Geschiedenis van Halloween in Walibi Belgium

Het Halloween evenement in Walibi Belgium is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de beste in Europa. Al sinds 2008 is er een vaste verhaallijn die elk jaar weer verder gaat en het Halloween gebeuren naar een hoger niveau tilt. Aangezien niet iedereen er bij was van in het begin, hebben we een samenvatting gemaakt van het verhaal dat zich de afgelopen jaren afspeelde en verder ontwikkelde.

 

Wat voorafging:

In het millenniumjaar 2000 startte Walibi voor de eerste keer met Halloween. Gedurende 3 weekends in oktober ontving het park al onmiddellijk een massa volk. Hierdoor werd beslist om in 2001 het Halloween thema te verlengen naar de vakantieperiode van Allerheiligen. Dankzij het Halloween evenement groeide de vakantieweek uit tot de meest bezochte periode van het jaar. Vanaf 2002 gooide Walibi er de grotere middelen tegenaan. Walibi lanceerde enkele spookhuizen op maat met als thema Dracula en het kerkhof der vogelverschrikkers. Vanaf 2008 kregen de Halloween events in Walibi een verhaallijn die elk jaar verder liep. In 2015 loopt de verhaallijn ten einde en is er geen vast doorlopend thema meer.

 

De verhaallijn door de jaren heen:

2008: Monster Circus

De zwijgzame maar gruwelijke circusdirecteur Draco strijkt met zijn circus neer in Walibi Belgium. Zijn circus is echter geen doorsnee circus, maar een circus dat bestaat uit monsters, freaks en tal van andere gedrochten. Met zijn freaks jaagt hij de bezoekers in Walibi Belgium de stuipen op het lijf. Het spookhuis Monster Circus werd speciaal ontworpen en paste perfect in het verhaal.

 

2009: Zoo Terror

Na het succes van het jaar voordien, komt Draco met zijn circus opnieuw naar Walibi. Hij is vastberaden om zijn circus nog enger te maken. Maar de oude man heeft zijn verstand verloren en in een moment van onoplettendheid verliest hij echter de sleutel van zijn Monster Festival. Hierdoor wordt zijn levenswerk een grote chaos en talloze gevaarlijke monsters ontsnappen om de bezoekers van Walibi aan te vallen. Het eindigt allemaal met een spectaculaire achtervolging onder leiding van Draco. Er werd met Zoo Terror een passend spookhuis geopend.

 

2010: Candy Factory

De adoptiemoeder van Draco is Marva, ze heeft alles van op een afstand gevolgd en besluit in te grijpen. Marva is een Belgisch-Russische acrobate, die naam en faam maakte in het circus jaren geleden. Ze is een door en door slechte vrouw die, volgens geruchten, de gruwelijke dood van haar zussen op haar geweten zou hebben. Vanaf dag één blijkt Marva enorm populair te zijn en heeft ze duizenden fans op haar Facebookprofiel. Zij wil het geklungel van haar stiefzoon rechtzetten en de bezoekers kennis laten maken met haar Monster Festival. Ze sluit de arme Draco op in een kooi, stelt hem tentoon in het park en zet hem aan de schandpaal. Marva scheldt de bezoekers uit voor alles wat vuil is. Nadat ze Draco aan een hongerige roedel wolven heeft gevoed, keert ze terug naar Rusland. Het spookhuis Candy Factory wordt geopend.

 

2011: Insomnia

Na een, volgens haar, succesvolle editie van Monster Circus, loopt het grondig fout. In Rusland aangekomen krijgt ze al snel alarmerende berichten uit België. Marva moet noodgedwongen terugkeren naar Walibi omdat zombies overal in het park opduiken. Marva doet er alles aan om de zombies te bestrijden en uit te roeien, maar ze kan niet voorkomen dat de zombies een deel van haar Monster Festival overnemen. Even later verliest Marva helemaal de macht en haar rijk valt ten prooi aan de zombies. Uiteindelijk nemen de zombies de macht volledig in handen en zaaien dood en verderf in het park. Voor deze Halloween komt er onder andere het vernieuwde Zoo Terror II en het nieuwe spookhuis Insomnia.

