De geschiedenis van: Movie Park Germany

Dit park heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Het huidige Moviepark Germany is namelijk niet het park dat opende in 1967. Nee, de afgelopen 50 jaar veranderde het park maar liefst 5 keer van naam en eigenaar. Van het originele park is niet veel geweten.

 

 

Hoofdstuk 1: Kirchhellener Märchenwald

1967, Kirchhellener Märchenwald opende zijn deuren. Het park bestond voornamelijk uit houten hutjes waarin sprookjestaferelen afspeelden. Doormiddel van een knop werd het verhaal verteld en bewogen de figuren in de hutjes.

9 jaar later in 1976 werd het park verkocht aan Ida en Hans Rosenberg.

 

Hoofdstuk 2: Traumlandpark

In 1977 opende dan het Traumlandpark, de beroemdste attracties van het park waren Europa’s grootste dinosaurusmuseum, de achtbaan Super Spirale en een rondwandeling doorheen een hart. Ook een cinema behoorde tot het aanbod.

In 1978 opende het park een boottochtje doorheen verschillende continenten.

In 1979 opende de achtbaan Super Spirale, deze Vekoma achtbaan is een kopie van de Tornado in Walibi Belgium. De baan werd verwijderd in 1986 en verhuisde naar Amerika, waar ze in het Jolly Roger Amusement Park stond tot 1993. Daarna verhuisde ze naar Genting Theme Park in Maleisië waar ze tot 2013 in werking was.

In datzelfde jaar opende ook de Tivoli Large Marienkäferbahn van Zierer. Deze baan werd in 1985 verplaats naar Freizeit-Land Geiselwind waar hij in werking was tot 2008.

Andere attracties in het park waren een draaiend huis, loopingschip, schietstand, paratoren en een kettingmolen. De correcte openings-en sluitingsjaren van deze attracties konden we niet terug vinden.

In 1982 opende het park een octopus attractie.

1983, een nieuwe achtbaan komt naar het park. De Vierer-Bob is een Bobslee achtbaan gebouwd door Zierer. De achtbaan sloot hetzelfde jaar na een ongeval.

 

Hoofdstuk 3: Neue Traumland

We zijn ondertussen 1986. Het park opent dit jaar onder een nieuwe eigenaar en een nieuwe naam Neue Traumland. Daarnaast verwijdert het park de Super Spirale, op deze plaats opent Alpenblitz, een Schwarzkopf achtbaan. Deze baan werd op het einde van hetzelfde jaar gesloten.

Hier ziet u een foto van een vergelijkbare achtbaan uit een pretpark in India.

1987, een topjaar op gebied van nieuwe attracties. Zo openen er 2 draaimolens, de ene is een Calypso attractie genaamd Jambalya, de andere is een rups genaamd Seesturmbahn. Beide attracties verhuisde, in 1991 naar Spreepark.

Ook openden er dit jaar 2 achtbanen. Blauer Enzian was een aangedreven achtbaan van Mack. De baan was afkomstig van Tivoli Karolinelund in Denemarken. In 1991 verhuisde de baan naar Fränkisches Wunderland waar hij tot 2014 in gebruik was.

Onride van de baan in Fränkisches Wunderland.

 

De andere baan die opende was de Traumlandbahn. Deze baan was de enige in zijn soort en werd gebouwd door Schwarzkopf. Het model noemde Muncher Bahn. Deze kermisbaan werd in 1982 verkocht aan de Beekse bergen. Na 5 jaar werd hij dan doorverkocht aan Neue Traumland. In 1991 werd ze verhuisd naar Future Park een nooit geopend pretpark in Thailand. Van dit type baan waren er oorspronkelijk 5 gepland echter is het maar bij eentje gebleven.

In 1988 werd er een Enterprise aan het aanbod toegevoegd.

1989, de bootvaart doorheen 5 continenten krijgt een update en noemt vanaf dan Burg Totenfels. Ook gaat de achtbaan Black Hole open. Deze Zierer achtbaan stond maar voor 1 jaar in het park. De baan gaat nu de kermissen rond en is eigendom van Schierenbeck. In 2014 stond de baan gedurende 1 jaar in Freizeit-Land Geiselwind.

