Planckendael rouwt om Baby Q

Planckendael is in rouw. Baby Q is gisteren gestorven. De fragiele band tussen moeder May Tagu en Baby Q bleek onvoldoende sterk. De onervaren May Tagu was niet in staat om als een goede moeder voor haar baby te zorgen en hem te zogen. Ondanks alle goede zorgen traden er steeds meer complicaties op bij ons zieke baby-olifantje. Daarop was dierenarts Francis genoodzaakt, na overleg met internationale experts en de universiteit van Gent, om Baby Q inwendig te onderzoeken. De baby bleek ongeneeslijk ziek, zijn lever was sterk aangetast. Dit leverfalen was onherstelbaar. We hebben hem laten inslapen. We zijn er allemaal het hart van in.

Na de geboorte in de ochtend van woensdag 22 april was moeder May Tagu erg onhandig en onervaren. Ze duwde haar baby steeds om, behandelde hem erg ruw en liet hem niet drinken. De verzorgers hebben Baby Q dan met gevaar voor eigen leven apart genomen om hem te laten aansterken. Ze hebben hem sindsdien samen met dierenarts Francis gevoed, opgevolgd en hem alle mogelijke zorgen en comfort gegeven. Ze hebben er ’s nachts letterlijk naast gelegen en dat een maand lang.

Hij was na deze zorgen genoeg aangesterkt om te worden herenigd met zijn mama en de rest van zijn familie. Moeder May Tagu moest een kans krijgen om voor hem te zorgen. We hebben haar de tijd gegeven om de connectie met haar baby te maken. Dit is niet gelukt. De band was te fragiel. May Tagu pakte haar rol van moeder niet op en liet Baby Q niet drinken. Misschien voelde ze van in het begin aan dat er iets mis was met haar baby en liet ze hem daarom al snel links liggen.

Ondanks alle goede zorgen traden er serieuze complicaties op. Baby Q was ziek en had geelzucht. Ook zijn bloedwaarden bleven afwijkend. Bovendien kwam hij niet aan. Hij woog nog maar 85 kilo en was bijzonder mager en verzwakt. Hij had ook een gezwel aan zijn linkerflank.

In overleg met internationale experts, de stamboekhouder voor de Aziatische olifant in Europa en op advies van de universiteit van Gent, zij interpreteerden de echobeelden, werd beslist dat dokter Francis hem uitgebreid inwendig zou onderzoeken, omdat het zo niet langer verder kon.

Baby Q bleek niet sterk genoeg, zijn leverfalen was onherstelbaar en het vermoeden van dokter Francis wijst op nog ander orgaanfalen. Verder weefselonderzoek moet meer duidelijkheid brengen. We hebben hem niet meer wakker laten worden maar zacht laten inslapen. De verzorgers waren bij hem. Zijn moeder May Tagu heeft haar gestorven zoon nog besnuffeld en betast met haar slurf en leek zo afscheid te nemen van hem. De andere vrouwen van de olifantenfamilie deden hetzelfde. Baby Q was de eerste baby van May Tagu en stier Chang. Planckendael is diepe in rouw. We vragen uw begrip voor het verdriet van onze verzorgers.

Toekomst

Hoe moeilijk het overlijden van Baby Q ook is, we moeten ook vooruitkijken, naar toekomst. We geloven in de olifantenfamilie van Planckendael en haar natuurlijke kracht én in May Tagu. We willen opnieuw onze schouders zetten onder het Europese kweekprogramma. De verzorgers zullen nu weer hun volle aandacht schenken aan onze vijf vrouwtjes en zwangere Phyo Phyo in het bijzonder. Over een aantal weken verwacht zij haar baby. We willen haar alle kansen geven en duimen voor een gezonde baby.

Vanaf zaterdag zal de olifantentempel weer open zijn voor bezoekers.

Pairi Daiza, waar nog maar net een olifant geboren werd leeft ook mee met iedereen die betrokken was bij Baby Q en last uit respect alle festiviteiten af rond hun blijde gebeurtenis.