Sfeerverslag: Parque de Atracciones Monte Igueldo / Bid’A Parc / Kid Parc / La Coccinelle – 21 juli 2020

Op de ondertussen al de zevende dag van onze Franse trip trokken we de Spaanse grens over. Nee, niet voor Dos Cervezas Por Favor, maar wel voor de oudste stalen achtbaan ter wereld. Het beloofde een drukke dag te worden, want na deze achtbaan zouden er nog drie andere parkjes volgen en twee kermissen. Ja, het leven van een credithunter is hard.

 

Parque de Atracciones Monte Igueldo doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, Montaña Suiza misschien al iets meer. Dit is namelijk de oudste nog werkende stalen achtbaan ter wereld. Deze achtbaan rijdt haar rondjes via een betonnen parcours waarin stalen rails verwerkt zijn. Het is een zogenaamde Scenic Railway, waarbij de track lijkt op een soort tramspoor. Over de baan rijdt een houten treintje met daarop een brakeman, die de snelheid bepaalt. Montaña Suiza draait er haar rondjes sinds 1928 en is enorm leuk.

Vaak horen we de opmerking: “Dus jullie reizen om pretparken te bezoeken? Dan zie je toch niks van de wereld!” Think again! Geef toe dat de uitzichten op onderstaande foto’s best indrukwekkend zijn.

Na een tijdje genoten te hebben van het uitzicht, en een lekker hapje gegeten te hebben in dit Spaanse parkje, werd het tijd om verder te reizen naar onze volgende halte: Bid’A Parc. Dit kinderparkje biedt enkele familievriendelijke attracties aan en heel wat springkastelen. Wij stopten er vooral voor de Pomme, onze zoveelste Big Apple van de trip. Dankzij een gereduceerd tarief voor een kort bezoekje van maximaal één uur, was dit een goedkope stop.

Een kwartiertje later gingen we alweer de baan op, richting ons volgende park. Kid Parc werd onze volgende halte. Dit park opende dit jaar de achtbaan Gold Rush en gaf haar Big Apple-achtbaan een make-over naar een piratenthema.

Kid Parc bleek een zeer charmant parkje te zijn, met heel wat aankleding en veel groen. De eerste attractie die we uitprobeerden werd ook meteen onze eerste credit in het park, Chenille Pirate. Je raadt het nooit, alweer een Big Apple-achtbaan, maar wel eentje met een bijzonder leuk thema dat het sinds dit jaar kreeg. Voorheen ging deze achtbaan door het leven als simpelweg Pomme.

Iets verder vonden we al credit nummer twee: Pirat’Express. Deze attractie is de nieuwste aanwinst van Kid Parc. Deze achtbaan reisde voor haar komst naar het park over de Franse kermissen als Indiana Jones Le Temple Maudit. Een echte hoogvlieger is deze baan niet, maar ze is toch interessanter dan een simpele Big Apple, natuurlijk.

Onze laatste attractie in dit park werd Boulets de Canon, of vertaald: de Kanonskogel. Deze Spinning Coaster valt meteen op door het zeer mooi afgewerkte stationsgebouw waar het Belgische bedrijf Theme-Co nog voor instond. De baan zelf is ook best leuk te noemen.

Ons volgende park was zo dichtbij gelegen, dat je bijna letterlijk tegen de achtbaan aanloopt wanneer je Kid Parc buitenwandelt. La Coccinelle ligt namelijk letterlijk pal naast ons vorige park. In dit park zouden we een achtbaan kunnen ontdekken.

Ook dit parkje bleek een zekere gezelligheid uit te stralen. We begonnen ons avontuurtje hier met een wandeling door de kinderboerderij.

Aan de lokroep van de achtbaan Train de la Mine konden we natuurlijk niet lang weerstaan. Deze achtbaan is een creatie van de Franse bouwer Soquet. Een trend die (op de Big Apples na) een constante was op onze trip. Opnieuw bouwde deze constructeur een zeer leuke familieachtbaan die daarbovenop nog eens zeer mooi aangekleed werd.

Aangezien de temperatuur wederom de 30 graden Celsius overschreed besloten we ook aan te schuiven bij de Log Flume Le splash river. Het was niet meteen de natste in zijn soort, maar wel leuk.

Op vijf minuutjes rijden van onze vorige twee pakjes gingen we op zoek naar nog meer credits op de kermis. Maar we hadden hier een beetje pech. Luna Parc du Bassin zou pas om 20 uur openen, dat gaf ons nog twee uur de tijd om een hapje te eten bij de lokale horeca, of simpelweg de McDonald’s. We brachten zelfs een bezoekje aan een nabijgelegen shoping center.

Luna Parc du Bassin ging eindelijk openen en wij stonden te popelen om onze volgende credit te scoren. Ja, we weten het, het is maar een Big Apple, maar hey, een credit is een credit he… La Pomme bleek toch nog wel een “specialleke” te zijn, want tijdens de vijf rondjes die de baan reed waren er rook- en zelfs sneeuweffecten voorzien.

Na weer een hele tijd gereden te hebben kwamen we aan bij onze laatste halte van de dag, de kermis Luna Parc Lesparre Médoc. Op deze kermis besloten we meteen richting credit één te wandelen, namelijk de Magic Pomme. Ja hoor, alweer een simpele Big Apple. Enkel goed voor de credit dus.

Gelukkig bood deze kermis buiten het zoveelste appeltje nog een waanzinnig goede Jet Star aan. Deze achtbaan van Schwarzkopf bleek een absolute topper te zijn. De achtbaan werd enkele jaren geleden gered uit het gesloten Franse pretpark Holly Park, waar ze een geruime tijd stond te verkommeren. In een nog langer verleden kon je deze achtbaan nog terugvinden in het Oostenrijkse Wiener Prater.

We begonnen vol verwachtingen aan ons ritje en wow(!), wat een vaart maakt deze baan! De first drop was eveneens zalig! Dit is toch wel de beste in haar soort. We besloten dan ook snel om een tweede ritje te maken. De uitbater van de baan was ook bijzonder trots op zijn attractie en hij vertelde maar al te graag over welke veranderingen (en vooral welke verbeteringen) hij heeft aangebracht. Wie in de buurt komt van een kermis waar deze Jet Star van Montalétang James staat, twijfel niet en stop voor een ritje!