Bouwer in de kijker: Intamin AG

Intamin is een Zwitsers bedrijf dat instond voor de bouw van meer dan honderd achtbanen, veel waterattracties en zo veel meer, mogelijk is dit zelfs de grootste bouwer uit de industrie.

 

Geschiedenis: het opstarten van het bedrijf

In juni 1967 besloten Reinhold en Rovert Spieldieer samen met hun vriend Saiko een eigen bedrijf op te richten voor de productie en bouw van attracties. Hun ambities en aspiraties in het achterhoofd houdend, gingen ze op zoek naar een naam. De naam Intamin werd samengesteld uit de letters van INTernational AMusement INstallations.

Ze hadden al heel wat ervaring met het bouwen van skiliften, alsook observatietorens. Al snel kregen de oprichters hun eerste opdracht aangeboden. Ze mochten een 100 meter hoge observatietoren bouwen voor Six Flags Over Texas, genaamd Oil Derrick. Niet veel later mochten ze ook de Eiffel Tower bouwen voor Kings Island. In de beginjaren verliepen de zakelijke contracten heel wat losser dan nu, een schets, een prijs, twee handtekeningen en een handdruk volstonden.

 

 

Het bedrijf bleef heel wat kabelbanen bouwen voordat ze hun eerste ‘attractie’ bouwden. Deze attractie, een ‘Drunken Barrels’ molen werd besteld door Six Flags. Nadat bleek hoe populair deze was, werden er al snel verschillenden verkocht aan dezelfde groep.

 

 

In de vroege geschiedenis merk je een duidelijke link met Six Flags op, aangezien het die groep was die Intamin de kans gaf hun ideeën uit te werken.

 

Samenwerking met Schwarzkopf

In 1974 werd Intamin de verdeler van Schwarzkopf buiten Duitsland. Tijdens deze samenwerking bracht Intamin ideeën aan die uitgewerkt werden door Schwarzkopf en Stengel. Intamin werd al snel bekend om hun ‘alles is mogelijk’ houding. Het bedrijf ontwierp het ene prototype na het andere. De samenwerking leidde tot een allereerste, stalen achtbaan met inversie. Revolution, een achtbaan die iets later wereldberoemd werd doordat ze te zien was in de film ‘Rollercoaster’.

 

 

De samenwerking liep tot aan het faillissement van Schwarzkopf. Om er voor te zorgen dat de bestaande klanten nog onderdelen konden verkrijgen voor hun attracties kocht Intamin alle tekeningen, rechten en patenten op van Schwarzkopf.

 

De eerste achtbanen en waterattracties.

In 1979 bouwde het bedrijf haar eerste achtbaan. De achtbaan opende in Cedar Point onder de naam Jr Gemini. Met een hoogte van 5 meter en een lengte van 135 meter was dit een zeer bescheiden baantje, maar de eerste stappen werden gezet. Ondertussen heet deze baan Wilderniss Run.

 

 

In 1980 opende de allereerste ‘rapid river’. Deze, later zeer populaire attractie, werd ontworpen voor Astroworld. Een attractie die nadien in vele andere parken gebouwd werd.

 

Intamin ontwierp door de jaren heen heel wat attracties die op dat moment nog niet eerder gebouwd werden, zoals de rapid river, bobslee coaster, free fall torens en vele anderen. Ook heeft het bedrijf meerdere wereldrecordhouders op haar naam staan.

De hoogste stalen achtbaan: Kingda Ka in Six Flags Great America (139 m).

 

 

De snelste achtbaan: Formulla Rossa in Ferrari World (240 km/h)

 

 

Hoogste houten achtbaan: Colossos in Heide Park (60 meter) 

 

 

Het heden, wat bouwt het bedrijf:

 

Flatrides:

Gyro Swing: de Gyro Swing is een grote pendelvormige attractie die heen en weer schommelt aan hoge snelheid. Tijdens het schommelen draait de schijf waarop de zitjes bevestigd zijn ook rond.

 

 

Bounty: Een klassiek schommelschip dat heen weer schommelt, alsof je over de golven van de zee vaart.

 

 

Suspended Twin Hammer: twee armen nemen je mee ondersteboven, je zit met je benen los.

