Vergane glorie: Luna Park Antwerpen

Heel wat grote Europese steden beschikken over één of meerdere pretparken, denk maar aan Madrid, Londen, Parijs en Stockholm. Al jaren droom ik van een echt pretpark in de stad waar ik ben opgegroeid, namelijk Antwerpen. Toen ik in de geschiedenisboeken dook om meer te weten te komen over deze prachtige stad, deed ik een wonderbaarlijke ontdekking: Antwerpen had in het verleden wel degelijk een pretpark.

 

Dit pretpark werd opgericht in 1930 en kreeg de naam ‘Luna Park Antwerpen’. De reden waarom het park werd opgericht was de wereldtentoonstelling, die in 1930 plaatsvond in Antwerpen (en deels in de stad Luik).

Massieve hallen werden opgetrokken, elk gebouw vertegenwoordigde een bepaald land. Aan de hand van allerlei streekproducten, kunst, cultuurelementen, uitvindingen & technologieën, recepten, bouwstijlen en klederdrachten probeerde elk land zijn troeven & kwaliteiten aan alle andere landen te presenteren. Zo kon je bijvoorbeeld in de Duitse hal genieten van een echte Biergarten. Bij het Nederlandse paviljoen bijvoorbeeld was een grote windmolen gebouwd. In het Belgische kwartier werd onder andere een deel van Brugge nagebouwd.

De site van de wereldtentoonstelling bevond zich waar nu de Antwerpse wijk “Het Kiel” is gevestigd.

Wanneer de bezoekers alle expogebouwen bezocht hadden, konden ze vertier vinden in het Luna Park. Het park bevatte heel wat attracties zoals een treintje, een reuzenrad, botsautootjes, gemotoriseerde bootjes en tal van andere attracties.

De populairste attractie was uiteraard de houten achtbaan. De naam van deze attractie is niet bekend, maar men benoemt deze, de dag van vandaag, “The scenic railway of Antwerp”. Deze achtbaan was operationeel vanaf 26/04/1930 t/m 30/10/1930. De track baande zich een weg doorheen een kunstmatig Zwitsers berglandschap. Als je de foto’s bekijkt, doet ze erg denken aan de achtbaan uit Tivoli Kopenhagen, genaamd Rutschebanen.

Na de tweede wereldoorlog schoot er zo goed als niets meer over van al deze gebouwen en attracties. Ze werden het slachtoffer van hevige gevechten. Het enige dat de dag van vandaag nog bestaat is een kerk.

Het pretpark, dat speciaal werd opgericht ter ere van de wereldtentoonstelling van 1930 in Antwerpen, is niet het enige dat ooit werd gebouwd in Antwerpen. Ooit was er ook een klein parkje, dat gevestigd was aan het bekende Sint-Annastrand te Linkeroever.

 

Bron: Parkspot

Foto’s: DELCAMPE