De geschiedenis van Meli Park/Plopsaland de Panne

Geen “Plopsaland De panne” zonder “Meli Park”

 

Ontstaan:

1925, de liefde voor de bijen zat “Alberic Florizoone” in de genen.  Hij was de vierde generatie bijenkwekers in de familie.

Toen Alberic Florizoone 18 jaar werd, begon hij de opbrengst (onder de naam ‘Veurne Ambacht) van de bijenkorven achter het huis te verkopen aan de winkeliers van de omliggende dorpen.

Hij gebruikte alle mogelijkheden uit die tijd om, met een kast levende bijen en een voorraad aan bokaaltjes honing, zoveel mogelijk mensen te bereiken. Op jaarbeurzen, kermissen en markten. Aan toeristen, voorbijgangers en feestvierders. Eerst het verhaal van de bijtjes vertellen en dan de honing verkopen, das was zijn strategie.

In die tijd was honing vrij onbekend bij de gewone man. Het was iets dat de welgestelde klasse af en toe kocht bij de plaatselijke imker.

In 1934 kocht Alberic Florizoone een stuk landbouwgrond in Adinkerke. In 1935 bouwde hij er een tentoonstellingsruimte en een cafetaria op. Buiten konden de kinderen zich amuseren op enkele speeltuigen.

Niet alleen de cafetaria en de tentoonstellingsruimte konden worden bezocht, ook werden er rondleidingen gegeven in de lokalen waar de honing in bokaaltjes werd gegoten.

Na enkele jaren bouwde men enkele terrassen rondom de centrale vijver, een nieuwe speeltuin voor de kinderen, een doolhof en een minizoo.

Elke zondag kwamen de bezoekers geboeid luisteren naar de voordrachten van “A.J. Florizoone” over de bijen en zijn “Meli honing”.

De merknaam “MELI” werd gekozen als woordspeling op het Franse woord “MIEL”. Pas later bleek dat het Griekse woord voor honing ook “Meli” is.

 

 

Historiek van het park :

Het was pas in 1952 dat het eigenlijke ”MELI PARK” ontstond.

Het oorspronkelijke gebouwencomplex werd uitgebreid met drie feestzalen. Verder was er onder andere een exotisch vogelpark in een prachtig aangelegde tuin.

Zo ontstond “Meli Park” en het werd stilaan een begrip voor honing, voor een zondagse uitstap en voor de plaats, waar allerlei familiefeesten plaatsvonden. Samen met de Zoo van Antwerpen en de grotten van Han werd Meli Park synoniem voor een ontspannen en leerrijk dagje uit.

De pretparkkriebels sloegen ook over naar de rest van de familie. Albert Florizoone, de neef van Alberic (die Meli Park oprichtte), opende in 1954 het Bellewaerde Park in Ieper.

In de jaren zestig breidde het park regelmatig uit. Er waren de schoolreizen voor de kinderen en de groepsreizen voor de volwassenen. Ook de Fransen ontdekten inmiddels “Meli Park” en zorgden, op zondagavond, voor overvolle wegen tussen Veurne en Ieper, tot aan de Franse grens.

In de jaren zeventig ontstonden meerdere parken, met telkens andere, nog grotere attracties: “Bobbejaanland, Bellewaerde en Walibi”. De vrije tijd nam toe en het grote publiek kwam er zich graag vermaken.

Met de komst van Euro Disney in Parijs, begin de jaren ’90, veranderde het parkbeeld drastisch. Parken werden “big business” en bezoekers werden echte toeristen. Ze gingen als maar verder op reis.

Na het overlijden van stichter Alberic in 1991, ging het van kwaad naar erger met het park. Door de groeiende concurrentie was het park noodgedwongen om te investeren in grotere en indrukwekkende attracties. Dit bleek niet echt haalbaar. De verliezen stapelden zich op.

Einde 1999 besloot de familie Florizoone hun Meli Park om het park te verkopen. Het kwam in de handen van “Studio 100” en de “Vlaamse Media Maatschappij” (het bedrijf achter televisiezenders VTM, Kanaaltwee en Top Radio). De toekomst als kind- en familievriendelijke park was hiermee veilig gesteld.

