Top 10 Langste Alpine Coasters van Europa

Een Alpine Coaster is een kruising tussen een klassieke achtbaan en een rodelbaan (SoRo = zomerrodelbaan). Bij een rodelbaan kunnen bezoekers plaatsnemen in een bakje voor maximaal 2 personen die vervolgens in een goot van een berg naar beneden glijd. Om niet uit die goot te vliegen, kunnen de inzittende zelf afremmen indien ze dit nodig achten. De interactiviteit is dus een pak groter dan bij een achtbaan.

Een Alpine Coaster heeft het zelfde concept als een klassieke rodelbaan, alleen zitten de karretjes nu op een rail, waardoor het karretje nooit van de rails kan vliegen. Het grote voordeel van de Alpine Coasters is dat deze meestal een pak langer zijn dan gewone achtbanen waardoor je nu een aantal minuten op de attractie zit, in plaats van een aantal seconden.

Je hebt ook Alpine Coasters met 1 rail in plaats van de normale structuur, deze variant van de Alpine Coaster wordt een Braso genoemd. Ook dit is een kruising tussen een achtbaan en een rodelbaan. Een volledig overzicht met meer informatie van alle soorten rodelbanen vind je hier terug.

Of een Alpine Coaster of Braso nu tot de groep van de achtbanen gerekend mag worden of niet, daar bestaat grote discussie over. Wat wel vast staat is dat het super leuk is om een Alpine Coaster of Braso te doen. Wat is er nu leuker dan laag tegen de grond aan een hoge snelheid van een berg te razen? En wat is er nu leuker dan dit minutenlang te doen? Daarom stellen we een lijstje op van de 10 langste Alpine Coasters (en Braso’s) in Europa. De top 10 kunt u hieronder terugvinden.

 

 

#10 Alpine Coaster – Kolbensattel (2460 m)

Alpine Coaster is gelegen in de Duitse deelstaat Beieren bij de familievriendelijke vakantiebestemming Kolbensattel. De Alpine Coaster werd gebouwd door Duitse bouwer Wiegand in 2013 en heeft een tunneltje. Alpine Coaster heeft een lengte van 2460 meter en een ritje naar beneden duurt ruim 4 minuten. De Alpine Coaster maakt gebruik van een speciaal takelliftsysteem dat goed te zien is in onderstaande video. De afdaling start vanaf 2:30.

 

#9 Fun Bob – Monte Agudo (2613 m)

Fun Bob is gelegen in de Italiaanse regio Veneto op de berg Monte Agudo. De Braso werd gebouwd door de Oostenrijkse bouwer Brandauer in 2005. Fun Bob heeft slechts 1 rail waarop het karretje is bevestigd en heeft een lengte van 2613 meter. Alvast onze excuses voor de slechte kwaliteit, maar een betere opname van Fun Bob konden we helaas niet vinden.

 

#8 Hasenhorn Coaster – Hasenhorn Rodelbahn (2700 m)

Hasenhorn Coaster is gelegen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en wordt uitgebaat door Hasenhorn Rodelbahn. De Alpine Coaster werd gebouwd door het Duitse Wiegand in 2004. Hasenhorn Coaster heeft een lengte van 2700 meter en de afdaling duurt 4 minuten tegen volle snelheid. De Alpine Coaster maakt van hetzelfde liftsysteem gebruik als de nummer 10 van dit lijstje. Bezoekers moeten via een zetellift naar boven.

 

#7 Alpsee Coaster – Alpsee Bergwelt (2700 m)

Alpsee Coaster is gelegen in de Duitse deelstaat Beieren op de Alpsee Bergwelt. De Alpine Coaster gebouwd door Wiegand werd geopend in 2006. Alpsee Coaster heeft een afdaling van 2700 meter en een ritje duurt 5 minuten. Tijdens deze snelle rit tot maximaal 40km/u passeer je 68 golven, 23 bochten, 7 sprongen en 4 bruggen. Ook deze Alpine Coaster gebruikt een aparte takellift voor de bakjes. Bezoekers worden met een zetellift naar het hoogste punt gebracht.

 

#6 Osttirodler – Lienzer Bergbahnen (2800 m)

Osttirodler is gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Tirol en wordt uitgebaat door Lienzer Bergbahnen. De Alpine Coaster werd gebouwd door de Duitse bouwer Wiegand in 2010. Osttirodler is 2800 meter lang en een ritje duurt 4,5 minuten. De afdaling kan u bekijken in onderstaande video vanaf 0:20.

