Top 10 hoogste Flying Coasters ter wereld

Een Flying Coaster is een achtbaan waarbij de treintjes van de achtbaan onderaan de track hangen in plaats van erboven zoals bij de meeste achtbanen. De bezoekers hangen in een harnas op hun buik. Tijdens de rit verandert deze positie en komen de inzittenden soms op hun rug te liggen. Hierdoor lijkt het alsof je kan vliegen. Wij zochten uit wat de 10 hoogste Flying Coasters in de wereld zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#12-9: Superman: Ultimate Flight & Crystal Wing (32,3 m)

Aangezien er 4 achtbanen zijn die allemaal even hoog zijn, delen ze daarom samen de 9de plaats.

 

Superman: Ultimate Flight – Six Flags Over Georgia:

Toen Vekoma begin jaren 2000 met de eerste Flying Coasters ter wereld naar buiten kwam, wou het Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard niet langer achterblijven en besloten ze ook om Flying Coasters te gaan bouwen. De eerste B&M Flying Coaster was voor Europa met Air in Alton Towers (nu Galactica), maar de eerste B&M Flying Coaster van Amerika was Superman Ultimate Flight die in 2002 opende in Six Flags Over Georgia. De achtbaan heeft een hoogte van 32,3 meter en een daling van 30,5 meter. Tijdens de rit van 840,9 meter wordt er een snelheid behaalt van 82,1 km/u. In totaal gaan de bezoekers 2 maal overkop. Het was de eerste achtbaan die de befaamde Pretzel Loop bevatte en deze werd meteen enthousiast onthaald door de fans. Het stationsgebouw bevat 2 in- en uitlaadstations om de capaciteit te verhogen.

 

Superman: Ultimate Flight – Six Flags Great Adventure:

Superman Ultimate Flight werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure. De achtbaan heeft een hoogte van 32,3 meter en heeft een daling van 30,5 meter. Tijdens de rit van 840,9 meter wordt er een snelheid behaalt van 82,1 km/u en gaan de bezoekers 2 maal overkop.

 

Superman: Ultimate Flight – Six Flags Great America:

Superman Ultimate Flight werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. De Flying Coaster is zeer gelijkend op de twee andere Superman achtbanen maar heeft licht afwijkende statistieken. De hoogte van 32,3 meter, de daling van 30,5 meter en de snelheid van 82,1 km/u is het zelfde gebleven. Toch is het parcours met een lengte van 852,8 meter net iets langer dan de eerdere twee banen maar dezelfde 2 inversies zijn wel behouden.

 

Crystal Wing – Happy Valley Beijing:

Crystal Wing werd in 2006 gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Chinese Happy Valley pretpark nabij Peking. Het was de allereerste Flying Coaster op Aziatische bodem en daarnaast werd deze zeer mooi gethematiseerd. Net zoals de voorgaande 3 B&M Flying Coasters in deze lijst, heeft de achtbaan de Superman lay-out. Dit wil zeggen dat de rollercoaster een hoogte heeft van 32,3 meter en een daling van 30,5 meter. Tijdens de rit wordt er een snelheid behaalt van 82,1 km/u en gaan de bezoekers 2 maal overkop. Het parcours is 852,8 meter lang en loopt langs een groot rotsachtig kasteel.

 

#8-7: Batwing – Six Flags America & Nighthawk – Carowinds (35,1 m)

Batwing in Six Flags America en Nighthawk in Carowinds zijn even hoog en delen daarom samen de 7de plaats.

 

Batwing – Six Flags America:

Batwing werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Amerikaanse pretpark Six Flags America. De achtbaan heeft een hoogte van 35,1 meter en behaalt tijdens de rit een snelheid van 80,5 km/u. Op het parcours van 1018 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop. De inzittenden gaan gedurende de rit 2 keer van liggende positie naar vliegende positie en omgekeerd.

 

Nighthawk – Carowinds:

Nighthawk werd geopend in 2004 in het Amerikaanse pretpark Carowinds. De achtbaan werd in 2000 gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Amerikaanse pretpark California’s Great America en maakte daar haar rondjes als Stealth. Eind 2003 werd deze baan afgebroken en verhuisde naar haar nieuwe locatie. Nighthawk was de allereerste echte Flying Coaster waarbij bezoekers het parcours zowel op hun rug als buik aflegde. De Nederlandse fabrikant gaf hun Flying Coasters de naam Flying Dutchman en ontkende met dit prototype een grote revolutie in de achtbaan industrie. De rollercoaster heeft een hoogte van 35,1 meter en behaalt een snelheid van 82,1 km/u. Tijdens de rit van 843,1 meter lang gaan de bezoekers door maar liefst 5 inversies. De inzittende gaan gedurende de rit 2 keer van liggende positie naar vliegende positie en omgekeerd.

 

#6-5: Starry Sky Ripper – Joyland & Harpy – Xishuangbanna Sunac Land (40 m)

Starry Sky Ripper in Joyland en Harpy in Xishuangbanna Sunac Land zijn even hoog en delen daarom samen de 5de plaats.

