Sfeerverslag: Djurs Sommerland – 24 juli 2019

Djurs Sommerland is een Deens attractiepark dat niet mag ontbreken op de bucketlist van iedere achtbaanfanaat. Juweeltjes als Juvelen, DrageKongen en Piraten staan te blinken op het palmares van het attractieaanbod. Een handvol Themeparkfreaks bezocht het park tijdens een zomerse kampeertrip doorheen Denemarken. Onze ervaringen delen we maar al te graag in dit sfeerverslag.

 

Djurs Sommerland was voor velen van ons gezelschap het pretpark waar het meest naar uitgekeken werd tijdens onze Deense trip, en terecht. Bij aankomst aan het park konden we al meteen opmerken dat we hier te maken hadden met een gigantisch speelterrein. De eerste impressie kregen we al voorgeschoteld op de parking. Daar kan je de gigantische Gyro Swing, genaamd Tigeren, al gadeslaan.


Aan de ingang zelf worden bezoekers verwelkomd door de twee grootste blikvangers van het park. We hebben het hier over de achtbanen DrageKongen en Piraten. Hier werden we meteen ook gedwongen om een hartverscheurende keuze te maken. Volgen we de route langs links en beginnen we met DrageKongen? Of beginnen we langs de rechterzijde van het park en proberen we eerst Piraten uit? Terwijl ik nog aan het twijfelen was, en met open mond stond te gapen naar DrageKongen, werd al snel duidelijk dat enkele andere Themeparkfreaks hun keuze reeds gemaakt hadden. Piraten! Een mooie keuze!

Piraten is opnieuw een klepper van formaat uit de stallen van de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin. De lay-out van deze achtbaan is vergelijkbaar met die van Alpina Blitz uit het Franse Nigloland, al is het Alpina Blitz die de mosterd is komen halen bij deze Piraten. Ook wij vroegen het ons al snel af: Is Piraten beter dan Alpina Blitz? De meningen waren erg verdeeld. Ik wil liever geen oordeel vellen in dit sfeerverslag, maar één ding staat als een paal boven water: Piraten en Alpina Blitz zijn sowieso aan elkaar gewaagd (duh!) en het zijn pareltjes die niet mogen ontbreken op je achtbaanlijstje!


Naast Piraten zelf is er ook geen gebrek aan andere piraten in deze themazone. Alle attracties werden keurig gethematiseerd en kregen de nodige aandacht. Ook hier herbergt het park een tweede achtbaan van formaat, namelijk Skatteøen, een watercoaster van Mack Rides.

We verlieten de piratenzone en we wandelden het Mexicaanse themagebied binnen. Het is de draaimolen Solguden die hier de show steelt. Aan de hand van een aanstekelijk en ritmisch deuntje worden passagiers in de gondels flink natgemaakt. Deze attractie weet zowel inzittenden als omstaanders te entertainen!

Achter Solguden vinden we de achtbaan Juvelen terug. Juvelen betekent ‘juwelen’ in het Deens, en deze attractie maakt haar naam helemaal waar. Ook hier werd er aan het station de nodige aandacht besteed. Deze achtbaan kreeg zelfs een kort stukje darkride in een kleine Azteekse namaaktempel. De tempel werd zowel aan de binnen- als aan de buitenkant volledig opgesmukt. Met een totale lengte van 1 kilometer is Juvelen de langste achtbaan van Denemarken. Ze is bovendien ook nog eens de enige Deense achtbaan met een dubbele lancering. De lanceringen worden zelfs simpelweg uitgevoerd aan de hand van draaiende banden op de track. Laat je hier vooral niet door die eerste lancering leiden. Het is vooral de tweede lancering die waanzinnig is. Just wait for it!

En van een Mexicaans themadeel wandelen we dan weer een vikingthemagebied binnen. In deze themazone is het vooral Thor’s Hammer die er met de scepter (of is het nu met de hamer?) zwaait. Thor’s Hammer is een Bobsled Coaster, gebouwd door Gerstlauer Amusement Rides. Ook van deze achtbaan vinden we quasi dezelfde kopie terug in het Duitse pittoreske Erlebnispark Tripsdrill.

We zijn al een heel eind gekomen. We waren vanmorgen nog in Tortuga bij de piraten, daarna gingen we op diamantenjacht in Mexico en vervolgens werden we nog eens geconfronteerd met Noordse mythologie. Misschien werd het toch alweer eens tijd voor een ‘warmer’ thema. En ja hoor! We kwamen aan in Afrika! Althans waanden we ons toch in Afrika dankzij de vele hutten met strooien daken die hier verspreid stonden. Enkele hutten boden zelfs onderdak aan verscheidene draaimolens.