 

 

Looping Starship: Dit is een variatie op het schommelschip. In dit schip schommel je niet enkel heen en weer, maar ga je ook over de kop.

 

 

Torenattracties:

 Super Gyro Tower: een toren waarbij de cabine stilletjes ronddraait en omhoog gaat, om zo een mooi uitzicht te krijgen.

 

 

Flying Island: Een draaiend platform dat door behulp van een grote til-arm omhoog gehesen wordt.

 

 

Free Fall Torens: Deze zijn onderverdeeld in de klassieke free fall, de gyro drop of een combinatie. Er is ook een mogelijkheid tot een tilt versie, waarbij de stoeltjes voorover klappen.

 

 

Parachute Towers: Hierbij word je langzaam omhoog gehesen en val je rustig weer in vrije val naar beneden, hangende onder een parachute.

 

 

Reuzenraden:

Coaster Wheel: een zeer speciale variant op het reuzenrad. Hierbij wordt een combinatie gemaakt tussen gewone gondels en gondels die doorheen een coastertrack lopen binnenin de constructie.

Giant Wheel: Het klassieke reuzenrad.

 

Waterattracties:

Rapid Ride: De rapid river, ooit voor het eerst ontworpen door Intamin. Met ronde bootjes vaar je doorheen een wild parcours met heel wat golven en stroomversnellingen.

© Bob Van Dyck

 

Flume Ride: In de volksmond boomstammetjes, een attractie waarbij je in een bootje ‘log’ stapt en doorheen een geul vaart, na een lifthill kom je met een splash weer in het vaarwater terecht.

 

 

De modernste versie werd gebouwd in Phantasialand met Chiapas.

 

 

Spillwater: In een bootje wordt je een traditionele of verticale lifthill opgetakeld. Na de drop kom je met een enorme splash terecht in het water.

 

 

Hyper Splash: vergelijkbaar met de Spillwater maar bij deze attractie vertrekt de drop op 40 meter hoogte.

Mega Splash: Ook deze werkt principieel hetzelfde als voorgaande.

 

Achtbanen:

Aqua Trax: bij dit type wordt een combinatie gemaakt tussen achtbaan en waterattractie. De achtbaan vertoont alle elementen van een normale achtbaan maar met watereffecten.

 

 

Watercoaster: Bij de watercoaster vertrekt je vanuit een vaargeul om nadien opgetakeld te worden via een verticale of traditionele lifthill. Na het afleggen van een achtbaanparcours eindig je met een grote splash.

 

 

Family Coaster: een familiale achtbaan waarbij frictiewielen gebruikt worden op de lifthill.

 

 

Family Launch Coaster: Familievriendelijke achtbaan die door middel van snel draaiende wielen gelanceerd wordt.

 

 

Family Drop Coaster: Bij deze familiale achtbaan werd een sectie verwerkt met een korte vrije val waarbij het treintje enkele meters horizontaal met track naar beneden gaat.

 

 

Mine Train Coaster: Familiale achtbaan die meestal doorheen rotsen gaat.

 

Wingcoaster: een achtbaan waarbij de stoeltjes naast de track hangen.

 

 

Megacoaster: een achtbaan met hoge snelheden die tussen de 45 en 90 meter hoog is.

 

Gigacoaster: een achtbaan met een hoogte van 90 tot 150 meter.

 

Mega Lite Coaster: een achtbaan met alle karakteristieken van een mega coaster, maar minder hoog

 

Accelerator Coaster: een gelanceerde achtbaan die snelheden tot 240 kilometer per uur kan bereiken.

 

Zac Spin Coaster: achtbaan met karretjes die door de werking van zwaartekracht over de kop gaan.

 

LSM Launch Coaster: een achtbaan die gelanceerd word door middel van magneten.

 

Multi Inversion Coaster: achtbaan met meerdere inversies.

 

Suspended Rollercoaster: een achtbaan waarbij de treintjes onderaan de track hangen.

 

Wooden Coaster: deze achtbanen worden volledig uit hout gebouwd

 

 

 

Bronnen: Intamin, Wikipedia, RCDB

Foto’s: Bob Van Dyck