Top 10 hoogste stalen achtbanen van de wereld

Altijd al willen weten wat de hoogste achtbaan ter wereld is? Altijd al willen weten hoe hoog die gaat en waar die te vinden is? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de 10 hoogste stalen achtbanen in de wereld.

 

#10: Orion – Kings Island (87,5 m)

Orion werd gebouwd in 2020 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Kings Island. De rollercoaster is 87,5 meter hoog en heeft een drop van 91,4 meter diep. Hierna volgen er nog heuvels van 53 meter, 61,6 meter, 17,1 meter, 44,8 meter, 38,1 meter, 27,4 meter en 25,3 meter. In totaal is Orion 1621,8 meter lang en bereikt die een snelheid van 146,5 km/u. Per uur kunnen er 1650 personen een ritje maken.

 

#9: Intimidator 305 – Kings Dominion (93 m)

Intimidator 305 is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in 2010. De achtbaan is gelegen in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion. Intimidator 305 heeft zijn naam niet gestolen en is behoorlijk intimiderend met zijn hoogte van 93 meter en een drop van 91,4 meter. Tijdens de rit behaalt de achtbaan een snelheid van 144,8 km/u op een track van 1554,5 meter. De achtbaan gaat op veel plaatsen laag tegen de grond om het snelheidsgevoel nog groter te maken en heeft veel twist en hoge G-krachten. Intimidator 305 heeft 25 miljoen dollar gekost.

                                                

#8: Leviathan – Canada’s Wonderland (93,3 m)

Leviathan is de hoogste achtbaan van Canada en is gelegen in Canada’s Wonderland. Leviathan is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard (B&M). De achtbaan is 93,3 meter hoog en heeft een drop van 93,3 meter. De achtbaan heeft een snelheid van 148,1 km/u is 1672,1 meter lang. Leviathan is genoemd naar een zeemonster uit de Tenach (Joodse Bijbel) en het Oude Testament. De achtbaan heeft 28 miljoen dollar gekost en opende in 2012.

 

#7: Millennium Force – Cedar Point (94,5 m)

Millennium Force is gebouwd in het millennium jaar 2000, destijds als 3de hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste achtbaan met een volledig circuit (geen shuttle achtbaan dus). Amper 2,5 maanden later verloor het zijn titel al aan de andere millennium achtbaan Steel Dragon 2000 in Nagashima Spa Land. Millennium Force is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Cedar Point en behaalt een snelheid van 149,7 km/u waardoor het de 10de snelste achtbaan ter wereld is. De achtbaan gaat op veel plaatsen laag tegen de grond om het snelheidsgevoel nog groter te maken. Met zijn hoogte van 94,5 meter en een drop van 91,4 meter is Millennium Force ook de 7de hoogste achtbaan in de wereld en destijds de hoogste achtbaan met een klassieke lifthill. Buiten de grote snelheid en indrukwekkende hoogte is de achtbaan ook nog eens de 5de langste stalen achtbaan in de wereld met een lengte van meer dan 2 kilometer. De achtbaan heeft 25 miljoen dollar gekost.

 

#6: Steel Dragon 2000 – Nagashima Spa Land (97 m)

Steel Dragon 2000 werd gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Morgan in het Japanse Pretpark Nagashima Spa Land en verbrak bij opening alle records van Millennium Force dat 2,5 maand eerder opende in Amerika. Het moest de ultieme achtbaan worden op alle vlakken. De achtbaan behaalt een snelheid van 152,9 km/u en was bij opening (en nu nog steeds) de snelste achtbaan ter wereld met een kettinglift. De achtbaan was met 97 meter eveneens de hoogste achtbaan ter wereld met een volledig circuit en had de grootste drop met 93,5 meter. Met een lengte van bijna 2,5 kilometer is het al 22 jaar lang de langste achtbaan ter wereld. Steel Dragon 2000 is genoemd naar het jaar waarin die gebouwd werd (2000). In het Verre Oosten was het jaar 2000 het jaar van de draak (Dragon). Steel Dragon 2000 deelt de 8ste plaats in de lijst van snelste achtbanen met de 15 jaar later geopende Fury 325.

 

#5: Fury 325 – Carowinds (99,1 m)

Fury 325 is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard (B&M) en opende in het jaar 2015 in Carowinds gelegen in Amerika. De achtbaan heeft een hoogte van 99,1 meter en een drop van 97,5 meter, wat het de hoogste achtbaan ter wereld maakt met een lifthill. Boven de grote hoogte behaalt de achtbaan een snelheid van 152,9 km/u en is daarmee (samen met Steel Dragon 2000) de snelste achtbaan ter wereld met een klassieke lifthill. Net zoals Steel Dragon 2000 heeft Fury 325 een zeer lang parcours van meer dan 2 kilometer en staat daarmee in de top 5 van langste achtbanen ter wereld.

 

#4: Red Force – Ferrari Land (112 m)

In 2018 opende Red Force in het Spaanse pretpark Ferrari Land, de achtbaan werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan behaalt een snelheid van 180 km/u wat het de snelste achtbaan van Europa maakt. Red Force is met 112 meter eveneens de hoogste achtbaan van Europa. Door de opening van Red Force staat er na lange tijd opnieuw een Europese achtbaan in deze top 10.

