Het verhaal achter: OzIris – Parc Asterix

OzIris is een indrukwekkende achtbaan in het Franse Parc Astérix. De baan werd geopend in 2012 en werd gebouwd door B&M. Deze hangende achtbaan heeft een 5-tal over de kop elementen en staat garant voor een desoriënterend ritje. En laat dat nu net het thema van de baan zijn.

 

Het verhaal start natuurlijk bij Astérix en Obélix. Omdat de Romeinen de Galliërs nooit kunnen verslaan, denkt één iemand dat ze misschien wel eens goden kunnen zijn. Julius Caesar gelooft dit uiteraard niet. Uiteindelijk beslissen de Romeinen om de Galliërs de 12 werken van Hercules te laten uitvoeren. Dit zijn 12 werken die de gewone mens niet kan uitvoeren. Slagen Astérix en Obélix in deze opdracht dan worden ze aanschouwen als goden, zo niet worden ze de slaven van de Romeinen.

Om het verhaal wat in te korten, gaan we niet alle 12 werken bespreken. De 12 werken zijn de aanleiding voor het verhaal van OzIris. Eén opdracht van de 12 werken luidt namelijk om niet onder de betovering van de tovenaar Iris te vallen. De tovenaar hypnotiseert mensen, en doet ze denken dat ze everzwijnen zijn. Natuurlijk lukt het Astérix en Obélix om deze opdracht te volbrengen.

Na de ontmoeting met Astérix en Obélix keert de magiër Iris terug naar Egypte. Daar bouwt hij een magische tempel waarin al zijn glorie verwerkt zit. Om zijn reputatie te perfectioneren lanceert hij een gloednieuwe hypnotiserende blik die je zal doen vliegen en wervelen in een razende vluchtige rit.

De tempel ligt uiteraard in een Egyptische themazone van het park. De wachtrij start tussen twee beelden van de Egyptische god Osiris en Apis.

Osiris is een godheid uit de Egyptische mythologie. Hij was de zoon van Geb, de god van de aarde, en diens zuster Noet, godin van de hemel. Hij werd de eerste koning van het Oude Egypte.

De Apis is een Egyptische godheid, voorgesteld als een stier met een zonneschijf tussen de horens. In de vroege geschiedenis werd de stier beschouwd als vruchtbaarheidssymbool. De koningen uit het Oude Rijk werden vaak met de stier vereenzelvigd en als zodanig afgebeeld.

Daarna wandel je doorheen een prachtige oase. Vervolgens stap je het gebouw binnen dat verdeeld is in vier kamers. De 1ste kamer is de kamer met de onwaarschijnlijke trappen van Iris.

Kamer twee is een zaal volledig gewijd aan de glorie van Isis. Een gigantisch standbeeld van hem staat in het midden van de zaal. Op de muren vind je alle spreuken terug van deze machtige magiër. Op het einde van deze kamer wacht een sarcofaag. Deze biedt toegang tot het laboratorium(kamer 3) van Isis gevuld met allerlei drankjes.

Na een trap kom je dan aan in de 4de kamer, welke tevens het station is. Hier zie je op de muren de mensen die reeds onder de ban zijn van de Magiër. Durf jij de onhoudbare blik van Isis aan?

 

 

Artikel: Maarten Busschots

Bron: Wikipedia 

Foto: Bob Van Dyck