Sfeerverslag: Familypark – 30/03/2019

Voor de meeste pretparkliefhebbers uit de Benelux start het seizoen van 2019 pas op 6 april, het begin van de paasvakantie. Toch ontwaakten er reeds enkele Themeparkfreaks al een weekje eerder uit hun winterslaap. Nathan, Lennert, Jonathan en Benjamin verbleven tijdens het weekend in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Alvorens we naar de hoofdbestemming Wiener Prater trokken, bezochten we eerst het iets kleinere, maar zeer charmante Familypark, gelegen ten zuiden van Wenen tegen de Hongaarse grens.

 

We komen iets na openingstijd aan op de parkeerplaats, die al redelijk goed gevuld is. Geen wonder ook, het is weekend en het weer is fantastisch voor eind maart. Het park krijgt alvast pluspunten nog voor we binnen zijn, want parkeren is hier volledig gratis. We wandelen rustig naar de ingang en eenmaal we binnen zijn valt het meteen op hoe sfeervol het park is.

Onze eerste doelwit was meteen in zicht, want vlak aan de ingang staat namelijk de butterfly Adlerflug. We moeten er een klein bedrag voor bijbetalen, maar als credithunters vinden we dat niet echt een probleem. Meteen hierna volgde een ritje in de Drachenbahn, een monorail waarbij je zelf moet trappen en die over het inkomstgebied van het park gaat.

We lopen verder door het park en komen voornamelijk veel kinderattracties tegen. Hoewel ze geen van al uniek zijn, zien ze er stuk voor stuk charmant gethematiseerd en netjes verzorgd uit. Behalve een carrousel, een eendjesmolen, een ballonmolen en twee kleine droptorens bevinden zich hier ook tal van rondritjes, eentje met tractors als wagentjes, een andere op de rug van dieren en ook eentje in convoys. Wij wagen ons niet aan een ritje, maar moeten wel zeggen dat ze allemaal uniek zijn en er netjes bijliggen. In plaats daarvan lopen we wel even door het sprookjesbos. Verwacht geen niveau of oppervlakte zoals in de Efteling, maar er staan wel diverse scènes uit verschillende sprookjes afgebeeld, die er bovendien wederom enorm netjes uitzien.

Iets verder in het park staat een kantelende droptoren die er best leuk uitzag, maar helaas last had van een technische storing. Ook de wellenflug – die er heel knap uitziet – laten we links liggen. Zo belanden we bij Rattenmühle, een Gerstlauer bobsled coaster die gebouwd is op een heuvel. Terwijl we een kwartiertje in de wachtrij staan, concluderen we dat deze er iets tammer uitziet dan de meeste andere exemplaren. Het tegendeel wordt bewezen tijdens de rit, die een stuk pittiger is dan je zou verwachten.

Familypark presenteerde dit jaar ook een nieuwe attractie, namelijk een Rockin’ tug van Zamperla. Deze attractie staat aan deze kant van het park, samen met een kikkermolen en een restaurant. Iets verder in het park bevindt zich een kinderboerderij met een speeltuin en een groot klimrek, waar we besluiten iets te eten. Het duurde even voor we aan de beurt waren, maar uiteindelijk was het eten wel erg lekker.

Na het eten besloot ik de glijbaan eens uit te proberen, want deze zag er behoorlijk snel uit. Mijn gevoel had ik geen ongelijk, want bij elke heuvel die deze glijbaan kende ervoer ik behoorlijk veel airtime.

In deze zone van het park reed nog een treintje een klein rondje, maar voor de rest hadden we het hier wel gezien. We wandelen iets verder naar de achterkant van het park, waar nog een heleboel attracties staan. De eerste hier is een waterglijbaan, die Benjamin maar al te graag uitprobeerde. Daarnaast bevindt zich hier ook een erg mooie waterspeeltuin.

Het park heeft ook een log flume, die Benjamin en ik graag eens wilden uittesten. Het is een zeer klein exemplaar waarbij je gratis een poncho mag gebruiken als je dat wil. Heel erg vriendelijk, maar het was warm genoeg om het aanbod te weigeren, al dachten veel locals daar anders over. De log flume kent overigens slechts één drop en is best nat.

Zo komen we aan bij de laatste achtbaan van het park die wij mochten doen. Götterblitz is een Mack Rides youngstar coaster, een exemplaar dat de meeste pretparkfans zullen kennen uit Europa-Park. Dit ritverloop is iets anders, maar verder is de achtbaan zeer vergelijkbaar. De rit is voornamelijk gericht op families, maar biedt ook voor ons het nodige vertier. Bovendien ligt de achtbaan er ook zeer netjes bij.

De laatste achtbaan van het park bevindt zich hier vlak achter, maar die kunnen wij niet doen. Herkules is namelijk een kiddy racer van Gerstlauer, een achtbaan waar een volwassene onmogelijk in kan. Voor de rest bevat deze achterste zone van het park nog een piratenschip, enkele kinderattracties en de Römerturm, iets wat veel pretparkfans zullen herkennen uit Tripsdrill. Terwijl ik rustig foto’s maakte, testte de rest van de groep hem even uit.

De laatste attractie die wij nog willen doen is Leonardo’s Flugmaschine, een Gerstlauer sky fly. Om bij die attractie – die een beetje afgelegen ligt – te komen, moeten we eerst door een zeer sfeervol stukje met één attractie, een molen met vliegende vissen. De sky fly van het park is zonder twijfel de mooiste die ik ooit gezien heb. Bovendien was ook de rit erg goed, ik slaagde er vlot in om talloze keren rond mijn eigen as te draaien.

We hadden het park ongeveer gezien en besloten terug naar de andere kant te trekken voor nog één ritje op Rattenmühle. Voor volwassenen is het zeker geen dagvullend park, met kinderen kan je je hier waarschijnlijk wel een dagje amuseren. Toch heb ik mij hier enkele uren enorm goed geamuseerd. Het park heeft zeer leuke attracties en is qua afwerking en onderhoud top. Alles ligt er piekfijn bij en het is duidelijk dat er met enorm veel liefde in en aan het park gewerkt wordt. Het park deed mij een beetje denken aan de kleinere versie van Tripsdrill, wat ze in Oostenrijk zeker als compliment mogen aanzien. Mijn advies is dus vooral, als je naar Wiener Prater gaat, laat het charmante Familypark dan zeker niet links liggen.