Sfeerverslag: Toverland (Toverland Fanday) – September 2021

Vandaag zijn mijn vrouw en ik voor de tweede keer dit jaar in Toverland. De reden hiervoor is natuurlijk de Toverland Fandag. Een fandag is iets wat regelmatig georganiseerd wordt door verschillende pretparken om hun trouwe fans te bedanken. Zo krijgen we vandaag Extra Ride Time op Troy en mogen we eens kijkje nemen achter de schermen bij diezelfde achtbaan. Het belooft een fantastische dag te worden.

 

Heel vroeg in de ochtend vertrokken we met de wagen vanuit West-Vlaanderen richting Toverland. Na een kleine 2 uur en 30 minuten rijden kwamen we om 9u aan op de parking. Om 9u15 begint dan ook het programma van de Toverland Fanday. Aan de ingang krijgen we een envelop op naam met daarin het programma van vandaag en je tickets voor vandaag. Eenmaal binnen komen we terecht in Port Laguna, het entreegebied van Toverland. Na een korte verwelkoming maakten we nog een groepsfoto van alle aanwezigen.

Achter de korte introductie konden we beginnen aan ons dagje Toverland. De eerste die we deden was direct de hevigste achtbaan van het park, namelijk Fenix. De achtbaan ligt in een prachtig gethematiseerd gebied naar de legende van Merlijn de Tovenaar. Feniks is dan weer een vogel die uit zijn eigen as herrijst. Hier is Fenix een Wing Coaster uit de stal van B&M waardoor je op de vleugels van Fenix kan meevliegen over het gebied Avalon. Er stond nog niet veel volk waardoor we direct 3 ritjes maakten op deze topper.

In hetzelfde gebied vinden we ook Merlins Quest terug. Een boottocht doorheen Avalon met prachtig zicht op Fenix. Als kers op de taart heb je ook nog een stukje indoor dat zich onder het station van Fenix bevindt. Hier vind je één van de meest prachtige darkrides stukje die ik ooit al heb gezien.

De volgende attractie die we deden was Dwervelwind. Dit is een spinning coaster met onboard audio. Dwervelwind vind ik één van de betere spinning coasters die ik al heb gedaan, over de hele rit blijft het tempo er goed in, dit terwijl je alle kanten wordt rondgedraaid. 

Wat verderop vinden we alvast de volgende achtbaan en dat is Boosterbike. Een Vekoma- achtbaan met moto’s als achtbaankarretje. De rit start met lancering richting 2 grote helices om de rit af te sluiten met enkele bunny hops. Ondertussen was dit al de derde wachtrij waar we minder dan 10 minuten hoefden te wachten. Het is dus duidelijk niet druk vandaag.

Ondertussen werd het al bijna 12 uur en besloten we richting de Magische Medina in het Land van Toos te wandelen. Volgens de planning die we gekregen hadden aan het begin van de dag konden we daar terecht voor friet- & snack buffet in all you can eat formule. We gingen eerst nog een ritje maken op de Toos Express. Een kinderachtbaan in 1 van de 2 indoor gebieden. Vlak voordat we binnen gingen in de Magische Medina maakten Hannelore en Stijn, een vriend die we toevallig tegenkwamen die dag, nog een ritje op de zweefmolen.

Het buffet lieten we na een uur achter ons, de buikjes waren goed gevuld dus deel 2 van de Toverland Fandag kon beginnen. De eerstvolgende attractie die we deden was de Maximus Blitz Bahn. Dit is een Bobslee achtbaan maar dan een aangedreven versie. De wachttijd liep hier al vlug op richting een uur. Al is dat in de prachtige wachtrij niet persé een straf, je komt terecht in een typische Zwitserse chalet waar je langs de keuken en dergelijke wandelt. Tijdens de rit kom je tenslotte ook nog eens terecht door het kippenhok.

In dezelfde hal vinden we ook Expedition Zork. Dit is een wildwaterbaan met boomstammen die zowel een binnen- als een buitengedeelte heeft. De wachtrij was volledig gevuld waardoor we pas na 45 minuten konden instappen. Gelukkig heeft Expedition Zork een interessant baanverloop waaronder 1 achterwaartse drop en een grote voorwaartse drop. We kwamen dan ook allemaal goed nat uit deze attractie.

Tussendoor maakten we nog een ritje op Alpenrutsche. Een boot die ons meenam op een woelige rit.

Ondertussen stonden we alweer in het outdoor gedeelte van het park en besloten we aan te schuiven in de rij voor Djengu River. Deze waterattractie is een rapid river waar soms heel erg lange wachtrijen kunnen staan. Gelukkig was dat vandaag niet het geval en konden we na een kwartiertje al instappen. De rit was zoals altijd niet te nat maar ook niet te droog, een ideale waterattractie om dus in een frisse nazomerdag te doen.