Deze onride is eentje van de baan toen hij in Freizeit-Land Geiselwind stond.

 

Hoofdstuk 4: Bavaria Film Park

In 1991 word het park wederom verkocht, ditmaal komt het in handen van de filmstudio Bavaria. Veel is er jammer genoeg niet gekend over deze periode. Bijna alle attracties die in het park stonden werden verwijderd. Alleen het dinosaurusmuseum bleef bestaan. Het park bevatte geen mechanische attracties. Wel was er een 3D cinema.

Omdat er weinig foto’s te vinden zijn van dit park zie je hieronder enkele youtube filmpjes van attracties in het park.

 

 

 

In 1993 gaat het park alweer dicht wegens te weinig succes. Het park blijft gedurende een aantal jaren leegstaan.

 

Hoofdstuk 5: Warner Bros. Movie World Germany

Het park wordt in 1994 opgekocht door Warner Bros., maar zal pas in 1996 openen. Verschillende attracties zagen dat jaar het levenslicht. Zo opende de waterbaan Bermuda Triangle, simulator Batman adventure, de Vekoma achtbaan Coyote & Roadrunner’s Achterbahn, rapid river Unendliche Geschichte, darkride Looney Tunes Adventure, Roxy 4D theater, film Studio Tour, darkride Gremlins Invasion en de Intamin achtbaan Lethal Weapon Pursuit.

 

1999, het park opent 4 nieuwe attracties. Frisbee Blazing Saddles, theekopjesattractie Looney Tunes Tea Cup Ride, top spin Riddlers Revenge en de houten achtbaan toen Wild Wild West.

Een jaar later in 2000 opent het park opnieuw 3 attracties. Nieuw dit jaar is de wildemuis-achtbaan Tom & Jerry’s Mouse in the House, kettingmolen Pier Side Carrousel en de breakdance Josie’s Bathhouse.

Het park blijft maar investeren in nieuwe achtbanen. Zo opent in 2001 de Vekoma achtbaan Eraser.

2002, het park blijft investeren en dit jaar opent de icoon van het park. De Intamin droptoren The Wild Bunch

In 2003 opende het park een go-cart baan. Daarna word het stil in het park. Er wordt niet meer geïnvesteerd en 1 jaar later word het park overgenomen door Palamon Capital Partners. Het park mag in 2004 nog zijn naam behouden.

 

Hoofdstuk 6: Movie Park Germany

 

© Bob Van Dyck

 

2005, het park opent onder zijn huidige naam. In het openingsjaar veranderen bijna alle attracties naar hun huidige naam. Dit om de dure licenties te vermijden. Sommige zijn in de jaren die volgen nog een keer van naam veranderd. Zo noemde MP Express eerst FX, Fairy World Spin noemde daarvoor Danny Phantom en daarvoor Dishwasher. Achtbaan Ghost Chaser noemde dan weer Mad Manor en Backyardigans Mission to Mars noemde Rocket Rider Rollercoaster. Ook kreeg het Roxy 4D theater een nieuwe film met SpongeBob.

In 2006 neemt het park afscheid van een icoon, de Intamin achtbaan Cop Car Chase beter gekend onder zijn eerste naam Lethal Weapon Pursuit verdwijnt.

In 2007, op de vrijgekomen plaats van Cop Car Chase, opent een nieuw themagebied Santa Monica Pier met volgende attracties: Disk’O Coaster Crazy Surfer, jetski Pier Patrol, brandweermolen Rescue 112, reuzenrad Santa Monica Wheel en Rocking’ Tug Stormy Cruise.

Ook de Vekoma kinderachtbaan Jimmy Neutron’s Atomic Flyer en de splashbattle SpongeBob’s Splash Bash openen. De eerste tekenen van de nieuwe kinderzone Nickland.

