Sfeerverslag: Tivoli Gardens – 26 juli 2019

Op dag 7 van onze Deense trip stond er een bijzonder druk schema op de agenda. We zouden vandaag drie parken bezoeken. Na een bezoekje aan Sommerland Sjælland en Bakken trokken we tegen de avond richting Tivoli Gardens, een stadspark in het centrum van Kopenhagen. Het zou al snel duidelijk worden waarom dit park in de top vijf staat van best bezochte parken in Europa.

 

In een eerder verslag kon je al onze avonturen in Sommerland Sjælland en Bakken lezen. Tegen de avond trokken we vanuit Bakken met trein richting het centrum van Kopenhagen. Kwestie van niet met de auto door Kopenhagen te moeten rijden en de veel te dure parking te moeten betalen. Dat het centraal station van Kopenhagen naast Tivoli ligt maakt het alleen maar makkelijker.

Mits dat we nog tickets nodig hadden lieten we de zij-ingang aan de overkant van de straat links liggen en trokken we richting hoofdingang. Hier eenmaal aangekomen bleek dat op deze zomerse vrijdag een concert van de Deense rockband Gangs gepland stond. Attracties sloten helaas hierdoor al om kwart voor tien in plaats van de gehoopte twaalf uur. Ondanks deze tegenslag en de beperkte tijd die er nog resten besloten we na wat twijfel toch maar voor een volledig attractiebandje te gaan.

We zetten onmiddellijk koers richting onze tweede historische Rutchebanen van de dag. De versie in Tivoli Gardens heeft nog de klassieke brakeman aan boord.  Op deze oude houten achtbanen raas je door een gebergte. Wat een heerlijke baan.

Na ons ritje trokken we verder het park in richting Dæmonen. De toekomstige nieuwe powered coaster was in volle opbouw. Jammer dat we deze moeten missen. De baan geeft volgens mij een speciale kijk op Tivoli.

In plaats van recht de wachtrij van de B&M-achtbaan in te lopen hielden we nog even halt bij Den Flyvende Kuffert. Deze darkride wekt onmiddellijk bij het binnenkomen van het gebouw een It’s a Small Carnaval Festival World gevoel op. Eenmaal plaatsgenomen in een koffer trek je langs sprookjes van Hans Christian Andersen. Deze worden verteld via een Deense of Engelse stem. Bij wat meer tijd had ik een tweede ritje wel zien zitten om deze prachtige darkride helemaal te kunnen opnemen.

Er restte ons nog enkele meters tot Dæmonen. Een floorless coaster van de Zwitserse bouwer B&M. Helaas is er bij deze achtbaan ook een VR-optie. Hierdoor werd de niet al te lange rij langzaam weggewerkt. Of hoe je de monstercapaciteit van dit soort banen helemaal kunt verknallen. Eenmaal het onze beurt was namen we plaats op de eerste rij. Hoewel front-seat op zo’n floorlesstrein in het station zelf nog een leuk extraatje lijkt, merk je eenmaal je onderweg bent er nog weinig van. Je kijkt nu eenmaal toch gewoon recht vooruit en niet naar je voeten die bijna de baan lijken te raken. Wel jammer dat de uitgang vlak naast de weg loopt. Het lijkt alsof je Tivoli Gardens verlaat om  even plaats te maken voor het drukke stadsleven. Langs de andere kant verhoogt dit het speciale stadsparkgevoel van Tivoli. Eén ding staat vast: blijft toch bijzonder dat we zo’n achtbaan in het midden van een Europese hoofdstad kunnen vinden.

Na deze topper wachtte ons nog één achtbaan: Kamelen. Deze nieuwe achtbaan vervangt de vorige kinderachtbaan Karavanen.

In dit Oosterse gedeelte van het park staat ook Fata Morgana. Deze unieke condor attractie heeft twee gondels met zitjes naar buiten gericht. Dit jaar voegde het park er nog een extra kantelelement aan toe. Verwacht nu niet meteen de hoge thrillfactor. Maar het geeft het condor attractietype wel een leuk extraatje dat van mij best in meer parken mag toegepast worden.

Vervolgens namen we ook nog het hangend vliegend tapijt Monsunen mee door. Vertigo lieten door de enorme drukte in het park links liggen. Een beetje zonde want had deze thrillride echt wel eens willen uittesten. We liepen verder het park door en iets verderop zag ik het prachtig uitzicht op China aan de andere kant van vijver. Jammer van de drukte in het park. Toen ik mijn eerste rondje door het park afmaakte maakte ik een eerste balans op.

Het mag duidelijk zijn dat Tivoli Gardens meer is dan alleen een attractiepark. Heel wat Kopenhagers komen hier duidelijk een avondje uiteten of genieten van een concert. Al vraag ik me wel af hoe gezellig zo’n duur terrasje nog is als er continue passanten naast je tafeltje zijn. Tivoli heeft een unieke stads- en pretparksfeer die je nergens mee kan vergelijken en moeilijk te omschrijven is. 

Hoogtijd voor een tweede rondje op Rutschebanen. Daar splitste onze een groep in twee. Een deel koos voor nog enkele extra rondjes. Ikzelf wilde met een andere deel van de groep nog wel enkele andere attracties ontdekken. Met Tik Tak heeft het park ook een Shaker in huis. Toffe thrillrides van de kermis mogen naar mijn mening wat meer in attractieparken opduiken, zeker met deze themingsgraad. Alleen zonde dat de attractie geen opzwepende soundtrack heeft. Dat zou Tik Tak afmaken.

We probeerden ons een weg te banen tussen de steeds drukker wordende menigte. Bestemming was Minen, de tweede darkride van het park, ditmaal een shooter. Tijdens de rit merkte ik al snel dat al mijn geschiet te veel mijn aandacht opeiste en de prachtige decors nauwelijks in mij opnam. Ik stak mijn pistool dan ook terug op zijn plek om volop te kunnen genieten van wat Minen in petto heeft. Alle doelen voelden zelfs eerder storend aan dan een echte meerwaarde te creëren. Neemt niet weg dat Tivoli twee goede darkrides in huis heeft die je zeker niet mag overslaan.

Ons laatste ritje beleefde we op de koggemolen Galejen. Jammer genoeg beklaagde we dit enkele minuten later toen we ontdekte dat het park ook een Zamperla Air Racer in het assortiment heeft. Door het feit dat deze op hoogte werd gebouwd hadden we deze helaas niet op tijd opgemerkt. We waren net te laat om nog van een ritje te genieten. We namen dan maar een laatste kijkje in China tijdens  de invallende duisternis. Ondertussen hoorden we de eerste klanken van het beginnende concert. Doel was nu enkel om nog ons een weg te banen door de mensen massa richting de uitgang. Zo besef je pas echt hoe Tivoli Gardens aan die enorme bezoekersaantallen komt.

Jammer van de onvoorziene vroege sluiting van de attracties. De vooraf voorziene extra uurtjes hadden we best nog kunnen gebruiken. Ondanks enkele knappe plekje kon de aparte sfeer van Tivoli Gardens mij persoonlijk niet helemaal overweldigen. Het voelt soms net iets te veel aan als zoveel mogelijk random dingen op de kleine ruimte bij elkaar gezet. Al heeft de drukte en de prijs vast ook wel invloed op mijn scherpe mening. Maar misschien kan een tweede bezoek in de (verre) toekomst mijn mening beïnvloeden. Al zal ik dan wel wat beter naar de evenementenkalender kijken.