Majaland Warsaw – Nieuw pretpark

Deze middag gaven aandeelhouders Momentum Capital en de Plopsa Group, nabij de Poolse hoofdstad, het startschot voor de bouw van het tweede Poolse Plopsa-park, Majaland Warsaw. Het gaat om een investering van 30 miljoen euro, waarmee de totale investering in Polen de 100 miljoen euro overstijgt.

Eind september 2018 openden Momentum Capital en de Plopsa Group het allereerste Plopsa-park in Polen, in het grensgebied met Duitsland nabij Berlijn: Majaland Kownaty. De investeerders wilden hiermee vooral de leemte aan vrijetijdsbestemmingen voor families in Polen invullen. De vooropgestelde doelen werden vlot behaald. De EBITDA ging in het eerste openingsjaar vlot over de 30%. De initiële investering van 20 miljoen euro werd 40 miljoen, en er wordt nog steeds volop bijgebouwd.

Naar het voorbeeld van Majaland Kownaty, kondigden Momentum Capital en Plopsa vorig jaar aan opnieuw samen te investeren in de bouw van een tweede Poolse Plopsa-park, deze keer in de hoofdstad Warschau. Het idee voor Majaland Warsaw, een investering van 30 miljoen euro, was geboren. Deze middag werd dan ook het officiële startschot voor de bouw van het nieuwe park gegeven. De grond waarop gebouwd zal worden, werd aangekocht van Ceetrus: eigenaar en commercialiseerder van de Auchan winkelcentra en retailparken.

Martijn van Rheenen, oprichter van het Nederlandse Momentum Capital is blij met de resultaten: “We zijn trots om samen met de Plopsa Group onze succesformule uit te breiden door het realiseren van Majaland Warsaw, met wederom miljoenen mensen binnen handbereik. Daarnaast zijn we uiteraard dankbaar voor de samenwerking met Ceetrus wat zorgt voor een geweldige kans om shopping en entertainment te combineren. Het is een belangrijke stap in het opbouwen van een portfolio van themaparken in een land waar dergelijke parken zeldzaam, maar zeer gewild zijn.”.

De Plopsa Group telt ondertussen acht parken: vijf in België, één in Nederland, één in Duitsland en Majaland Kownaty in Polen. Daarnaast opent in België binnenkort ook het allereerste Plopsa Hotel haar deuren.

“We zijn blij dat we dit opnieuw samen met Momentum Capital kunnen realiseren.”, licht Steve Van den Kerkhof – CEO van de Plopsa Group – toe. “De bouw van het eerste park was een grote uitdaging omdat we iets ongezien en vernieuwends in Polen deden. Ondertussen hebben we veel geleerd. Deze learnings nemen we mee naar het nieuwe park in Warschau. Majaland Warsaw zal, zoals de naam al doet vermoeden, gedomineerd worden door het populaire karakter Maya De Bij. Daarnaast krijgen Wickie De Viking en Heidi ook een prominente plaats in het park. De buitenzone zal volledig gewijd zijn aan Super Wings. Dit maakt de beleving compleet anders dan in een klassiek pretpark. Voor de realisatie doen we opnieuw een beroep op de Belgische bouwgroep CFE, die zelf ook in Polen actief is.”, besluit Van den Kerkhof.

“Majaland zal deel uitmaken van een innovatief complex voor gemengd gebruik, genaamd Project Góraszka. Deze plek zal binnenkort een van de best bereikbare plaatsen in de agglomeratie van Warschau worden. In de nabije toekomst zullen de S17-snelweg en de zuidelijke ringweg om Warschau (S2) worden voltooid, en het knooppunt van deze twee routes zal zich in de buurt van de investering bevinden.”, stelt Jean-Christophe Bonnois, directeur van de ontwikkelings-, promotie- en investeringsafdeling van Ceetrus Polen.

Majaland Warschau zal grotendeels indoor worden. In de hal zal de theming voornamelijk draaien rond Maja de Bij, Wickie de Viking, Super Wings en Heidi. Op een concepttekening zien we al enkele van de attracties. Zo zal er een Skyfly attractie komen gebouwd door Gerstlauer, een verkeerspark, brandweermolen, Red Baron en een grote draaimolen. Verder zien we ook de typische dansende fonteinen hier terugkomen.

Men hoopt Majaland Warsaw te kunnen openen op tegen de lente van 2022. 

 

Feiten:

  • Naam: Majaland Warsaw
  • Openingsjaar: 1 mei 2022
  • Investering: 30 miljoen euro
  • Overkoepelend project: Project Góraszka
  • Locatie: Warschau, Polen
  • Thema: Maja de Bij, Wickie de Viking, Super Wings en Heidi
  • Type pretpark: Indoor pretpark met klein outdoor gedeelte

 

Bouwupdates:

1 mei 2022: Het pretpark is nu officieel geopend!

 

30 april 2022: Het werd officieel voorgesteld

11 december 2020: De bouwwerken zijn officieel van start gegaan!