Uitgetest: Mission Ferrari – Ferrari World Abu Dhabi

Mission Ferrari opende met maar liefst 8 jaar vertraging op 12 januari 2023 voor het publiek. De revolutionaire achtbaan werd gebouwd in Ferrari World Abu Dhabi gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. Het was meteen de eerste achtbaan van het type SFX Coaster ontworpen door de Canadese fabrikant Dynamic Attractions.

 

Eerste SFX Coaster ter wereld:

In 2014 stelde de Canadese fabrikant Dynamic Attractions met de SFX Coaster een gloednieuw type rollercoaster voor. Deze attractie zou een combinatie worden tussen een achtbaan en een darkride waarbij spectaculaire elementen gebouwd konden worden in het parcours. Zo was er een mogelijkheid om een verticale track drop, tilt track, gyro table en een zijwaartse track slide in het parcours te verwerken. Die twee laatste waren tot dan toe nog nooit eerder gezien op een achtbaan.

Het revolutionaire concept sloeg meteen de achtbaanfans in de ban. Welk pretpark zou het eerste in de wereld worden om het aan te durven dit te bouwen en wanneer zou dit dan openen? Op die vragen kwamen een jaar later de antwoorden. Want Ferrari World Abu Dhabi kondigde begin 2015 aan dat het pretpark een SFX Coaster zou bouwen. Deze zou meteen ook al geopend worden op het einde van datzelfde jaar… of dat was toen toch de bedoeling.

 

Opening 8 jaar uitgesteld:

De SFX Coaster was niet alleen een gloednieuw concept, het was meteen ook de eerste echte achtbaan van Dynamic Attractions, die zich tot dan toe vooral richtte op het maken van darkrides. De fabrikant moest zich dus meteen dubbel gaan bewijzen. Namelijk laten zien dat het een achtbaan kon bouwen en dat deze nog eens al die speciale elementen kon bevatten.

Maar toen de achtbaan in 2015 niet opende en ook niet in 2016 of 2017 begonnen de fans zich serieuze vragen te stellen over de haalbaarheid van het project. De opening werd uiteindelijk zo vaak uitgesteld dat vele fans Mission Ferrari de bijnaam Mission Impossible gaven.

Toen het nieuws naar buiten kwam dat Mission Ferrari zou openen op 12 januari 2023, nota bene op mijn 30ste verjaardag, was het natuurlijk groot feest. Wat het nog leuker maakte voor ons was dat we net een trip gepland hadden en het park een aantal dagen op onze planning stond.

 

Vooraf te vermelden:

Ferrari World Abu Dhabi heeft een fantastisch coaster aanbod, maar zo goed als de achtbanen zijn, zo slecht zijn de darkrides en simulatoren. De darkrides en simulatoren zijn stuk voor stuk ondermaats en niet Ferrari World waardig. Heel bizar om het contrast zo hard te zien, vooral omdat we de dag ervoor Warner Bros. Abu Dhabi bezocht hadden en het hier eigenlijk net andersom was. Zou Ferrari World de bal nu wel juist slaan bij dit project?

 

Het verrassingseffect:

Eerst en vooral is belangrijk om te vermelden dat Mission Ferrari een achtbaan is die het vooral moet hebben van haar verrassingselementen en speciale effecten. Je eerste ritje zal daardoor hoogstwaarschijnlijk ook het beste zijn. Je weet totaal niet wat er zal gebeuren en dat maakt de achtbaanrit echt leuk en verrassend. Bij de ritjes daaropvolgend is het verrassingseffect helaas weg, maar een rit blijft natuurlijk wel even bijzonder. Ik ga daarom in deze uitgetest de ritervaring niet volledig verklappen.

 

Statistieken:

Zoals reeds vermeld werd Mission Ferrari gebouwd door Dynamic Attractions. De achtbaan is volledig indoor gelegen in een hal dat op zijn beurt ook nog eens in het overdekte Ferrari World zelf ligt. Dit betekent dat heel de rit overdekt is, maar dat sommige stukken in het donker zijn en andere niet.

