Top 10 hoogste indoor coasters ter wereld

Soms zijn de weergoden ons minder goed gezind wanneer men een bezoekje brengt aan een pretpark. Gelukkig zijn er heel wat pretparken die overdekte attracties of zones aanbieden waar de bezoekers niet nat worden en waar heel wat attracties terug te vinden zijn, zo ook achtbanen. Wij zochten uit welke de 10 hoogste overdekte achtbanen ter wereld zijn en vatten ze samen in deze top 10.

 

#10-9: Space Mountain – Tokyo Disney & Hong Kong Disneyland (30,5 m)

Space Mountain in Tokyo Disney en Hyperspace Mountain in Hong Kong Disneyland zijn even hoog en delen daarom samen de 9de plaats in deze top 10.

 

Space Mountain – Tokyo Disney:

Space Mountain werd ontworpen door Walter Elias Disney en werd geopend in 1983 in Tokyo Disneyland, een pretpark van het Japanse Tokyo Disney resort. De achtbaan heeft een hoogte van 30,5 meter en is 1051,6 meter lang. De achtbaanrit van 2 minuten en 40 seconden verloopt volledig in het donker.

 

Hyperspace Mountain – Hong Kong Disneyland:

Hyperspace Mountain werd gebouwd in 2005 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Hong Kong Disneyland. De achtbaan heeft een hoogte van 30,5 meter en is 1051,6 meter lang. De achtbaanrit van 2 minuten en 30 seconden verloopt volledig in het donker.

 

#8: Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission – Disneyland Paris (32 m)

Star Wars Hyperspace Mountain Rebel Mission werd geopend in Disneyland Park, een pretpark van het Franse Disneyland Paris resort. De achtbaan werd gebouwd in 1995 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Star Wars Hyperspace Mountain Rebel Mission wordt door middel van een elektrische lier gelanceerd tot een snelheid van 70,8 km/u en bereikt daarmee een hoogte van 32 meter. Tijdens de track van 1 kilometer lang die volledig in het donker afgelegd wordt gaan de bezoekers 3 keer overkop. Star Wars Hyperspace Mountain Rebel Mission ging lang door het leven als Space Mountain.

 

#7: Shark Attack – Hotgo Spring Paradise (37 m)

Shark Attack werd gebouwd in 2017 door de Chinese achtbaanbouwer Beijing Shibaolai Amusement Equipment in het Chinese pretpark Hotgo Spring Paradise. De achtbaanbaan is een namaakversie van de Boomerang Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma. Shark Attack is de grootste achtbaan van het indoor pretpark en behaalt tijdens de rit een snelheid van 80 km/u. De bezoekers leggen het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts af, waardoor ze in totaal 6 keer overkop gaan in de 3 inversies. De geschatte hoogte ligt op ongeveer 37 meter.

 

#6: Supersonic Odyssey – Berjaya Times Square Theme Park (37,8 m)

Supersonic Odyssey werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Maleisische pretpark Berjaya Times Square Theme Park. De achtbaan heeft een hoogte van 37,8 meter en behaalt een snelheid van 70 km/u. De rit start meteen met een Heartline Roll nog voor de trein op de bandenlift is gekomen. Het achtbaan parcours is in totaal 800 meter lang en bevat ook nog een Looping en Corkscrew, goed voor een totaal van 3 inversies. Supersonic Odyssey is gelegen in een overdekte hal waar ook de rest van het pretpark te vinden is.

 

#5: Psyké Underground – Walibi Belgium (42 m)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 85,3 km/u en bereikt een maximale hoogte van 42 meter. Het parcours van 220,1 meter bevat 1 looping en wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers 2 keer overkop gaan. De achtbaan werd officieel geopend in 1982 met de naam Sirocco. Sirocco had een vliegwiellancering en was volledig in de openlucht gebouwd.

In 1999 veranderde de naam naar Turbine en werd de looping overkapt. Bij de start van het nieuwe seizoen in 2009 ging de achtbaan niet meer open, veel fans dachten dat Turbine zou worden afgebroken, maar in de zomer van 2013 werd de achtbaan opnieuw geopend, ditmaal onder de naam Psyké Underground. De achtbaan werd volledig overkapt en de vliegwiellancering werd vervangen door de LIM lancering, sindsdien gebeurt de volledige achtbaanrit in het donker.

