Vergane Glorie: Williams Grove Amusement Park

Williams Grove Amusement Park was een familiaal pretpark gelegen in Mechanicsburg, Pennsylvania. Het park opende zijn deuren in 1850 en sloot ze in 2005. Sinds de sluiting ligt het park er verlaten bij. De eigenaars wonen nog steeds op het domein en proberen het park en de geschiedenis te bewaren. Jammer genoeg krijgen ze vaak vandalen over de vloer.

 

De geschiedenis

De Williams familie organiseerde in 1850 voor het eerst picknicks in het dorpje Williams Grove. Daarna ontstond het pretpark. Na twee decennia groeide het uit tot een ontspanningsterrein. Na de eerste wereldoorlog kwam het meermaals in andere handen terecht. De eerste attracties verschenen in 1928 in het park. Naast het park opende in 1938 een kartingbaan.

In 1972 kocht Morgan Hughes het park voor 1 miljoen.  Heel wat van de attracties die geplaatst werden waren afkomstig van, het in dat jaar gesloten, Palisades Amusement Park.

 

Show Boat On The Lake, Williams Grove Park - 1988

 

In datzelfde jaar werd het park net niet volledig vernietigd door een orkaan en overstromingen. Het park werd opnieuw opgebouwd en bleef geopend tot 2005. In dat jaar besloot de Hughes familie vooral te focussen op de racebaan naast het park. Morgan Huges was op het moment van de sluiting al 80 jaar. Hij probeerde nog een koper te vinden voor het park, die het park zou heropenen, maar slaagde daar niet in. Datzelfde jaar werden de meeste attracties verkocht op een veiling. In 2008 overleed Morgan op 88-jarige leeftijd.

 

Attracties

 

Cyclone

In 1933 werd de hoofdattractie van het park gebouwd, de houten achtbaan Cyclone. Cyclone was 701 meter lang en 20 meter hoog. Ook deze achtbaan kende een hele geschiedenis. In 1995 brandde een deel van het station en de track af en enkele maanden later stortte een deel van de achtbaan in onder het gewicht van de sneeuw. Hierdoor bleef de achtbaan meer dan een jaar gesloten, maar na een renovatie kon ze opnieuw openen.

 

Little Dipper

In 1950 kwam er met Little Dipper een tweede houten achtbaan in het park. Deze was veel kleiner dan Cyclone en voornamelijk voor de kleinsten bedoeld. Deze achtbaan sloot in 1962.

 

Kiddie Coaster

Kiddie Coaster opende in 1992 en was afkomstig van het gesloten park Fantasy Farm Amusement Park. Oorspronkelijk werd ze gebouwd in 1963. Miler Manufacturing stond in voor de bouw van de achtbaan, die een typische ovaalvorm had. Na de veiling van de attracties kwam de achtbaan in handen van George Farnham uit Beckley, hij kocht ze voor $3500 en zou ze in zijn achtertuin opgebouwd hebben

 

Wildcat

De Wildcat achtbaan werd gebouwd door Schwarzkopf en was zoals de naam doet vermoeden een Wildcat achtbaan. De achtbaan opende in 2001, maar had het levenslicht al gezien in 1976. Toen opende deze onder de naam Wildkatze in Bush Gardens Williamsburg. In 1984 werd de achtbaan verkocht aan Playland Park, waar ze nog tot 1991 zou blijven. In 1994 kwam de achtbaan terecht in het Steel Pier park in Atlantic City, waar ze zou blijven tot 1998. Na de sluiting van Williams Grove verhuisde de achtbaan een laatste keer. In 2007 opende de achtbaan in Adventure Park USA opnieuw als Wildcat. Daar draait deze klassieker nog steeds.

 

Heden

Momenteel zijn er in het park nog heel wat restanten terug te vinden van de oude attracties, waaronder de houten achtbaan Cyclone.

 

Bronnen: Wikipedia, RCDB

Foto’s: Brian – Flickr