Naast het Afrikaanse themagedeelte bevindt zich ook nog een waterpark dat we niet uitgeprobeerd hebben. Dankzij het warme weer van toen werd het waterpark overspoeld met bezoekers. Je kon nauwelijks een duik in het water maken zonder vijf andere mensen te raken. (Je herinnert je vast nog wel de tijd dat het 40° C. werd in België? Dat was toen!)

En welk themagebied ontbreekt er haast nooit in een park van dit formaat? Juist! Een cowboydorp! De cowboyzone van Djurs Sommerland is alvast niet de minste. Hier vinden we de ingang van de Rio Grande Rafting, ofwel de rapid river van het park, terug. De zone herbergt zelfs een zweefmolen die zowel voor- als achteruit kan draaien! Een opmerkelijk en zeldzaam zicht!

Alvorens we de attracties van het cowboydorp uitprobeerden maakten we alvast een ommetje doorheen deze themazone om tot bij de achtbaan Vilde Hønsejagt te komen. Deze familieachtbaan van Zierer zou in het Nederlands “Wilde Kippenjacht” heten. Op de neus van de trein zien we alvast een cartooneske voorstelling van een vos die jacht maakt op een kip. In het station werden we verwelkomd door een knotsgekke boer, ofwel een dolgedraaide oudere operator in een salopette, die de bezoekers entertaint op een zeer eigenwijze methode. Zijn intermezzo is zowel grappig als vreemd tegelijkertijd, maar volgens ons vooral slecht voor de capaciteit voor zijn attractie.

Er stonden nog twee achtbanen op de creditlist van vandaag. Dragekongen en Jungle Rally bevinden zich beiden in de themazone Wild Asia. In deze themazone zien we vooral veel Nepalese vlaggetjes en standbeelden van draken voorkomen. Dit maakt de zone best kleurrijk en indrukwekkend. Als eerste kwam Jungle Rally aan de beurt. Dit achtbaantje kreeg voor haar formaat wel erg veel thematisering, en dat zien we graag.

Uiteraard was het vooral DrageKongen waar we nog ons hand op wilden leggen (of net onze bips in wilden nestelen). Ook DrageKongen is net als Piraten en Juvelen een achtbaan die hier geleverd werd door de attractiebouwer Intamin. Volgens de bouwer gaat het hier over een suspended family coaster. Volgens mij werd deze baan toch een categorie te laag ingeschaald en behoort deze tot de grotere thrills van het park. De ritbeleving is nooit erg intens te noemen, maar deze achtbaan neemt je wel mee op een dolle en snelle rit! De topsnelheid bedraagt zelfs 85 km/u! Op de een of andere manier is het toch vooral deze DrageKongen die me wist te bekoren, terwijl ik dat eerder verwacht had van Piraten en/of Juvelen.

Als Themeparkfreak mag je niet vies zijn van een nat pak. Op een boogscheut van de achtbanen Jungle Rally en DrageKongen vonden we de log flume Colorado River terug. Deze boomstamattractie kent dezelfde lay-out als de log flume in Fårup Sommerland, maar deze weet het wel droger te houden.

De laatste attractie waar we het zeker nog over moeten hebben is Tigeren. Ook deze attractie is van de hand van Intamin, alleen gaat het deze keer niet over een achtbaan. Tigeren is de op één na hoogste Gyro Swing van Europa met een hoogte van 45 meter en haalt een snelheid van 100 km/u. Deze attractie is uiterst indrukwekkend om in werking te zien, maar als passagier valt de rit heel goed mee. Onze eigen Sledge Hammer uit Bobbejaanland geeft een intensere rit weg dan deze kolos.

Conclusie: Het is haast onmogelijk om Djurs niet te gaan vergelijken met Fårup Sommerland, aangezien beide parken een heuse omvang hebben, met veel groene zones en grote attracties. Onze groep liet al eens vallen dat Fårup Sommerland gezelliger was, maar de attracties van Djurs Sommerland waren dan weer lichtjes beter te noemen. Djurs Sommerland behoort sowieso tot de topparken van Denemarken. Zeker met attracties als Piraten, Juvelen en DrageKongen in haar portfolio.