 

#4: TMNT Shellraiser – Nickelodeon Universe Theme Park (43 m)

TMNT Shellraiser werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in het gloednieuwe Amerikaanse indoorpretpark Nickelodeon Universe Theme Park. De achtbaan is 43 meter hoog en behaalt een snelheid van 100 km/u. TMNT Shellraiser is 1000 meter lang en bevat zowel een lancering alsook een verticale lifthill en 7 inversies. De rollercoaster is te herkennen aan zijn spectaculaire drop van 121,5°. Hiermee is TMNT Shellraiser zowel de achtbaan met de steilste drop van alle rollercoasters in de wereld, alsook de indoor rollercoaster met de meeste inversies.

 

#3: Mindbender – Galaxyland Amusement Park (44,2 m)

Mindbender werd gebouwd in 1985 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Canadese pretpark Galaxyland Amusement Park. De achtbaan wordt via een bandenlift tot een hoogte van 44,2 meter gebracht waarna een drop volgt met een snelheid van 96,6 km/u. Tijdens de rit van maar liefst 1279,6 meter gaan de bezoekers door 3 loopings en krijgen ze tot 5,2 G krachten te verwerken. Mindbender is gelegen in een overdekt pretpark en was 32 jaar lang de hoogste indoor rollercoaster ter wereld en nu nog steeds de hoogste indoor rollercoaster ter wereld met een volledig circuit.

 

#2: EpiQ Coaster – Doha Quest (56,7 m)

In 2021 opende er in Qatar met Doha Quest een nieuw pretpark dat volledig indoor gelegen is. De spectaculairste achtbaan van het park is EpiQ Coaster gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Premier Rides. De achtbaan bereikt via een LSM-lancering een snelheid van 91 km/u en is maar liefst 56,7 meter hoog. Dit hoogste punt is een Twisted Vertical Rollback, daarnaast zitten er ook nog 2 inversies in het parcours. Het 560 meter lange parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd.

 

#1: Turbo Track – Ferrari World Abu Dhabi (64 m)

Turbo Track werd gebouwd in 2017 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in Ferrari World Abu Dhabi gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. De rollercoaster wordt gelanceerd met een snelheid van 102 km/u tot een hoogte van 64 meter. Hiermee is het de eerste indoor rollercoaster die de kaap van de 100 km/u overschrijdt. Turbo Track verbrak bij opening het 32 jaar oude wereldrecord van Mindbender in Galaxyland Amusement Park. De track van 180 meter wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd en bevindt zich in een gigantische hal van het pretpark.

 

Toekomst:

In 2017 mochten we maar liefst drie nieuwe achtbanen verwelkomen met Star Ripper in Star Fantasy Port (die de top 10 ondertussen alweer verlaten heeft), Shark Attack in Hotgo Spring Paradise en Turbo Track in Ferrari World Abu Dhabi. Deze laatste kon zelfs het wereldrecord, dat al 32 jaar standhield, verbreken. Maar ook in 2019 kwam er een nieuwe achtbaan in de lijst binnen met TMNT Shellraiser in het gloednieuwe Nickelodeon Universe Theme Park en in 2021 opende EpiQ Coaster in Doha Quest die op een mooie tweede plaats stranden. Hierdoor werd de oude top 10 nieuw leven ingeblazen.

In 2023 komt er opnieuw een nieuwe achtbaan in de lijst. Het gaat om Turbo Turtle Power in het gloednieuwe Nickelodeon Universe in de Chinese provincie Chongqing. De achtbaan heeft een lengte van 1052 meter en zal een snelheid gaan behalen van 100 km/u. In totaal wordt deze 43,5 meter hoog en zal 8 inversies bevatten.

 

Verleden:

In het verleden bestond er nog een indoor coaster die in deze top 10 gestaan zou hebben mocht ze nog in werking zijn geweest. Het gaat om Super Roller Coaster in het voormalige Japanse pretpark Fantasy Dome. De achtbaan en het pretpark werden geopend in 1990 en bleven operationeel tot 1997. Het was de Japanse fabrikant Togo die een 35,1 meter hoge achtbaan bouwde die een snelheid behaalde van 90,1 km/u. Het parcours was in totaal 745,2 meter lang en er was een drop van 50° in het parcours.

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan11.000 achtbanen wereldwijd.