 

Starry Sky Ripper – Joyland:

Starry Sky Ripper werd gebouwd in 2011 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Chinese pretpark Joyland. De flying coaster is 40 meter hoog en heeft een daling van 31,8 meter. Tijdens de rit van 855 meter wordt er een snelheid bereikt van 88 km/u. In totaal gaan de bezoekers 5 keer overkop, hierbij gaan ze eenmaal van vliegende naar liggende positie en ook nog eens omgedraaid.

 

Harpy – Xishuangbanna Sunac Land:

Harpy werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Chinese pretpark Xishuangbanna Sunac Land. De achtbaan heeft een hoogte van 40 meter en behaalt tijdens de rit een snelheid van 85 km/u. Tijdens het 885 meter lange parcours gaan de inzittende 2 keer overkop.

 

#4: Manta – SeaWorld Orlando (42,7 m)

Manta werd gebouwd in 2009 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark SeaWorld Orlando. De Flying Coaster is 42,7 meter hoog en heeft een daling van 34,4 meter. Tijdens de rit van 1023,8 meter wordt er een snelheid behaald van 90,1 km/u. In totaal gaan de bezoekers 4 keer overkop. De Flying Coaster heeft een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen waardoor er 1500 personen per uur een ritje kunnen maken.

 

#3: Acrobat – Nagashima Spa Land (43 m)

Acrobat werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land. De Flying Coaster heeft een hoogte van 40 meter en behaalt tijdens de rit een snelheid van 90 km/u. Op het parcours van 1021 meter gaan de bezoekers 4 keer overkop. De Flying Coaster heeft een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen.

 

#2: Flying Dinosaur – Universal Studios Japan (46 m)

Flying Dinosaur werd gebouwd in 2016 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Japanse pretpark Universal Studios Japan. De achtbaan evenaarde bij opening met een snelheid van 99,8 km/u het 10 jaar oude snelheidsrecord van Tatsu maar was met een hoogte van 46 meter wel minder hoog. De drop van 37,8 meter is dan wel weer dieper dan die van Tatsu. Het lengte record pakte de Flying Coaster dan weer ook af van Tatsu want de achtbaan is 1124 meter lang en hij gaat ook met zijn 5 inversies één keer meer overkop. Flying Dinosaur gaat 1 keer van vliegende naar liggende positie en omgekeerd. De achtbaan was een investering van 10 miljard yen wat omgerekend zo’n 77 miljoen euro is. De Flying Coaster is voorzien van een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen.

 

#1: Tatsu – Six Flags Magic Mountain (51,8 m)

Tatsu werd gebouwd in 2006 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain. De Flying Coaster pakte bij de opening zowel het record voor snelste, hoogste en ook langste Flying Coaster in de wereld en kreeg daardoor meteen een legendarische status. Tatsu is 51,8 meter hoog en heeft een drop van 33,8 meter. Tijdens de rit wordt er een snelheid behaald van 99,8 km/u. Op het parcours van 1097,9 meter gaan de bezoekers doorheen 4 inversies. De achtbaan was een investering van 21 miljoen dollar en is voorzien van een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen, hierdoor kunnen er 1600 personen per uur een ritje maken in de achtbaan. Tatsu heeft al 15 jaar het hoogte record in handen.

 

 

Vekoma en Bolliger & Mabillard:

Sinds 2000 hebben voornamelijk twee fabrikanten Flying Coasters gebouwd. De Nederlandse fabrikant Vekoma bouwde de eerste Flying Coaster waarbij de bezoekers zowel in liggende als vliegende positie het parcours afleggen. Het Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard volgde de Nederlandse fabrikant en bouwde hun eigen Flying Coasters waarvan ze er een stuk meer verkochten. Vekoma bouwde 5 flying coasters tot nu toe, 3 van het type Flying Dutchman, 1 van het type Stingray en 1 new generation Flying Coaster. B&M bouwde 11 exemplaren en noemde dit model gewoon hun Flying Coasters.

 

Toekomst:

De hoogste Flying Coaster in de wereld is al sinds 2006 Tatsu in Six Flags Magic Mountain. De top 5 werd 3 maal gewijzigd tussen 2015 en 2016 met de komst van 3 nieuwe grote Flying Coasters in Japan en China. Momenteel is er nog geen project bekend gemaakt die de top 10 kan beïnvloeden.

 

Verleden:

Er is nog een achtbaan die in deze top 10 zou gestaan hebben mocht deze nog bestaan hebben. Het gaat om X-Flight die in 2001 gebouwd werd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en opende in het Amerikaanse pretpark Geauga Lake. In 2007 verhuisde de rollercoasters naar het Amerikaanse pretpark Kings Island en draaide daar haard rondjes tot 2018 als Firehawk. De Flying Coaster had een hoogte van 35,1 meter en behaalde tijdens de rit een snelheid van 80,5 km/u. Op het parcours van 1018 meter gingen de bezoekers 5 keer overkop. De inzittenden gingen gedurende de rit 2 keer van liggende positie naar vliegende positie en omgekeerd. Het stationsgebouw bevatte 2 in- en uitlaadstations om de capaciteit te verhogen.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.