De geschiedenis van: Potts Park

Van mijn tot recreatie- en Avonturenpark:

Op 28 juni 1969 opende Potts Park als een van de eerste pretparken in de Bondsrepubliek. Op de plaats van een voormalige ijzermijn begon het bedrijf Heinrich Pott, dat op dat moment bezig was steengroeven en werkzaam was in de wegenbouw, een recreatiecentrum te bouwen.

© Potts Park

 

Jaren 70: Van themapark naar pretpark:

In het begin stonden de verschillende soorten vervoersmiddelen in de kijker. Een stoomlocomotief met aangebouwde restauratiewagen stond in het park tot 1991, een transportvliegtuig en een onderzeeër waren andere belangrijke publiekstrekkers. Daarnaast werden grote modellen van luchthavens nagebouwd en was er een indrukwekkende 20 meter hoge modelspoor tentoongesteld die er stond tot 2014.

© Potts Park

 

Hoewel de uitbaters van het park zich voornamelijk op volwassenen wilden richten, ontdekten ze in de loop van de tijd dat die vaak hun kinderen meebrachten. Om Potts Park voor families aantrekkelijker te maken werd er besloten om spellen te voorzien voor de allerkleinsten. Vandaag de dag zijn er nog steeds enkele van deze transport spelen te zien in het park, denk maar aan de kartbaan, de kindertrein en de kleine elektrische voertuigen Moto rrädchen.

© Potts Park
© Potts Park

 

Van braakliggend land naar groene oase:

In de beginjaren van het park was de oppervlakte voornamelijk braakliggend land. In de loop van de jaren werden meer dan 20.000 planten en struiken gepland. Daarnaast werden duizenden lente- en zomerbloemen gepland.

© Potts Park

Activiteit gewenst:

Voor de uitbouw van Potts Park werd besloten om de bezienswaardigheden interactief te maken voor de bezoekers. Dit resulteerde in een fitnessparcours dat er tot de jaren 90 stond. Ook een monorail met pedalen werd voorzien (tot 2018) en de wielerbaan. Naast de fysieke activiteiten is er ook veel lachplezier met de gekke fietsen, de krachtmeting op de waterfietsen of bij de oldtimertrein.

© Potts Park

 

Originaliteit door middel van haar eigen ideeën:

In de beginjaren van het park waren typische pretpark- of kermisattracties niet te vinden in Potts Park. In de plaats daarvan ontwikkelde de eigenaren hun eigen ideeën. Bijvoorbeeld de speciale monorail en de velodroom zijn hier voorbeelden van. Deze attracties vormde de basis van de originaliteit van Potts Park. Hoewel de velodroom verdwenen is, kan je nog wel een klein fietsmuseum ontdekken in het park. In 1980 werd de “Riesenwohnung” (het reuzenhuis) geopend. De attractie kwam in het Guinness Book of World Records en met behulp van radio en televisie winde het park snel aan bekendheid, zelfs in de wijde omtrek.

© Potts Park
© Potts Park

 

Jaren 90: Attracties voor de hele familie:

Vanaf de jaren negentig breide het aanbod uit met een aantal bekende attracties die gericht waren op alle gasten. Het schommelschip “Bananenflug” opende in 1992 en de familieachtbaan “Potts Blitz” opende in 1993. De originaliteit van het park werd voortgezet in de attracties, want deze werden speciaal voor het pretpark ontworpen.

In 1994 kwam er voor het jubileumjaar de populaire waterglijbaan “Wellenflitzer” bij en ook een klein reuzenrad waarbij de gondels overkop konden (tot 2011), werd toegevoegd aan het aanbod. In de volgende jaren werd een 16 meter hoge glijbaan toegevoegd aan het aanbod alsook een carrousel. Nog meer attracties werden toegevoegd met onder andere de “Crayon” toren in 1995 en de jetski’s behoorde daarbij.

Sinds 1997 kunnen bezoekers plezier beleven in de wildwaterbaan “Pottwal”. Het is een Log Flume attractie van 12 meter hoog en 220 meter lang die speciaal ontworpen werd voor Potts Park.

© Potts Park

 

In 1998 breide Potts Park haar aanbod uit met de overdekte carrousel “Tulpentanz” en “Seepferdchen”. Door alle uitbreidingen werd de totale capaciteit van de attracties in het park aanzienlijk vergroot, waardoor lange wachtrijen zelden voorkwamen. Dit is vandaag de dag een van de belangrijkste kenmerken van Potts Park. Buiten enkele gokautomaten zijn voor de rest ook alle attracties in de toegangsprijs inbegrepen.

