Vergane Glorie: Parque de la Ciudad

Parque de la Ciudad was een pretpark gelegen in de Villa Soldati buurt in Beunos Aires. Het park opende de deuren in 1982 en sloot een eerste keer in 2003. Na een heropening in 2007 sloot het park voorgoed in 2008.

 

In 1978 werden de eerste plannen gemaakt voor de bouw van een pretpark door de plaatselijke overheid. Het was de bedoeling dat het park de wijk zou doen heropleven, nadat deze in het slopgeraakt was.

De bouw van het park begon aan het einde van 1978. Er werd een oppervlakte voorzien van 120 hectare. Voor de bouw werden verschillende onteigeningen gedaan en werden wegen hersteld, zodat de bouwmachines tot op de site raakten.

Het park telde bij opening 62 attracties, waaronder enkele achtbanen, een reuzenrad, een muzikale fontein en een treintje dat rond het domein reed.  De blikvanger werd een 208 meter hoge observatietoren.

Het park kende al vanaf de opening financiële tegenslagen, de voorziene 15 miljoen bezoekers werden niet bereikt. In 1985 bezochten amper 1.1 miljoen mensen nog het park. Een faillissement was hierdoor niet uit te sluiten.

 

 

De belangrijkste achtbanen:

MontañaRusaInfantil:  Dit was een van de weinige Kiddie Coasters die Intamin gebouwd heeft. Deze achtbaan opende in 1982 en staat tot op heden te roesten in het park.

 

Wild Cat: Dit was een Wild Cat model gebouwd door Schwarzkopf. Ook deze achtbaan opende gelijk met het park en staat nog steeds op het domein.

 

Aconcagua: Deze achtbaan werd ontworpen door Schwarzkopf. Ze werd in 1983 geopend.

 

Vertigorama: Dit was een zogenaamde Double Roller Coaster, gebouwd door Intamin Amusement Rides. Deze was uniek in de wereld. Bij deze achtbaan liepen twee coastertracks naast elkaar, waardoor men tegen elkaar racete.  Deze achtbaan opende echter nooit, aangezien er elektrische onderdelen ontbraken die nooit arriveerden.

 

Alpen Blitz: Een achtbaan gebouwd door Schwarzkopf.

 

Een tijdelijke heropening:

Na jaren stilstand, heropende het park in 2008. In 2007 was men op bevel van de burgemeester begonnen met het opknappen van meerdere attracties, waardoor het park heropende in 2008. 14 attracties waren bedrijfsklaar bij opening en zes andere zouden later openen. Het was de bedoeling om in totaal 60 attracties te renoveren.

 

Een tweede sluiting:

Na de komst van een nieuwe burgemeester werd het bevel gegeven om het park opnieuw te sluiten. Zijn oordeel was dat het park onveilig zou zijn. Een onderzoek werd ingesteld door de bevoegde instanties, die het park als veilig verklaarden. Een ombudsman gaf de raad het park te heropenen, maar daar is nooit gehoor aan gegeven.

 

Een nieuwe bestemming:

In 2011 heropende als enige attractie de observatie toren. De rest van het domein werd als stadspark ingedeeld. Heel wat attracties bleven staan op het domein, maar die locatie is niet openbaar toegankelijk.

In 2013 werd het park nog gebruikt als locatie voor Rock Rio, een groots rock festival. Sommige attracties werden inmiddels verwijdert, maar een groot deel staat nog steeds in het park.

 

Bronnen: Wikipedia, RCDB, UntappedCitys

Foto’s: Wikimedia