Sfeerverslag: BonBon-Land 27 juli 2019

Om onze grote pretparktrip doorheen Denemarken af te ronden, trokken we naar BonBon-Land. En spoiler-alert: het is misschien wel het meest foute park – maar daarom niet minder leuk – waar we ooit geweest zijn.

 

De laatste dag van onze Deense reis bracht ons bij het enige Parques Reunidos-park van Denemarken: BonBon-Land, waar we gratis binnen konden met ons Bobbejaanland-abonnement. Let wel, ook al stond aangegeven dat het park tot 19h geopend was, sloten (bijna) alle attracties al om 18h.

Ik haalde in de intro al aan dat dit misschien het meest foute park is waar ik ooit geweest ben. Om die foutheid te schetsen, maak ik eerst even een vergelijking. Je kent waarschijnlijk wel die grote karikaturale beelden die te zien zijn op praalwagens bij carnaval? Wel, het hele park stond dus vol met dat soort beelden, waar je ook maar keek. Maar om de één of andere reden stoorde me dat totaal niet in dit park!

Het begon al bij de inkom. Je wordt begroet door een karikaturale visualisatie van een achtbaan zoals een kleuter dat zou teken.

De eerste achtbaan op ons lijstje, en meteen ook de meest gekende, was de Hundeprutten achtbaan. En ja hoor, deze achtbaan is dus gethematiseerd naar een hond die scheten laat (met af en toe een drolletje erbij). Deze kleine Zierer kiddie-achtbaan heeft zelfs geluidseffecten (scheetgeluiden uiteraard) en er staat een grote hond die zijn grote boodschap doet in het midden van het circuit. Had ik al gezegd dat het hier redelijk fout is?

Next up: de Gerstlauer Euro-Fighter “Vild-Svinet”. Leuk weetje: dit is de eerst geopende Euro-Fighter van Gerstlauer (mei 2003) en spoiler alert: het is zeker niet de slechtste. Het instapprincipe is wel redelijk chaotisch en onpraktische. Je moet zowel in- als uitstappen langs dezelfde kant, waardoor er geen mensen kunnen voorgesorteerd worden. De baan zelf viel super goed mee en comfortabeler dan Typhoon in Bobbejaanland (die een jaar later opende).

Pal naast de Euro-Fighter staat de volgende Gerstlauer-creatie: “Han-Katten”, die zeker niet teleurstelde. Deze spinning coaster kan serieus tollen als de inzittenden in een goede opstelling zitten. Ook hier hebben we weer wat carnaval-theming (what a surprise): het station is vormgegeven als een grote jukebox met bovenop een kat. De lay-out van de baan zelf bestaat uit leuke drops, bochten en een goede dosis bochten. Daarmee is deze achtbaan (in mijn opinie) de beste in het park.

Onze laatste coaster-credit, en ook de meest speciale, is de unieke Zierer Tivoli “Viktor Vandorm”. Deze achtbaan is overgekocht uit het Duitse Panorama Park. Eén probleempje echter: dat park is gelegen op een bergflank waardoor een custom lay-out werd ontwikkeld passend bij het plaatselijk terreinverloop. BonBon-Land daarentegen heeft zo goed als geen hoogteverschillen in het park. Dus hebben ze het station van de achtbaan maar 10 meter hoger geplaatst zodat de achtbaan in het park paste. Daarmee heeft de achtbaan op het einde van de lay-out een tweede lifthill om terug in het station te geraken. Ook is er VR op deze achtbaan geïntroduceerd (dat de capaciteit niet ten goede is gekomen). De baan zelf was leuk, maar niet beter dan de standaardmodellen van Zierer.

Nadat onze coaster-bingo compleet was, was het tijd voor wat van de overige infill-attracties. Een zeker niet te missen attractie is de grote gyro-swing attractie. Na het (trage) begin van de cycle, was dit een zeer intense flatride met prachtige uitzichten over de omgeving. Naast de gyro-swing staat ook een vrijevaltoren. Ook al ziet deze er niet intimiderend uit, is het zeker geen slechte toren (je ondergaat nog redelijk wat krachten).

Goed, we hebben al even geen foute theming meer gezien, dus tijd voor de boottocht van BonBon-land én wat voor één… Je vaart met je boot van 8 personen doorheen verschillende wereldlijke taferelen. De landen zijn – uiteraard – uitgebeeld door middel van de karikaturale carnaval-beelden die in heel het park terug te vinden zijn. Hier kan je, jammer genoeg, wel zien dat ze niet de budgetten krijgen om dit soort attracties te onderhouden van Parques Reunidos. Maar naast dat kleine detail is het zeker een gekke, maar grappige en leuke ervaring, gevuld met wat (slechte) humor.

Oke, we hadden nog een klein uurtje tijd voordat de attracties sluiten, dus tijd voor enkele re-rides op de twee grootste achtbanen. Daarna was er nog net tijd om ook de rapid nog mee te pikken en ook deze stelde zeker niet teleur. Een goede snelheid, verscheidene effecten en dat allemaal in een mooie groene omgeving met – verbazingwekkend – zo goed als geen carnaval-beelden.

Na 18h waren de attracties gesloten, dus gingen we maar naar de souvenirwinkel. Daar hebben we allemaal een spotgoedkope t-shirt aangeschaft (DDK 20, zo’n €2.70) en – bij nader inzien geen lekkere – snoepjes (het blijft nog altijd BonBon-Land). Dan zagen we ineens dat de 4D-cinema nog open was, maar deze bleek niet echt de moeite te zijn. Het 3D-effect was niet overtuigend, waardoor je beter met één oog naar de film keek, en de extra effecten waren beperkt tot perslucht en een sporadisch watereffect.

Al bij al was dit park zeker de moeite waard en kon het uiteraard niet ontbreken op een roadtrip door Denemarken. De karikaturale themabeelden zijn soms zó fout dat het echt grappig is, maar dat konden wij wel smaken. Ook staan er enkele unieke en goede attracties (en uiteraard ook enkele minder goeden). Zo eindigde onze dag (en meteen ook onze Deense pretparktrip) in het meest foute park van Denemarken – en misschien ook van Europa. Als je in de buurt bent, is het zeker een bezoekje waard (ook al is het maar voor enkele uren zoals dat bij ons het geval was).