Sfeerverslag: Bakken 26 juli 2019

Op dag 7 van onze Deense trip stond er een bijzonder druk schema op de agenda. We zouden vandaag drie parken bezoeken. Na een bezoekje aan Sommerland Sjaelland trokken we in de namiddag naar Bakken. Het oudste pretpark ter wereld dat zijn deuren opende in 1583 mocht natuurlijk niet ontbreken tijdens onze trip.

 

Eenmaal we onze auto’s hadden geparkeerd wandelden we Bakken binnen. Het park is volledig gratis te bezoeken en grenst aan een veel groter natuurpark. Om volop te kunnen genieten van alle attracties die Bakken in aanbieding heeft schaftten we ons een attractiebandje aan dat ons recht geeft elke attractie maximaal 10 keer te doen. Ruim voldoende om alle achtbanen en andere attracties van het park uit te testen.

De eerste achtbaan die we tegen kwamen was Mariehønen, een Zierer Tivoli Small. Meer dan een verplicht nummertje was deze baan dan ook niet. Leuk weetje is wel dat over een deel van de baan nog een mini-reuzenrad is gebouwd.

Gelukkig was de volgende achtbaan niet ver af. Met Tornado heeft het park een Intamin spinning achtbaan in huis. De voor het grootste stuk overdekte achtbaan ziet er langs de buitenkant fantastisch uit. De rit zelf kon mij iets minder bekoren. Ik had zelf het gevoel dat ik mij continue moest schrap zetten om een klap te vermijden. Het moet gezegd, Tornado levert een stevige en onvoorspelbare rit af. Het is dan ook niet onlogisch dat andere in ons gezelschap dit een topbaan vinden en voor meer dan één re-ride kozen.

Schuin tegenover Tornado ligt de ingang van Rutschebanen. Deze houten achtbaan opende al in 1932. Alleen al om zijn historische waarde is de baan dus een must-do. Los van zijn ouderdom is Rutschebanen een matige houten achtbaan. De achtbaan heeft enkele leuke drops en een tof overdekte gedeelte. Maar de enorme trage bochten moet je er wel bij nemen.

Eenmaal terug op de hoofdweg aangekomen wordt de vaste kermissfeer van Bakken helemaal duidelijk. Eetkramen, spelkramen en attracties zonder al te veel theming, allemaal netjes naast elkaar. Ook al geeft het een apart sfeertje, ik persoonlijk wordt er warm noch koud van.

Onze volgende stop liet niet snel op zich wachten want daar stond al Vilde Mus. Uw Deens hoeft niet goed te zijn om te weten dat het hier gaat om een Wilde Muis achtbaan. Het is niet mijn meest geliefde type van achtbaan, maar wel weer mooi meegenomen voor mijn coaster counter.

Aan de overkant wachtte ons de shot ’n drop toren TårnGyset. Deze geeft een fijne rit weg waar je het gevoel krijgt dat je naar boven en naar beneden gedrukt wordt in plaats van het vrije val gevoel.

Vlakbij stond Racing, een Zierer Flitzer. Soortgelijke baan reist ook over de Duitse kermis onder de naam High Explosive. Racing is een leuk familiebaantje, niet meer en zeker ook niet minder. Nadien namen we ook Vikingeskibet Dragen, een schommelschip en Polyppen mee door. Toffe opvulattracties voor de ganse familie.

Enkele meters verder stond Spogelsestoget. Een spookhuis dat niet meer te bieden heeft dan degene die we op de kermis vinden. Gelukkig hadden we ondertussen uitzicht op de laatste credit die ons te wachten stond. Met Mine Train Ulven heeft het park een mijntreinachtbaan van bouwer Intamin in huis. Deze familiebaan geeft een geweldige rit weg tussen het groen. Een stijle eerste drop en geweldig bochtenwerk typeren deze baan. Alleen wat jammer van de trein. Door de harde zitjes kan de baan af en toe wat pijnlijk zijn naar mijn mening. Neemt niet weg dat het spijtig is dat we dit type niet meer gebouwd werd.

Een ritje op de boomstammetjes van het park mocht natuurlijk niet ontbreken. Daarna volgde een rondje op de tweede darkride die het park te bieden heeft, genaamd Safari. Safari is een interactieve darkride waarbij je niet al te veel moet verwachten. Maar wel leuk om tijdens je bezoek een keertje mee te pikken. Tot slot volgde nog een Gerstlauer SkyRoller. Om ons bezoek af te sluiten maakten we nog enkele herhalingsritjes op Tornado en Rutchebanen. 

Het was inmiddels hoogtijd om met de trein richting Tivoli Gardens te trekken. Hierover meer in een volgend verslag. Toen we laat op de avond terug aankwamen in Bakken hadden we nog net genoeg energie over om nog een laatste rondje door het park te maken.

Tornado was helaas inmiddels gesloten maar nachtelijke herhalingsritjes op Rutschebanen en Mine Train Ulven zaten er nog wel in. Ook namen we nog snel even de 4D Cinema mee door waar we twee films voor de prijs van één kregen, gewoon omdat het kon. De dag sloten we af met een dubbel ritje op TårnGyset.

Bakken is een tof parkje en gemakkelijk te combineren met Tivoli Gardens via het treinstation. Met Tornado, Rutschebanen en Mine Train Ulven heeft het enkele leuke coasters in huis. Doe er nog een scheut ker(st)mis sfeer bij en je kan je al snel heel wat uren vermaken.