In 2008 opent dan Nickland. Alle attracties in dit gebied krijgen een make-over naar Nickelodeon figuren. Ook opende dat jaar de vliegende draaimolen Avatar Air Glider, botsauto’s Back at the Barnyard Bumpers, Log Flume Dora’s Big River Adventure en de vrij speciale draaimolen Splat-O-Sphere.

De jaren nadien word het wat stil in het park. Pas in 2011 opende er een nieuwe achtbaan: Van Helsing’s Factory.

2012, een nieuwe film speelt in het Roxy theater. Ditmaal een Ice Age film.

In 2013 gaat het filmmuseum dicht en krijgen enkele attracties in Nickland een nieuw thema. Het gaat om oude figuren van Nickelodeon die vervangen worden door nieuwere figuren. Ook het mijntreintje Adventure Express in Nickland gaat weg en op de vrijgekomen plaats opent een verkeersparcours, Teenage Mutant Ninja Turtles: License to Drive.

In 2014 verschijnt aan de ingang van het park de belevingstunnel, The Lost Temple. Een interactieve attractie waarbij je op expeditie gaat bij een dino opgraving.

2016: in studio 7 opent een permanent spookhuis met echte acteurs rond The Walking Dead.

2017: Dit jaar opent het park de achtbaan “Star Trek: Operation Enterprise”, een gelanceerde achtbaan van de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides. Deze achtbaan wordt tot driemaal gelanceerd, vooraleer ze doorheen drie inversies gaat.

Het voormalige Filmmuseum en het gebied er rond wordt veranderd in een Star Trek-themagebied.

2018: Mystery River krijgt een renovatie. Deze Rapid River van Intamin krijgt een volledig nieuw thema dat in het teken staat van Koning Arthur. De nieuwe naam luidt Excalibur – Secrets Of The Dark Forrest.

2019: Speciaal voor de jongste bezoekers opent een nieuw gebied in de Nickland zone van het park. Deze zone staat volledig in het teken van PAW Patrol en krijgt de naam Adventure Bay. In het gebied opent de nieuwe attractie PAW Patrol Adventure Tour, een Convoy Ride van het Italiaanse bedrijf Zamperla. Ook opent er hier een nieuwe speeltuin en krijgt Swiper’s Sweeper een nieuwe look en naam: Zuma’s Zoomer. Daarnaast wordt ook de kleine vrijeval attractie Wonder Pets Flyboat geopend.

Verder wordt waterattractie Bermuda’s Triangle volledig gerenoveerd. Deze gaat vanaf de zomer door het leven als Area 51 – Top Secret.

2020: Het park moet dit jaar meermaals de poorten sluiten door het coronavirus en de daarbij horende maatregelen. In principe zou het park dit jaar de achtbaan MP-Express heropenen als Lucky Luke – The Ride: Die Daltons Brechen Aus. De achtbaan kreeg al wel een nieuw kleurtje, maar de afwerking van het thema werd uitgesteld.

Wel kwam het park met groot nieuws naar buiten, men begon met de bouw van een Multi Dimension Coaster van Intamin in de oude hal van de voormalige Ice Age darkride. Deze achtbaan zal in 2021 geopend worden als Movie Park Studios.

 

2021: De Intamin achtbaan Movie Park Studios opent de deuren. De achtbaan bevat twee verschillende lanceringen, eentje die de bezoekers vooruit lanceert en eentje die voor een achterwaartse lancering zal zorgen. Daarnaast heeft de achtbaan ook een draaiplatform dat de treinen van 12 personen 360° kan laten draaien. Tijdens de rit van 532 meter lang behalen de 3 treinen een maximale snelheid van 60 km/u.

2022: Er wordt dit jaar geinvesteert in een volledig nieuw geluidssysteem en er opent een nieuwe shop die de naam Gate 1 krijgt.

 

2023: De Stuntshow wordt volledig vernieuwd.

 

Bronnen:  Wikipedia, Traumland.org

Foto’s: Themeparkfreaks, Movie Park Germany