Uitgelicht: Diabelska Pętla (Devil’s Loop) – Legendia

Een van de opvallendste achtbanen in het Poolse pretpark Legendia is zeker Diabelska Pętla (Devil’s Loop), met haar dubbele looping. Deze achtbaan onderging door de jaren heen enkele naamsveranderingen.

 

 

In 2007 opende Legendia haar achtbaan Diabelska Pętla, wat vertaald kan worden als “Duivelslooping”. Deze achtbaan opende echter oorspronkelijk als Tic-Tac Tornado. Ergens tussen 2010 en 2012 verviel de Tic-Tac sponsoring, en de naam werd toen gewijzigd naar Tornado. Haar huidige naam, Diabelska Pętla, kreeg de baan nadat het park een transformatie onderging.

Diabelska Pętla was echter niet nieuw toen ze in het Poolse pretpark terechtkwam. Ze begon haar leven als Soopa Loopa in het Engelse pretpark Lightwater Valley, waar ze te vinden was van 1988 tot 1994. Lightwater Valley verkocht de achtbaan terug aan de fabrikant, die ze vervolgens doorverkochten aan Granada Theme Parks. Hierna verhuisde ze naar het Engelse pretpark American Adventure Theme Park. Daar opende de baan in 1995 als Iron Wolf, om een jaar later de naam Gladiators te krijgen. In 1997 kreeg ze dan weer de naam Sky Looper en in 1998 werd ze dan weer Twin Looper. In haar laatste jaar in het park kreeg ze dan de naam JCB Twin Looper.

Diabelska Pętla werd gebouwd door het Franse bedrijf Soquet en heeft een hoogte van 20 meter. De topsnelheid die bereikt wordt is 70 km/u. In de baan zitten twee inversies verwerkt, namelijk een dubbele looping. In haar beginjaren had de baan twee treintjes, maar één daarvan werd verwijderd en gebruikt voor reserveonderdelen. Het overgebleven treintje biedt plaats aan 24 personen, waarbij in het laatste bakje van de trein de zitjes zo zijn geplaatst dat je naar elkaar kijkt. Voor een ritje moet je ten minste 140 cm groot zijn.