Top 10 achtbanen Gerstlauer Amusement Rides

De Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides staat bekend om haar achtbanen met lanceringen en steile drops, maar dat ze ook graag looping coasters bouwen weten we allemaal. Daarom gingen we opzoek naar de snelste achtbanen die het bedrijf bouwde en brachten ze samen in deze top 10. Hoeveel van deze modellen heb jij al bereden?

 

#10-9: Speed: No Limits – Oakwood & Gold Rush – Slagharen (95 km/u)

Gold Rush in Attractiepark Slagharen en Speed: No Limits in Oakwood Theme Park behalen dezelfde snelheid en delen daarom samen de 9de plaats.

 

Speed: No Limits – Oakwood Theme Park:

Speed: No Limits werd gebouwd in 2006 in het pretpark Oakwood Theme Park dat gelegen ligt in Wales. De achtbaan bereikt tijdens de first drop van 97 graden een snelheid van 95 km/u. Het parcours is 609,6 meter lang en 35,1 meter hoog. Tijdens de rit gaan de inzittenden 2 keer overkop.

 

Gold Rush – Attractiepark Slagharen:

Gold Rush in het Nederlandse pretpark Attractiepark Slagharen werd gebouwd in 2017. De achtbaan bereikt via een triple launch een snelheid van 95 km/u en is 33 meter hoog. Tijdens het parcours van 400 meter gaan de bezoekers 2 maal overkop.

 

#8-5: Takabisha, Flucht von Novgorod, TMNT Shellraiser & Pitts Special (100 km/u)

Takabisha in Fuji-Q Highland, Flucht von Novgorod in Hansa Park, TMNT Shellraiser in Nickelodeon Universe Theme Park en Pitts Special in PowerLand behalen dezelfde snelheid en delen daarom samen de 5de plaats.

 

Flucht von Novgorod – Hansa Park:

Flucht von Novgorod werd gebouwd in 2009 in het Duitse pretpark Hansa Park. De 700 meter lange achtbaan start met een darkride gedeelte waarin een verhaal wordt verteld over een tocht door de vervloekte Russische stad Novgorod. Na het darkride gedeelde volgt een lancering waarbij de bezoekers op 1,4 seconden tijd een snelheid behalen van 100 km/u. Na de lancering, die volledig in het donker gebeurd, gaat de achtbaantrein naar buiten en volgt er een outdoor gedeelte met een Heartline Roll. Na deze inversie gaat de trein terug opnieuw naar binnen en volgt een verticale liftheuvel van 40 meter hoog met daarna een even grote drop volledig in het donker. Deze drop heeft een hellingsgraad van 97 graden. Na de drop volgt nog een laatste achtbaan gedeelte in het donker. Als de bezoekers terug aankomen in het station is het nog niet afgelopen, want dan komen ze in een doolhof terecht.

 

Takabisha – Fuji-Q Highland:

Takabisha in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland werd gebouwd in 2011. De achtbaan bereikt een snelheid van 100 km/u en heeft zowel een verticale liftheuvel met een first drop van 121° alsook een lancering. De achtbaan is 43 meter hoog en 1000 meter lang. Tijdens het parcours gaan de inzittenden 7 keer overkop.

 

TMNT Shellraiser – Nickelodeon Universe Theme Park:

TMNT Shellraiser in het Amerikaanse pretpark Nickelodeon Universe Theme Park werd gebouwd in 2019. De achtbaan bereikt een snelheid van 100 km/u en heeft zowel een verticale liftheuvel met een first drop van 121,5° alsook een lancering. De achtbaan is 43 meter hoog en 1000 meter lang. Tijdens het parcours gaan de inzittenden 7 keer overkop. De achtbaan is dus zo goed als identiek met Takabisha, alleen heeft deze een iets steilere drop en is de achtbaan volledig indoor gelegen.

 

Pitts Special – PowerLand:

Pitts Special in het Finse pretpark PowerLand werd gebouwd in 2020. De achtbaan bereikt een snelheid van 100 km/u en is 43,5 meter hoog. De rollercoaster van 693 meter lang heeft een bijna verticale drop van 85°. Tijdens de rit worden er krachten tot 4,5 G bereikt.

 

#4: Junker – PowerPark (104,4 km/u)

Junker werd gebouwd in 2015 in het Finse pretpark PowerLand      . De gelanceerde achtbaan bereikt een snelheid van 104,4 km/u in 1,9 seconden. Tijdens de rit van 860 meter gaan de bezoekers door 3 inversies. In totaal is de achtbaan 40 meter hoog en zijn er krachten tot 4,5 G te voelen. Junker bevat onder andere een Dive Loop die onder het meer duikt waar de achtbaan boven gebouwd is.

 

#3: Monster – Adventureland (104,6 km/u)

Monster werd gebouwd in 2016 in het Amerikaanse pretpark Adventureland. De achtbaanrit start met een verticale lifthill gevolgd door een drop van 101° graden, wat het de 8ste steilste achtbaan in de wereld maakt en 3de steilste achtbaan van Amerika. De achtbaan is 40,5 meter hoog en tijdens de first drop wordt er een snelheid van 104,6 km/u bereikt. De bezoekers gaan op het 762 meter lange achtbaanparcours 5 keer overkop.

 

#2: Fury – Bobbejaanland (106,6 km/u)

Fury in het Belgische pretpark Bobbejaanland werd gebouwd in 2019. De achtbaan bereikt via een triple launch een snelheid van 106,6 km/u en is 43 meter hoog. Bezoekers kunnen het 600 lange achtbaanparcours zowel voorwaarts als achterwaarts beleven omdat het karretje op het parcours 180° gedraaid kan worden. De achtbaan heeft 2 inversies en 2 grote gekantelde spikes.

 

#1: Schwur des Kärnan – Hansa-Park (127 km/u)

Schwur des Kärnan is gebouwd in 2015 in het Duitse pretpark Hansa-Park. De achtbaan heeft een verticale lifthill die 73 meter hoog is en die gebouwd is in een 79 meter hoge toren. In die toren is ook de first drop van 67 meter te vinden. De rollercoaster bereikt een snelheid van 127 km/u, is 1235 meter lang en heeft 1 inversie. Schwur des Kärnan is de eerste en tot nog toe de enige achtbaan ter wereld die tijdens de optakeling een verticale achterwaartse drop heeft, na deze drop wordt de achtbaan opnieuw omhoog getakeld. Het wereldunieke element werd tot op de dag van de opening geheim gehouden en was een complete verrassing voor de fans en de uitgenodigde pers die het eerste ritje mochten maken.

 

Toekomst:

In de afgelopen jaren werden er vele nieuwe snelle achtbanen gebouwd door Gerstlauer. Zo opende Fury in Bobbejaanland en TMNT Shellraiser in Nickelodeon Universe Theme Park in 2019 en opende Pitts Special in PowerPark in 2020. De oudste achtbaan uit deze top 10 werd pas gebouwd in 2009 met Flucht von Novgorod in Hansa-Park.

Het Duitse pretpark Skyline Park heeft aangekondigd in 2024 een nieuwe spectaculaire achtbaan van Gerstlauer te zullen openen. Deze moet 1,2 kilometer lang worden en een hoogte krijgen van maar liefst 70 meter. Hoe snel deze achtbaan precies zal gaan is nog niet bekendgemaakt, maar met deze statistieken is de kans enorm groot dat de achtbaan hoog in deze top 10 zal eindigen.

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.