We kwamen op het punt waarbij we alle attracties hadden gedaan behalve Troy want die hebben we nog te goed op de ERT vanavond. Dus werd het tijd om eens een attractie te bezoeken die ik nog nooit eerder had bezocht. In Port Laguna vind je er het Magiezijn terug. Het Magiezijn is een plek waar flesjes met toverspreuken terechtkomen en getest worden. Zo komen ze te weten of het goede of slechte magie, alles wordt hier leuk en tof uitgelegd in een klein showtje met enkele leuke effecten.

Tussendoor aten we nog ijsje en namen we eens een kijkje tussen de Halloweendecoratie die het park al had geplaatst. Zo zagen we dat Pumpkin Farm al was opgebouwd en dat naast deze pompoenenboerderij een circustent was opgebouwd. We hadden op verschillende plaatsen in het park al enkele skeletten en pompoenen gespot, het park is dus duidelijk bezig met de overgang naar Halloween.

Maar nu was het tijd voor één van de hoogtepunten van deze fandag. De ERT op Troy, de hoogste houten achtbaan van België en Nederland. Deze achtbaan gebouwd door Great Coasters International is een absolute topper in pretparkland. Ik was dus in de wolken wanneer ik las dat de ERT maar liefst een uur duurde. De sfeer zat goed wanneer de ERT begon, zeker wanneer Toverland dan nog eens beslist om de oude soundtrack van Troy van onder het stof te halen. Iedereen begon mee te zingen met Troy, de sensatie. Dit vond ik nu al één van de hoogtepunten van dit (pretpark)jaar en hopelijk gooit Toverland dit lied wat vaker in de speakers van Troy, ambiance ten top!

Het uurtje ERT op Troy vloog voorbij en na 9 ritjes op deze prachtige houten constructie kregen we als kers op de taart de kans om eens backstage bij Troy te gaan kijken. Na een kleine vertraging begon de rondleiding waar we uitleg kregen over het remsysteem in het station. Daarna wandelden we langs het spoor van Troy waar in het rangeerstation de trein van Troy stond opgesteld. Daar leerden we dat de wielen deze winter worden vervangen, op zich niet zo speciaal al zijn het blijkbaar nog steeds dezelfde wielen als tijdens de opening in 2007 van Troy. Na 14 jaar zijn de wielen +-14 centimeter ingesleten, Troy zal dus deze winter een grondige onderhoudsbeurt krijgen.

De uitleg van de wielen was interessant, maar de onderhoudsruimte van Troy was nog interessanter. We zagen de onderkant van de trein, waarvan we ook weer wat uitleg van kregen. De blauwdrukken van de attractie hangen ook uit in deze ruimte en verderop zagen we een hele voorraad aan bouten, draadstangen en moeren voor Troy. Allemaal gesorteerd volgens nummer en soort om herstellingswerken zo vlot en zo snel mogelijk uit te voeren.

Aangezien de volgende groep er al aankwam werden we teruggestuurd naar de achtbaantrein. Daar viel ons op dat er achteraan de trein een speciale constructie hing. Deze constructie wordt ‘s morgens aan de achterkant van de trein gehangen om het spoor van de achtbaan te smeren.

De rondleiding werd afgerond met een wandeling onder en door de houten supports van de achtbaan. Tussendoor konden we nog een kijkje nemen in het gebouw waar de ketting werd aangedreven. Uiteraard gebeurd dit door een groot tandwiel aangedreven door een nog grotere elektromotor. Net voor het donker werd was de rondleiding afgelopen. Op naar de Q&A met Toverland.

De Q&A was na een goeie 10 minuten al afgelopen want iedereen had natuurlijk maar 1 vraag, wat de volgende uitbreiding van Toverland zou worden. En in welk jaar die gepland stond. Jammer genoeg kregen we hierop geen antwoord, al zou er blijkbaar wel al heel wat gepland staan waarvan er zelfs ontwerpen zijn gemaakt. Verder kregen we nog wat info over het Halloweenevenement en sloten we onze avond af in het prachtige Port Laguna.

De Toverland Fanday was hiermee afgesloten en wat hebben we genoten van deze mooie dag. De ERT & Backstage bij Troy waren natuurlijk de hoogtepunten van de dag maar de rest van het park is natuurlijk ook fantastisch. Toverland is en blijft één van mijn favoriete parken, en is sowieso een pretpark dat ik iedereen aanraad om te bezoeken. Tot ziens, Toverland!