In 1998 werd het speciale toiletgebouw “Up`n Pott” geopend. Dit gebouw heeft de vorm van een groot toilet gekregen. Het is speciaal voorzien met kindertoiletten, een kleedkamer voor baby’s en barrièrevrije toiletten.

 

Jaren 2000: Veel nieuwigheden  in de nieuwe eeuw:

De 30ste verjaardag van het park, kort voor de eeuwwisseling was de geboorte van de populaire parkmascotte POTZI, die de gasten verwelkomt. Door de grote bezoekersaantallen werd het ook mogelijk om nieuwe attracties aan te kopen. In 2001 wordt het rondritje Faule Sau toegevoegd aan de attractielijst en in 2002 versterkt de gekke zwijnen race “Swins-Galopp” het aanbod.

In 2003 wordt er veel aandacht besteed aan de gezinnen met kleine kinderen. Er wordt een overdekt kindergebied geopend van 1.500 m² dat zich speciaal richt op baby’s en kinderen tot 9 jaar. Het attractieaanbod wordt dat jaar ook verder uitgebreid met de JoJo toren die zowel voor kinderen als volwassenen geschikt is.

Door alle uitbreidingen nemen duizendenbezoekers een abonnement op het park. Om de verblijfsduur te verlengen van het park wordt er sinds 2004 ook overnachtingsmogelijkheden voorzien in de vorm van hutten.

 

Educatieve aanbiedingen die ook leuk zijn:

In 2005 opende het interactief museum “Terra phänomenalis”. Het is het eerste wetenschappelijk center dat in een pretpark geïntegreerd wordt. Het heeft meer dan 130 optische illusies en fysieke verschijnselen die de bezoekers kunnen ontdekken in het 1.700 m² grote gebouw. Daarnaast kunnen op een rotspad en in het waterpark nog meer natuurlijke fenomenen worden ontdekt.

© Potts Park

 

Om een goed overzicht te krijgen van de constante groende gebied, wordt in 2006 de POTZI-Blick geopend. Hierbij kunnen de gasten zelf de richting van hun gondel bepalen. Van 2008 tot en met 2018 hadden de bezoekers ook de Potts Park-Express beschikbaar voor een kleine rondleiding door het park.

© Potts Park

 

In 2009 werd de deltavliegbaan “Turbo-Drachen” ontwikkeld. Het gaat om een interactieve achtbaan waarbij de bezoekers zelf de snelheid kunnen bepalen. Door de snelheid van de trein zwengelen de gondels ook uit in de bochten tot een maximale hoek van 65°. Turbo-Drachen is de eerste en enige Dynamic Swing Glider die gebouwd werd door de Zwitserse fabrikant ABC Rides.

© Potts Park

 

Vanaf 2010: Op weg naar verlichting:

De verdere ontwikkeling van Potts Park is sinds 2010 gekenmerkt door het zorgvuldig behoud van de gevestigde waarden en tegelijkertijd werden er bijna elk jaar nieuwe attracties toegevoegd.

Het “Crayon” werd in 2011 geüpgraded met de Punkte-JAGD. Hiermee is de toren interactief geworden. Het spel kan best gespeeld worden met twee personen die moeten samen werken. Terwijl de ene persoon richt op de lichtpunten, moet de andere persoon voor de juiste hoogte zorgen.

Sinds 2012 is het licht in zijn meest indrukwekkende vorm te bewonderen in het Unikum gebouw waar een heuse lasershow gegeven wordt. Talloze veelkleurige laserstralen bewegen door de duisternis naar speciale driedimensionale vormen begeleid door passende muziek. In 2018 werd de locatie gedecoreerd naar een fictief verhaal dat zich afspeelt in de mijn.

© Potts Park

 

In 2015 werd een ander hoogtepunt van het pretpark geïntroduceerd naast de “Fliegenden Fischen” die al een jaar eerder waren gebouwd. Onder de naam “Klabautermann” werd de Kontiki attractie toen geopend. Dit is een soort schommelschip dat rond zijn eigen as draait.

In 2016 voegt Potts Park de “Hoppel-Hasen” attractie toe, een rondritje van 140 meter lang. Het jaar er na wordt de miniachtbaan Kiddy-Racer geopend en ook de interactieve zwaaiende carrousel “Hobelflug” wordt geopend van de Zwitserse fabrikant Abc Rides.

In 2018 wordt de “Crazy Cars” geopend in het thema van het stenen tijdperk. Het gebied wordt in 2019 uitgebreid met een butterfly attractie genaamd “Säbelsaurus” met indrukwekkende thematisering.

© Potts Park

 

2022: Het park heeft haar nieuwe attractie Klippenschleuder geopend. Het gaat om een Wild Swing attractie van ART Engineering. 

Bron: Potts Park

Foto’s: Potts Park