Vergane Glorie: Dadipark

Geschiedenis

Dadipark was een lokaal parkje, gelegen te Dadizele, opgericht in 1950 door de plaatselijke priester Gaston Deweer. Het park was in die tijd een toeristische bestemming, vele gelovige mensen kwamen naar het dorp op bedevaart. Dadipark groeide uit van speeltuin voor kinderen tot een zelfstandig pretpark. Er kwamen bont gekleurde schommels, aangelegde vijvers met waterfietsen en bootjes, een treintje, een molen met houten paarden en echte struisvogels.

De grootste blikvanger was een 800 meter lange hangbrug aan de randen van het domein, de langste van Europa. Het park bevatte ook heel wat attracties die je zelf diende te bedienen waaronder een nautic jet, kabelbaan enzoverder. Ook kreeg het park botsauto’s en een draaiend huis.

 

De sluiting

Na jaren van dalende bezoekersaantallen en meerdere ongevallen lijkt het park geen andere optie meer te hebben dan een sluiting.

In 2000 gebeurde het ernstigste ongeval uit de geschiedenis van het park, een jongen die een ritje maakte op de Nautic Jet verloor hierbij zijn arm. De bezoekers bleven hierdoor volledig weg en iedereen klaagde over de veiligheid in het park.

Begin 2002 werd aangekondigd dat het park zou sluiten voor renovatie. Een heropening kwam er nooit en de speeltuigen, attracties en gebouwen werden achtergelaten. De struisvogels belanden in de toonbank van de plaatselijke slagers.

 

Mogelijke toekomst

Meerdere investeerders toonden interesse in het park. Sommigen wilde het park omtoveren tot een modern pretpark met de nodige attracties. Jammer genoeg bleken de stedenbouwkundige voorschriften te zwaar en de investeerders hielden de boot af. Aangezien het park op een dagrecreatiegebied gelegen is mag er maximum een winstpercentage behaald worden van 15 tot 20 %, wat voor serieuze investeerders een doorn in het oog is.

 

Redding nabij?

In 2005 werd het actiecomité Red het Dadipark opgericht onder leiding van Ward Vergote om de herontwikkeling en heropening van het park te bespoedigen. Na een aantal bijeenkomsten van het comité beloofde de projectontwikkelaar een snelle oplossing. Hij zou het park op korte termijn nieuw leven inblazen met onder andere een evenementenhal, een wildwatersysteem en winkeltjes. De loopbrug en de grote glijbaan zouden behouden blijven. Het enige knelpunt was het gewestplan, waar Dadipark is ingeschreven als recreatiegebied.

In 2011 is er nog geen enkel vooruitzicht op herontwikkeling van het park en wordt het steeds moeilijker investeerders aan te trekken. Een heropening lijkt daardoor meer dan ooit onwaarschijnlijk.

 

Een bijzonder initiatief

Een dertienjarige jongen wil Dadipark redden. Zelf heeft hij amper herinneringen aan Dadipark, maar de 13-jarige Thomas De Kerf is vast van plan het familiepark te redden van de sloophamer. Hij startte een eigen website en een petitie. 

Hij richtte een actiesite op, waar je een petitie kan tekenen, de jongen hoopte op een duizendtal handtekeningen, die hij nadien zou voorleggen aan de burgemeester.

 

De trekpleister voor fotografen

Naast alle overbekende urban exploration foto’s, foto’s waarop de schoonheid van het verval in beeld wordt gebracht, gebruikten andere fotografen het park ook voor modelfotografie. Dit geeft een mooie combinatie van de schoonheid van het model tegenover het vervallen park.

 

Niet meer te redden

Na tien jaar aan verval en vandalisme beslissen de eigenaars om het park met de grond gelijk te maken.

Een Nederlandse firma wordt ingehuurd om alle asbest uit de gebouwen te verwijderen. Daarna kan de rest van het park met de grond gelijk gemaakt worden.

 

Tegenstanders vertragen afbraak

Vandalen vernielden de omheiningen die rond het park gezet waren tijdens de werken. Sommige hekken werden letterlijk uit de muur getrokken.

De eerste keer gingen ze aan de haal met de batterijen van de graaf machines. Nadien gingen ze driester te werk, ramen van graafmachines werden vernield

De aannemer heeft hierdoor een onvoorziene kost van 5000 euro en de afbraak loopt ernstige vertragingen op.

Het park is momenteel volledig afgebroken, het zou een nieuwe bestemming gekregen hebben als wandelpark.

 

Nog een greep uit de honderden filmpjes van het verlaten park

 

Bron: Wikipedia, nieuwsblad, laatste nieuws