan getest worden met bezoekers. Het is een ideale voorbereiding om de attractie optimaal te laten werken tegen de officiële opening op 4 juni 2016.

 

Foto’s

Wil je alle foto’s bekijken, neem dan zeker eens een kijkje in ons album over het werfbezoek. Hieronder alvast een aantal foto’s.

 

Artikel: Jonathan Sansens

Foto’s: Bob Van Dyck