Top 10 meeste inversies op een Wing Coaster ter wereld

Wing Coasters zijn achtbanen waarbij de zitjes van de achtbaantrein niet boven de track zijn geplaatst, maar langs de zijkant van de track. Hierdoor lijkt de achtbaantrein een soort van grote vogel te zijn die vliegt. Inzittenden krijgen een soort van zweverig gevoel wanneer ze een ritje maken. Wij zochten uit welke 10 Wing Coasters in de wereld de meeste inversies hebben en brachten ze samen in deze top 10.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). In deze top 10 worden alle soorten inversies die op de achtbanen staan vermeld. Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over deze inversies kan je hier terug vinden.

 

#11-8: Swarm, Wild Eagle, Falcon & Thunderbird (4 inversies)

Swarm in Thorpe Park, Wing Coaster in Wuxi Wanda City, Thunderbird in Holiday World en Wild Eagle in Dollywood hebben allemaal evenveel inversies en delen daarom samen de 87ste plaats.

 

Wild Eagle – Dollywood:

Wild Eagle in het Amerikaanse pretpark Dollywood werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2012. Over het 953,1 meter lange parcours gaan de bezoekers door volgende 4 inversies: Een 33,5 meter hoge Looping, een Zero-G Roll, een Immelmann en een Corkscrew. De Wing Coaster behaalt een snelheid van 98,2 km/u en bevat een drop van 41,1 meter. De rollercoaster was een investering van 20 miljoen dollar.

 

Thunderbird – Holiday World:

Thunderbird in het Amerikaanse pretpark Holiday World werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2015. Tijdens het 925,1 meter lange parcours gaan de inzittende 4 keer overkop door volgende inversies: Een 42,7 hoge Immelmann, een 38,1 meter hoge Looping, een Zero-G Roll en een In-Line Twist. De Wing Coaster behaalt een snelheid van 0 tot 96,6 km/u in 3,5 seconden. Thunderbird is 42,7 meter hoog en de enige gelanceerde achtbaan die Bolliger & Mabillard maakte. De rollercoaster was een investering van 22 miljoen dollar.

 

Falcon – Wuxi Sunac Land:

Falcon in het Chinese pretpark Wuxi Sunac Land in de provincie Jiangsu werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2019. Tijdens de rit van 1278 meter gaan de bezoekers door volgende 4 keer inversies: Dive Drop, Zero-G Roll, Immelmann en een In-Line Twist. De achtbaan heeft een snelheid van 118 km/u en is 60,2 meter hoog.

 

Swarm – Thorpe Park:

Swarm in het Engelse pretpark Thorpe Park werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2012. Op het parcours van 775,1 meter gaan de bezoekers door volgende 4 inversies: Dive Drop, Zero-G Roll, Corkscrew en een In-Line Twist. Er is ook nog een element dat vroeger als een Inclined Loop werd gezien en dit was dan de 5de inversie, maar rcdb ziet dit element sinds 2020 niet meer als een Inclined Loop waardoor er nog 4 inversies overblijven. De Wing Coaster is 38,7 meter hoog en behaalt een snelheid van meer dan 90 km/u. De rollercoaster is gethematiseerd naar een rampgebied.

 

#7-2: Flug der Dämonen, X-Flight, Wing Coaster, Forest Predator & Flying Wing Coaster (5 inversies)

Flug der Dämonen in Heide Park Resort, Wing Coaster in Colourful Yunnan Paradise, X-Flight in Six Flags Great America, Forest Predator in Happy Valley Jiangsu, Heaven’s Wing in HB World en Flying Wing Coaster in Happy Valley Chongqing hebben allemaal evenveel inversies en delen daarom samen de 2de plaats.

 

X-Flight – Six Flags Great America:

X-Flight in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2012. Op het 914,4 meter lange parcours gaan de inzittenden door volgende 5 inversies: een Dive Drop, een Zero-G Roll, een Immelmann, nog een Zero-G Roll en een In-Line Twist. Deze Wing Coaster behaalt een snelheid van 88,5 km/u en is 37 meter hoog.