 

#3: Superman: Escape from Krypton – Six Flags Magic Mountain (126,5 m)

Superman: Escape from Krypton is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is gelijkaardig als Tower of Terror II en opende in het zelfde jaar (1997) in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain nadat de opening door problemen een jaar werd uitgesteld. Om de capaciteit te verhogen zijn er eigenlijk twee dezelfde achtbanen naast elkaar gebouwd. Superman: Escape from Krypton was samen met Tower of Terror II de snelste achtbaan ter wereld bij opening en behaalt een snelheid van 160,9 km/u in 7 seconden. De achtbaan is 11,5 meter hoger als Tower of Terror II en is daarmee 126,5 meter hoog, de feitelijke afdaling is met 100 meter gelijk aan zijn Australische broer. Superman: Escape from Krypton was van 1997 tot en met 2003 de hoogste achtbaan ter wereld. In 2011 werden de karretjes van de achtbaan omgedraaid waardoor de bezoekers nu achterwaarts gelanceerd worden en nadien tijdens de afdaling met hun gezicht naar beneden hangen.

 

#2: Top Thrill Dragster – Cedar Point (128 m)

Top Thrill Dragster werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan brak bij opening zowel het record van hoogste en snelste achtbaan ter wereld. Top Thrill Dragster is gelegen in het Amerikaanse pretpark Cedar Point, dat als enige pretpark twee achtbanen in deze top 10 heeft staan. Top Thrill Dragster heeft een hoogte van 128 meter en een afdaling van 121,9 meter en is daarmee de 2de hoogste achtbaan ter wereld. Bezoekers worden in 4 seconden tijd van 0 tot 193,1 km/u gelanceerd waardoor het bovendien de 3de snelste achtbaan in de wereld is. Top Thrill Dragster heeft 25 miljoen dollar gekost en is in het thema van een Drag race. Door de heupbeugels die de achtbaan heeft is er een groot vrijheidsgevoel waardoor veel achtbaan fans Top Thrill Dragster verkiezen boven de 2 jaar later geopende grotere broer Kingda Ka.

 

#1: Kingda Ka – Six Flags Great Adventure (139 m)

Kingda Ka werd gebouwd in 2005 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides die maar liefst de volledige top 3 van hoogste achtbanen in de wereld gebouwd hebben. De achtbaan brak bij opening zowel het record van hoogste en snelste achtbaan ter wereld van zijn 2 jaar eerder geopende broertje Top Thrill Dragster. Kingda Ka is gebouwd in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure en is met zijn hoogte van maar liefst 139 meter al 17 jaar lang de hoogste achtbaan ter wereld. Daarbij heeft de achtbaan een drop van 127,4 meter waarmee het ook record houder is van de diepste drop op een achtbaan. Kingda Ka was de eerste achtbaan ter wereld die met 206 km/u de magische grens van de 200 km/u overschreef. De achtbaan wordt op 3,5 seconden tijd van 0 tot 206 km/u gelanceerd wat het de snelste achtbaan van Amerika maakt.

 

 

De toekomst:

In 2015 kwam er met Fury 325 in Carowinds een nieuwe achtbaan binnen in de top 10. In 2017 kwam daar door Red Force in Ferrari Land een nieuwe achtbaan bij. Helaas moesten we in 2019 ook afscheid nemen van de 4de hoogste achtbaan ter wereld met het verdwijnen van Tower of Terror II in Dreamland. Hierdoor kwam in 2020 de gloednieuwe achtbaan Orion in Kings Island de top 10 binnen.

Momenteel zijn er nog geen andere bevestigde projecten bekendgemaakt die deze lijst zouden kunnen beïnvloeden, al zijn er wel een aantal pretparken die plannen hebben om een hoge spectaculaire achtbaan te bouwen in de toekomst.

Zo is bijvoorbeeld Six Flags Qiddiya voorgesteld, het eerste Six Flags pretpark dat moet openen in Azië en dat zal komen te liggen in Saudi-Arabië. In dit pretpark zou volgens de plannen met Falcon’s Flight een 160 meter hoge achtbaan komen te liggen, de hoogste in de wereld. Voorlopig blijft het afwachten of het pretpark gebouwd zal worden al gingen de voorbereidingswerken ondertussen wel van start.

 

In Orlando is er dan weer een ander project dan al jaren op de planning staat. Daar zou men bij de Skyplex eveneens de hoogste achtbaan ter wereld willen bouwen. Die planning werd in 2019 goedgekeurd al blijft het afwachten of het project er ooit door komt.

 

Daarnaast zijn er ook plannen uitgelekt voor een rollercoaster in Busch Gardens Williamsburg die in 2023 moet openen. Deze achtbaan zou meer dan 100 meter hoog worden, vermoedelijk 108 meter. Hiermee komt deze eveneens in de top 10 te staan.

 

 

Verleden:

Tower of Terror II werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan was gebouwd in het Australische pretpark Dreamworld en was de hoogste achtbaan van Oceanië. Met een hoogte van 115 meter kwam de achtbaan in het select clubje van de 4 achtbanen die hoger dan 100 meter gebouwd zijn. Tower of Terror II behaalde een snelheid van 160,9 km/u in 7 seconden en was destijds de snelste achtbaan ter wereld. Bezoekers werden eerst omhoog gelanceerd om vervolgens een duikvlucht naar beneden te nemen. Door de veiligheidsmarge voor de lancering was de baan wel hoger dan dat het treintje effectief kwam, de eigenlijke val was hierdoor ‘maar’ 100 meter. In 2010 werden de karretjes van de achtbaan omgedraaid waardoor de bezoekers achterwaarts gelanceerd werden en nadien tijdens de afdaling met hun gezicht naar beneden hingen. Eind 2019 werd de achtbaan voorgoed gesloten.

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.