Sfeerverslag: Le Pal – 17 augustus 2019

Op de laatste dag van onze kampeertrip in Frankrijk stond er een park op het programma waar ik het meest naar uitkeek namelijk  Le Pal. Het is een pret- en dierenpark in Auvergne Rhône-Alpes en zet sterk in op thematisatie en beleving. Vooral Yukon Quad was voor mij de grootste reden om dit park te bezoeken, maar daarnaast heeft het park nog heel wat meer te bieden met 28 attracties en meer dan 700 dieren van 5 verschillende continenten.

 

Kort voor de opening van het park komen we aan op een goed gevulde parking. In tegenstelling tot de vorige dag bij Walibi Rhöne-Alpes ging dit allemaal iets sneller en konden we een plaatsje zoeken op de gratis parking. Aan de ingang van het park bleek het dan ook zeer druk te zijn, maar aangezien het park zeer groot is begonnen we nog niet te panikeren.

Eenmaal in het park besloten we dan ook onmiddellijk de twee achtbanen af te vinken die de laagste capaciteit hebben. Dit zijn twee baantjes van de Franse bouwer Soquet en zijn te vinden in het begin van het park. De eerste die we tegenkomen is Le Train de la mine Azteka en is hoger dan we verwachten. In het park zelf zie je niet heel veel van de baan, maar de baan geeft een leuk ritje weg. Onmiddellijk daarna gaan we snel door naar Le Tigre de Sibérie. De baan zelf is niet heel lang en stelt dan ook niet veel voor.

Iets verder komen we dan de rapid river van het park tegen en aangezien de temperaturen snel stegen konden we een ritje niet achterwege laten. Hier zien we dat het park bij de meeste attracties gebruik maakt van een single-rider line en deze is meestal volledig leeg. Hierdoor slaan we de wachtrij van 60 minuten over en zitten we binnen de 5 minuten in een bootje. Het ritje die volgt is gelukkig beter dan de dag voordien en we krijgen de nodige verkoeling.

Op minder dan een uurtje tijd hebben we reeds twee achtbanen en een waterattractie kunnen doen. Aangezien het park door de drukte open is tot 19u ziet het er dus goed uit om rond te komen en we vervolgen onze weg door het park richting een Arabisch themagedeelte. Hier staan vooral kinderattracties, maar ook een simulator en een piratenboot. We laten deze voorlopig nog even links liggen en lopen door naar Yukon Quad. Hiervoor moeten we door een deel van het dierenpark en komen we via de otters en de zeeleeuwen aan bij de laatste nieuwe achtbaan van het park.

Volgens het bordje was het 40 minuten wachten en aangezien we niet zeker wisten of deze baan ook een single-rider rij had besloten we toch aan te schuiven. Vanuit de wachtrij heb je ook een mooi zicht op een deel van de baan en na minder dan een half uurtje kunnen we plaats nemen op onze quad. Hierbij alvast een dikke pluim voor de medewerkers van dit park die ervoor zorgen dat iedere trein vol zit en waarbij ze goed doorwerken om de treintjes zo snel mogelijk te laten vertrekken.

Wat volgde was één van de beste ritjes die ik al deed in een achtbaan. De twee lanceringen en de vele richtingswissels met bijhorend bochtenwerk is werkelijk subliem te noemen. Het enige wat deze baan mist is airtime, maar voor de rest heeft deze baan alles wat ik van een achtbaan verwacht. Ook de omgeving is zeer mooi en de nieuwe attractie die men in deze Canadese zone heeft geplaatst maakt het plaatje compleet.

Aangezien we nu toch in het dierenpark waren besloten we om eerst een rondje door dit gedeelte te maken. Hier zien we ook pas echt hoe groot dit park effectief is. We vinden hier onder andere olifanten, zebra’s en stokstaartjes terug, maar ook de nieuwigheid van dit jaar kunnen we hier vinden. Je kan hier namelijk via een brug boven het verblijf van de wolven wandelen en je krijgt ook nog een mooi uitzicht op Yukon Quad. Iets verder komen we dan ook nog uit bij Alligator Park. Zoals  de naam doet vermoeden kan je hier de alligators terugvinden, maar het gebied is zo mooi gethematiseerd dat het een heuse beleving is om hier rond te wandelen.

We komen hierna terug uit in het Arabische themadeel en sluiten aan bij de simulator aangezien de buitenkant zeer mooi is. hiervoor moeten we wel even geduld uitoefenen en eenmaal binnen merken we dat het gewoon Happy Family is die men hier draait. Deze kennen we jammer genoeg reeds van enkele andere parken en ook de beweging lijken niet volledig synchroon te lopen.

Het begon ondertussen tijd te worden om de laatste achtbaan van dit park op te zoeken. Hiervoor moesten we naar de andere kant van het park waar een volledig Jungle gebied te vinden is. Le Twist is een Spinning Coaster van Mack Rides en heeft hetzelfde ritverloop als Dwervelwind in Toverland. De rit is dan ook zeer goed en opnieuw is het thema rond de baan van een hoog niveau. In dit gebied staat ook nog King Kong, zoals we deze kennen van Bobbejaanland, en Le Disque du Soleil, een Disk’o Coaster.

Het is ondertussen 17u geworden en we hebben nog een groot deel van het attractie- en dierenpark niet gezien. We lopen verder door het attractiepark waar we in het laatste deel vooral enkele rondritjes terugvinden. Zo kan je hier rondrijden in een safari-jeep, op een vlot of op een paardje. Hier kan je ook nog de log flume terugvinden, maar wegens de drukte slaan we deze over.

We willen zeer graag nog een ritje maken op Yukon Quad dus gaan we via een ander deel van het dierenpark die richting uit. Zo komen we op onze weg nog giraffen, lynxen en enkele apensoorten tegen. Vanwege de goede operations slagen we er in om nog twee ritjes te maken op Yukon Quad voor het park zijn deuren sluit en onze dag in dit prachtig park er op zat.

Ik denk dat ik voor iedereen van onze groep spreek als ik zeg dat we onder de indruk waren van dit park. Het is zeer uitgebreid en voelt ook volledig aan. De mix van attracties en dieren in combinatie met de prachtige thematisatie en het goede personeel zorgen ervoor dat je hier zeker een geweldige dag kan beleven. Ik zou zelfs durven zeggen dat dit een park is die je twee dagen kan bezoeken, want we hebben nog heel wat attracties niet gedaan en hebben zelfs een deel van het dierenpark moeten overslaan wegens tijdsgebrek. Daarnaast telt het park ook enkele shows die we jammer genoeg niet hebben gezien. Ik kom hier dus zeker in de nabije toekomst terug om de rest van het park te ontdekken en natuurlijk nog enkele ritjes op Yukon Quad te maken.