Sfeerverslag: Tivoli Friheden – 22 juli 2019

Na de eerste nacht op de camping vertrokken we richting Tivoli Friheden. Na een uurtje gereden te hebben kwamen we aan in de stad Århus in Denemarken. Van ver zag je het park al liggen door de kolossale constructie van de 50 meter hoge Sky Tower, een unieke vrijevaltoren. Spijtig genoeg regende het heel de dag. Het was daardoor wel heel rustig in het park.

In dit park vind je vijf rollercoasters, waarvan één met inversies. Ook staan er vele grote attracties en kinderattracties opgesteld. Tijdens de zomer zijn er ook verschillende optredens van bekende en minder bekende Deense artiesten op het buiten podium vanachter in het park. Een theater en een casino vind je ook terug in het park. Daarnaast zijn er diverse eet- en drinkgelegenheden.

We begonnen vroeg onze dag, zodat we tegen openingstijd aanwezig waren. De ingang was heel kleurrijk aangekleed met tegels. Ook hingen er twee schermen waarop je kon zien welke artiesten er kwamen optreden. Bij het binnenkomen van het park had je een kleine straat van lichtbogen, wat zeer gezellig oogde. Links ervan een carrousel met twee verdiepingen. Aan het einde van het straatje kwamen we uit aan het reuzenrad van het park.

We zijn direct doorgegaan naar de eerste coaster met de naam Bisværmen. Dit is een SBF Visa 3 loop spinning coaster. Deze baan was goudkleurig en stond helemaal in het teken van bijen. Er was best veel thematisering aanwezig, zeker voor zo’n kleine achtbaan, daarom dat hij ook heel mooi oogde.

Vanaf daar zijn we doorgegaan naar Dragen, een big apple coaster van Pinfari. Bij deze achtbaan was er vrijwel geen thematisering, wat ik zeer spijtig vond. Wat ik heel opvallend vond was dat er een glazen geluidsmuur rond deze kinderbaan stond.

De volgende achtbaan die ons stond op te wachten was Cobra, een hangende achtbaan van Sartori Rides. Ook hierbij viel direct de immense glazen geluidsmuur er rond op. Ook het station was helemaal van glas zoals de geluidsmuur. De baan is oranje en de treintjes zijn gethematiseerd naar een cobra. De achtbaan is in 2008 geopend. Het was een redelijk ruwe baan die veel schokte.

De laatste rollercoaster die we nog moesten doen stond vlak naast Cobra. Ook deze had weer een geluidsmuur. Dit is een wild mouse van Zamperla met de naam Tyfonen. Het is de typische lay-out die je op de kermis ziet. Ook bij deze achtbaan is er weer geen thematisering, wat wel spijtig is.

Vanaf daar zijn we naar Haunted House gegaan, de darkride van het park. Het is een karretje voor vier personen en iedereen krijgt een 3D-bril. Binnenin de attractie is er een beetje thematisering gebaseerd rond een oud huis dat aangevallen word door zombies. Binnen zijn er drie schermen waarbij er telkens op geschoten kan worden. Er direct naast bevindt zich Illusions Fabrikken, een fun house. Langs de andere kant van het gebouw is er de 5D Cinematic, een interactieve bioscoop. Hierbinnen speelt de film Carnival, een horrorkermis met clowns en poppen.

Toen zijn we eindelijk aangekomen aan de speciale Sky Tower. Mits je bijbetaalt mag je deze vrijevaltoren doen. Boven heb je een heel mooi uitzicht over de hele stad rondom het park. In het midden word je vastgemaakt aan een touw en laten ze je hangen boven het valnet, dat 30 meter onder je hangt. Vanaf men je loslaat, val je aan een snelheid van 90 km/u in het valnet. Als je dit niet durft, mag je wel gratis mee naar boven voor het uitzicht.

Voor de kleinere kindjes biedt het park ook veel, zo zijn er onder andere twee verkeersparken met elk hun eigen leeftijdscategorie, botsauto’s en een vliegtuigmolen waarbij je op doelen op de achterwand kan schieten. Er zijn ook diverse speeltuinen en waterspeeltuinen. Daarnaast zijn ook een klein en een groot schommelschip van de partij. Men kan ook een rustige rondvaart doen in elektrische bootjes op het meertje. Ook rustig minigolven behoort tot de mogelijkheden. Je kunt ook branden blussen in Brand Alarm, bij ons bekend als de brandweer in de Plopsa-parken.

In het park staan ook nog grotere attracties, zoals een Sky Racer van Gerstlauer. Nieuw sinds dit jaar is Hjertekig, een vrijevaltoren van Ride Engineers Switzerland. Deze heeft als leuke toevoeging dat hij zowel als vrijevaltoren als als uitkijktoren kan dienen. Ook staat er een Pegasus 16 van Technical Park. Deze was heel leuk maar ook wel wat raar, door de bizarre bewegingen die hij maakte.

We waren het unaniem eens dat dit een zeer tof en gezellig park is. Het park heeft een heel leuke sfeer, al vond ik het persoonlijk niet zo dagvullend. Ik zie het park zeker ooit nog een nieuwe, extreme achtbaan bijzetten en in de toekomst zeker op vlak van thematisering verbeteren.