De treinen van de achtbaan zijn voorzien van een onboard sound systeem waardoor je geluid hebt in je karretje gedurende de hele rit. De achtbaan heeft 6 karretjes van jawel 9 personen. Dit is bij mijn weten een compleet uniek getal voor een achtbaan karretje. Er kunnen 4 mensen vooraan plaatsnemen en nog eens 5 achteraan, de stoeltjes zijn in theatervorm geplaatst. 

De rit is 741,8 meter lang en bevat heel wat speciale elementen, lanceringen en darkride scenes. Tijdens de 3 lanceringen wordt er in totaal een snelheid van 72 km/u bereikt. Er zijn 2 inversies op het parcours, een kurkentrekker die je in de hal goed kan zien en een onverwachte looping die je totaal niet zal zien aankomen tijdens je eerste ritje.

 

Ritverloop:

De achtbaanrit start volledig in het donker via 2 verschillende darkride scènes waar het doel van de missie wordt uitgelegd. Hierna volgt de eerste lancering waarbij je uit het donkere gelanceerd wordt, in de hal van Ferrari World zelf. Hier volgt meteen ook de eerste inversie met een kurkentrekker die je al van voor het betreden van de achtbaan ziet.

Hierna kom je tot stilstand voor de volgende darkride scène. Een drop met bijhorende lancering volgt en brengt je opnieuw tot een darkride scène. Deze is bijzonder uniek omdat deze beleefd wordt van op een gyro table. Een bijzonder uniek element dat voor het eerst op een achtbaan werd gezet.

Het stuk dat hierna volgt is erg verrassend, bevat een speciaal element en is volledig in het donker. Ik ga jullie de pret niet ontnemen door al te verklappen wat hier gebeurt, dat mogen jullie dus zelf op een dag gaan ontdekken.

Na het verrassingsgedeelte komt de achtbaan uiteindelijk tot stilstand voor haar laatste slotscène. Hier zie je een explosie in slow motion en komt het tweede nog nooit eerder geziene element op een achtbaan, de sideways slide track. Uiteindelijk kom je als held terug in het station waar de volgende gasten al staan te popelen om een ritje te mogen maken.

 

Onze ervaring:

Waar Ferrari World in faalt bij al haar darkrides, doen ze het wel goed bij Mission Ferrari. Ze weten alweer een erg goede achtbaan neer te zetten die een ideale mix brengt tussen achtbaan en darkride.

Je eerste ritje zal ongetwijfeld het beste zijn, aangezien je nog niet helemaal weet wat er zal gebeuren. Ik was heel erg blij om de nieuwe elementen eens in het echt te kunnen uitproberen. De gyro table vind ik een zeer geslaagd element die een grote meerwaarde biedt aan de achtbaanervaring.

De sideways slide track had denk ik minstens even leuk kunnen zijn, maar was naar onze ervaring niet helemaal goed uitgewerkt. Wat de opzet was, kon je duidelijk zien. Het beoogde effect bleef helaas wat uit en leverde zelfs een beetje een ruwe ervaring op. Daarom is het jammer dat dit de slotscène is, al denk ik wel dat dit element op toekomstige achtbanen beter ontwikkeld kan worden. 

Het verrassingsstukje in het donker vond ik wel echt schitterend en bleef ook elke keer weer even leuk. Dit met de gryro table maakt de achtbaan echt wel een toppertje en weer een zeer goede extra reden om Ferrari World te bezoeken.

Ik zou graag snel meer van dergelijke achtbanen zien, en liefst niet alleen in Azië. Het tweede exemplaar wordt momenteel opgebouwd in Genting SkyWorlds in Maleisië. Echter maakten we ons wel een beetje zorgen over de storingsgevoeligheid van dergelijke achtbanen. Eens de achtbaan open was, bleef deze wel lange tijd in werking gedurende ons bezoek en hebben we maar 1 storing gezien. Echter zijn er zo veel elementen die kunnen stuk gaan, dat het ons verstandig lijkt om de rollercoaster zo snel mogelijk te doen bij opening voordat deze de kans krijgt om in storing te gaan.

 

Geschreven door: Jonathan Sansens