 

2012: Zombie Attack

Het park is nog steeds in handen van de zombies. Marva werd verslagen tijdens een groot gevecht en opgesloten in de kerkers van spookhuis Insomnia. Een horde levende doden valt de bezoekers van het park aan. Mannen, vrouwen en kinderen, ze zullen er allemaal aan moeten geloven. De zombies willen Marva de ultieme vernedering geven door haar te transformeren tot zombie en haar menselijkheid zo definitief af te nemen. Marva wordt uit de kerkers van Insomnia gehaald waarna de transformatie proces tot zombie begint. Na de transformatie laten de zombies haar voor dood achter. Marva is uit op wraak en wilt ook alle andere nog levende wezens op aarden vernietigen. Om dit te verwezenlijken ontwikkeld ze in een geheim laboratorium een nieuw virus, Virus-Z1. Wanneer haar virus af is bombardeert ze zichzelf tot leider van een reusachtig leger van zombies. Marva bereidt zich voor op een grote strijd, maar ook deze keer krijgt ze tegenstand. Een groep dappere soldaten bereidt zich in Project Z voor om het op te nemen tegen Marva en de zombies. In het bikkelharde bootcamp van Project Z maken brutale bevelhebbers onschuldige bezoekers klaar voor een strijd op leven en dood. Uiteindelijk wint Marva de strijd en infecteert ze duizenden toeschouwers met haar Virus-Z1. De toepasselijke spookhuizen Project Z en Virus-Z1 worden ontworpen voor dit Halloween evenement.

 

2013: Zombie Celebration

Marva is weer terug. Groot feest, want Marva beschikt nu over een gigantische horde zombies. Ze blijft haar plan doorzetten, maar maakt ook tijd om haar overwinning te vieren. Om het feest te vieren nodigt ze haar Russische familie uit en laat ze bezoekers kennis maken met haar eigen restaurant. Marva moet echter niets van haar overdreven vriendelijke familie weten, maar Marva heeft ze ook niet zonder reden uitgenodigd. Zij bezitten namelijk een grote, groene smaragd (een soort groene edelsteen) en laat dat nu net zijn waarin Marva geïnteresseerd is. Voor dit Halloween evenement wordt er een special restaurant geopend waarin bezoekers kunnen eten en bediend worden door een horde zombies. Ondertussen laat de Russische familie haar kunsten zien tijdens een griezelshow. Een beetje los van het verhaal wordt het nieuwe spookhuis Villa 13 geopend.

 

2014: Zombies vs. Vampires

Een nieuwe tegenstander bedreigt Marva en de Zombies. Er is een hele vampierenbende afgezakt om Walibi in handen te krijgen. Een bloeddorstige strijd tussen de vampiers en zombies breekt los en de bezoekers blijven alles behalve gespaard. Uiteindelijk blijken de vampieren en zombies even sterk te zijn en besluiten ze om de strijd te staken en samen te regeren over het rijk. Het spookhuis Asylum wordt geopend waar Igor, de leider van de vampieren, de bezoekers hoogst persoonlijk verwelkomt.

 

2015: Panic Attacks

Igor heeft een nieuw plan bedacht. Hij wil onsterfelijke wezens creëren en brengt dagenlang door in zijn laboratorium om de juiste formule te vinden. De onsterfelijke wezens wil hij maken door zombies en vampieren met elkaar te kruisen. Voor Igor zijn formule op grote schaal gebruikt, test hij ze eerst uit op verschillende gevangen genomen vampieren en zombies. Hierbij lopen de proeven verschillende keren mis en ontstaan er verschrikkelijke monsters. Het spookhuis Lumberjack wordt geopend.

 

Wat de toekomst brengt:

2016: Enjoy the day… Fear the night

Een nieuwe heerser, Lord Gazby, is afgezakt naar Walibi en heeft zich gevestigd in de mijnen van Calamity Mine. Er gebeurt echter een grote gasexplosie in de mijnen door de slechte werkomstandigheden. Overal liggen rottende lijken, of dat is toch wat de bezoekers denken. Al snel blijken de lijken toch niet zo dood te zijn als eerst gedacht. Het toepasselijke nieuwe spookhuis Mine Blast wordt geopend.

 

 

Bronnen: Walibi Belgium, Wikipedia, Walibiband