 

Flug der Dämonen – Heide Park Resort:

Flug der Dämonen in het Duitse pretpark Heide Park Resort werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2014. Op het 772 meter lange parcours gaan de inzittenden door volgende 5 inversies: een Dive Drop, een Immelmann, een Corkscrew en een Demonic Knot waarbij de bezoekers twee keer overkop gaan. Flug der Dämonen is de enige achtbaan die de Demonic Knot bevat. De Wing Coaster behaalt een snelheid van 100 km/u en is 40 meter hoog. De rollercoaster was een investering van 15 miljoen euro.

 

Flying Wing Coaster – Happy Valley Chongqing:

Flying Wing Coaster werd geopend in Chinese pretpark Happy Valley dat gelegen is in de provincie Chongqing. De Wing Coaster werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2017. Tijdens de rit gaan de bezoekers door volgende 5 inversies: een Dive Drop, een Looping, een Corkscrew, gevolgd door nog een Corkscrew en afsluitend met een In-Line Twist.

 

Wing Coaster – Colourful Yunnan Paradise:

Wing Coaster in het Chinese pretpark Colourful Yunnan Paradise werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2018. Tijdens het parcours gaan de bezoekers door volgende 5 inversies: een Dive Drop, een Immelmann, een Zero-G Roll, een In-Line Twist en een Corkscrew. De Wing Coaster heeft een hoogte van 45 meter en het parcours is 1024 meter lang. De rollercoaster was een investering van 130 miljoen Chinese Yang, of omgerekend zo’n 16,6 miljoen euro.

 

Forest Predator – Happy Valley Jiangsu:

Forest Predator werd gebouwd in 2019 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Chinese pretpark Happy Valley dat gelegen is in de provincie Jiangsu. Tijdens de rit gaan de bezoekers door volgende 5 inversies: een Dive Drop, een Looping, een Corkscrew, gevolgd door nog een Corkscrew en afsluitend met een In-Line Twist.

 

Heaven’s Wing – HB World:

Heaven’s Wing in het Chinese pretpark HB World werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2018. De Wing Coaster is 36 meter hoog en bevat verschillende elementen. Tijdens het parcours gaan de bezoekers door volgende 5 inversies: een Dive Loop, een Looping een Zero-G Roll, een Heartline Roll en een Corkscrew. Vroeger werd de Jr. Immelmann ook nog als een inversie aanzien waardoor deze achtbaan 6 keer overkop ging, maar rcdb besloot in 2020 dit niet meer als een versie te beschouwen.

 

#1: GateKeeper – Cedar Point (6 inversies)

GateKeeper in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2013. Tijdens de rit van 1269,2 meter gaan de inzittenden door volgende 6 inversies: een Dive Drop, een Immelmann, een Corkscrew, een Zero-G Roll, een Inclined Dive Loop en een In-Line Twist. De Wing Coaster behaalt een snelheid van 107,8 km/u en is 51,8 meter hoog. De rollercoaster was een investering van 25 miljoen dollar en loopt over de toegangspoort van het park.

 

 

 

Toekomst:

De top 10 is piepjong want geen enkele achtbaan is ouder dan 2012. In 2017 opende Flying Wing Coaster in Happy Valley Chongqing die bij opening een gedeelde 2de plaats te pakken kreeg. In 2018 openden alweer twee nieuwe Wing Coasters in deze top 10 met Wing Coaster in Colourful Yunnan Paradise en Heaven’s Wing in HB die eveneens op een gedeelde tweede plaats uitkomen. In 2019 opende Falcon in Wuxi Sunac Land en in 2020 kwam Forest Predator in Happy Valley Jiangsu de top 10 binnen.

Verder is er nog de Wing Coaster in het Chinese pretpark Hot Go Dreamworld die in 2015 gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard maar nog steeds niet geopend werd. Tijdens de achtbaanrit zullen de bezoekers door volgende 5 inversies gaan: een Dive Loop, een Looping een Zero-G Roll, een Heartline Roll en een Corkscrew. Het is onduidelijk of de rollercoaster ooit zal openen in het ongeopende gloednieuwe pretpark. In onderstaande video kan je een simulatie zien van de achtbaan.

 

Opvallend is dat alle achtbanen in deze top 10 gebouwd zijn door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. Nog opvallend is dat alle nieuwe projecten gebouwd werden in China, waar de Zwitserse fabrikant alsmaar meer en meer succes kent. Momenteel zijn er ook geen andere fabrikanten meer die nog Wing Coasters bouwen, dus het lijkt er sterk op dat Bolliger & Mabillard nog lang deze top 10 zal domineren.

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.