 

#5 Sommerrodelbahn – Serlesbahnen Mieders (2800 m)

Sommerrodelbahn is gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Tirol en wordt uitgebaat door Serlesbahnen Mieders. De Braso werd gebouwd door de Oostenrijkse bouwer Brandauer in 2004 en heeft 1 rail waar het karretje zich op bevind. Sommerrodelbahn heeft een zeer snelle afdaling, de track van maar liefst 2800 meter kan je afleggen in minder dan 4 minuten indien je nooit de rem gebruikt. Dit is de langste Alpine Coaster van het type Braso die er bestaat. De spectaculaire afdaling kan je bekijken in onderstaande video.

 

#4 Alpine-Coaster – Golm (2920 m)

Alpine Coaster is gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg nabij het skigebied Golm. De Alpine Coaster werd gebouwd door het Duitse Wiegand in 2008. Deze spectaculaire Alpine Coaster bevat een 360° bocht en 14 180° bochten. Daarnaast raas je met een snelheid tot 42km/u over maar liefst 44 jumps. Alpine Coaster heeft een lengte van 2920 meter waardoor je ongeveer 4,5 minuten van de afdaling kan genieten.

 

#3 Rodelbahn – Rodelbahn Pradaschier (3060 m)

Rodelbahn is gelegen in het Zwitserse kanton Graubünden en wordt uitgebaat door Rodelbahn Pradaschier. De Alpine Coaster werd gebouwd door het Duitse Wiegand in 1999. Rodelbahn is 3060 meter lang en overschrijd daarmee de duizelingwekkende grens van de 3 kilometer! Tijdens de afdaling van 4 minuten rijd je voorbij heel wat diertjes.

 

#2: Alpine Coaster – Imster Bergbahnen (3525 m)

Alpine Coaster is gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Tirol en wordt uitgebaat door Imster Bergbahnen. De alpine coaster werd gebouwd door Wiegand in 2003 nabij Imst. Alpine Coaster was bij opening de langste alpine coaster ter wereld, maar verloor het record 4 jaar later aan Tobotronc. Desondanks wordt deze alpine coaster nog steeds gepromoot als wereld langste. De afdaling van de alpine coaster is 3525 meter lang en het hoogste punt ligt op 1500 meter hoogte. Imster Bergbahnen geeft aan dat de afdaling ongeveer 9 minuten duurt, maar de echte snelheidsduivels weten de afdaling te voltooien in 5 minuten door geen enkele keer te remmen.

 

#1: Tobotronc – Naturlandia (5300 m)

Tobotronc is gelegen in Naturlandia te Andorra en werd gebouwd door de Duitse bouwer Wiegand. De alpine coaster is al sinds 2007 de langste alpine coaster ter wereld. De track is 5300 meter lang en een ritje naar beneden van het hoogste punt duurt maar liefst 6 minuten. De totale opwaartse lengte is 1700 meter, de totale afdaling is 3600 meter.

 

Besluit:

De eerste Alpine Coaster werd gebouwd in 1996, op 20 jaar tijd heeft vooral Wiegand een zeer groot marktaandeel weten te verzamelen. Van de 206 Alpine Coasters die gebouwd zijn op Europees grondgebied, hebben zij er 154 geplaatst. Dit valt dan ook op omdat 8 van de 10 Alpine Coasters in deze lijst van Wiegand zijn, de andere 2 zijn gebouwd door Brandauer. Veder merken we op dat de 10 langste alpine coasters in Europa, ook eveneens de 10 langste in de wereld zijn. Oostenrijk is het meest vertegenwoordigt met 4 noteringen, gevolgd door Duitsland met 3 noteringen in de top 10. Andora, Zwitserland en Italië komen elk 1 keer voor.

 

Toekomst:

De laatste nieuwe alpine coaster die de top 10 binnen kwam is de Alpine Coaster van Kolbensttel die gebouwd werd in 2013, sindsdien is de top 10 niet meer veranderd. Tobotronc in Naturlandia is al 12 jaar lang de langste alpine coaster van Europa (en de wereld) en de Alpine Coaster van de Imster Bergbahnen is al 16 jaar lang de rodelbaan met de langste afdaling van Europa (en de wereld). Momenteel zijn er nog geen projecten bekend gemaakt die de top 10 zouden kunnen beïnvloeden.

 

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan tweehonderd Alpine Coasters wereldwijd.