Sfeerverslag: Sprookjesbos Valkenburg – 6 juli 2019

Ontdekken, spelen en genieten. Dat zijn de drie hoofdleuzen van het Valkenburgse Sprookjesbos. In het bos kunnen bezoekers genieten van diverse attracties en sprookjes, of ze kunnen er even de schaduw opzoeken en genieten van een wandeling met entertainment onderweg. Wij zouden de Themeparkfreaks niet zijn als dit niet als muziek in onze oren klinkt. We bezochten het Nederlandse themapark op 6 juli 2019 en we brengen voor jou onderstaand verslag uit.

 

In het Nederlandse Valkenburg zijn talloze toeristische trekpleisters terug te vinden. De meesten liggen zelfs maar op een boogscheut van elkaar. Je hebt er het pretpark De Valkenier, een rodelbaan, de Wilhelminatoren (inclusief ‘death ride’), een kabelbaan en last but not least: het themapark Sprookjesbos.

Het Sprookjesbos bestaat al sinds 1951 en is gelegen op een bosrijke heuvel. Je kan je avontuur helemaal onderaan of helemaal bovenaan de heuvel beginnen. Als je helemaal bovenaan wilt beginnen, dan kan je eventueel ook nog via een kabelbaan vanuit het toeristenstadje naar het park gaan.

Ons avontuur begon helemaal bovenaan op de heuvel. Hier vinden we een cafetaria met een terras terug, maar ook meteen de eerste attracties. Het zijn de nieuwste attracties die we als eerste voorgeschoteld kregen. Zo is het park nu ook uitgerust met twee Kids Escaperooms (Toverschool en Wonderland), de Studio Beeldbouwer (een plaats waar je foto’s van jezelf kan maken bij een ‘green screen’) en een mini-‘Silent Disco’ (een discotheek waar geen luide muziek speelt, maar wel ééntje waarbij de feestvarkentjes een headset dragen).

Wanneer we de afdaling inzetten komen we snel aan op een grote speelweide. Aan de voet van deze speelweide is er een waterspeelplaats met fonteinen, een droomput en een zeer knappe carrousel. Ook hier is er een grote picknickplaats terug te vinden. Toen we even een ommetje liepen kwamen we aan bij een gigantisch springkussen. We mogen dan al niet meer zo energiek zijn als een tienjarige bezoeker, toch trokken we even onze schoenen uit om dit ding uit te proberen. We passeerden ook nog even langs het schommelschip om vervolgens ondergedompeld te worden in de sprookjeswereld.

Het park kent een gezonde mix van verschillende methodes om sprookjes weer te geven. Hier kent bijna ieder sprookje wel een leuke gimmick of een interactief element. Bij Ali Baba & de veertig rovers kan je de geuren van verschillende kruiden ontdekken, bij Rapunzel kunnen kinderen zelf eens een klimpartijtje uitproberen en bij Robin Hood waanden we onszelf zéér getalenteerde boogschutters. Het park heeft zelfs zeven echte geitjes die onderdak vinden in een zeer fraaie boerderij. Andere sprookjes, zoals Assepoester, Roodkapje en Hans & Grietje worden op een klassieke manier uitgebeeld (een beetje zoals we dat kennen uit De Efteling). Andere noemenswaardige sprookjes zijn De Bremer Stadsmuzikanten, De Rattenvanger van Hamelen, Repelsteeltje en Vrouw Holle.

Helemaal beneden aan de heuvel is er een groot restaurant (dat zich bovendien uitstekend leent voor verjaardagsfeestjes), een terras en een souvenirwinkel.

Toen we dachten net alles gezien te hebben, kwam er een ridder door het park gewandeld die ons meenam naar de Gevaarlijke Groeve. Onder het sprookjesbos is er namelijk een mergelgroeve terug te vinden waar blijkbaar een familie draken woont. Nieuwsgierig als we waren volgden we de ridder mee naar binnen.

De spilfiguur van deze drakenfamilie is Doeps. Hij is een jong draakje dat samen met zijn ouders, z’n broertjes en zijn tante in deze groeve woont. Het is vooral deze laatste draak waarvoor we op onze hoede moesten zijn. De tante van Doeps is op z’n allerminst sympathiek te noemen. Bovendien steelt ze ’s nachts juwelen en waardevolle spullen van de andere sprookjesbosfiguren en ze verzamelt deze diep in de groeve.