De naam “Meli” veranderde in “Plopsaland De Panne”. Verschillende gedeeltes van het park werden stevig onder handen genomen. Overal in het park duiken de figuurtjes op van Studio 100.

Leuk weetje: “Plopsaland” bouwde in het park nog een klein “Meli-memoria” hoekje en eert zo zijn voorganger.

 

© Bob Van Dyck

 

Meli is, vandaag de dag, een modern bedrijf met nog steeds dezelfde missie als destijds door de oprichter bedacht: het natuurproduct honing ter beschikking stellen van een breed publiek.

Dit gebeurt nu vanuit een gloednieuw, modern gebouw in Veurne. En de vertrouwde Meli producten van vandaag, dragen in zich nog steeds de herinnering aan meer dan 60 jaar Meli Park.

 

Meli Heizel:

Voor de wereldtentoonstelling van 1958 bouwde Meli een paviljoen van 1.200 m² met binnenin dansende fonteinen, een bijenshow en een grote verkoopruimte.

Duizenden mensen leerden zo Meli en zijn producten kennen.

Toen Expo 58 ten einde liep kreeg Meli de toelating, om op de terreinen van het “Vrolijk België”, een park in te richten. Het werd een verkleinde uitgave (4.5 ha) van het Meli Park in Adinkerke.

Samen met het Atomium en het Observatorium was het een geliefde bestemming voor duizenden bussen op doorreis in en rond Brussel. In het vogelpark en de zoo kon de Brusselse jeugd kennis maken met de dieren en de natuur.

In 1987 moest “Meli Brussel” plaats maken voor het huidige Brupark en het complex Kinepolis.

 

Bekendste Attracties “Meli Park” Adinkerke:

Vogelpark:

Deze prachtige tuinen in Franse stijl, met de flamingovijver aan het hoofdgebouw, stonden symbool voor het Meli Park. Heel wat exotische vogels werden hier voor het eerst in België voorgesteld. Deze foto met pelikanen dateert van voor de brand in het hoofdgebouw in 1979. De flamingovijver was lang het uithangbord van het park.

In de jaren ‘60 werd de hoeve “Palinghof” mede in het park opgenomen.

Voor vele kinderen uit de grootstad werd het contact met dieren een echte belevenis. In de jaren vijftig en zestig werd Meli onder meer beroemd om zijn sfeervolle avondverlichtingen. Vooral Engelsen kwamen massaal vanuit Oostende om te genieten van de mysterieuze avondlijke sfeer.

 

Apirama:

1979,  De oude bijenshow van de Expo ’58 was aan vernieuwing toe. Deze nieuwe (gelijkaardige) attractie heette: ”Apirama” wat staat voor: “kijken naar de bijen”. Het was een boottocht doorheen het wervelende leven van een bijenkolonie. Eerst maakte je een tocht doorheen de korf om dan, samen met een zwerm bijen, de zomerse natuur in te duiken. Bezoekers konden tijdens deze 8 minuten durende darkride kennismaken met het leven en activiteiten van de bijen. Men kwam diverse scènes tegen waaronder de bijenkorf, de wespenaanval, de bijenkoningin, het grote zomerfeest enzovoort. De apotheose was een hommage aan de bijenkoningin.

Deze attractie was zeer kenmerkend voor het Meli Park. Miljoenen bezoekers houden aan deze 8 minuten durende bootvaart een prettige herinnering over, waaronder mezelf . Het bekende “Meli bijtje” werd gecreëerd bij de opening van deze attractie en was vanaf dan overal aanwezig.

Bij de overname van de Plopsa-groep, werd deze attractie omgebouwd tot “Het Bos Van Plop”.

 

Splash: 

In 1989 opende voormalig eerste minister Wilfried Martens deze nieuwe waterattractie, genaamd “Splash”.

In het decor van een middeleeuwse burcht raasde het bootje van een hoge toren naar beneden via een waterweg. Om daarna beneden met een enorme “splash” te eindigen. Deze attractie werd gebouwd door de Duitse fabrikant “Mack Rides”.

Tegenwoordig gaat deze baan door het leven als “Dinosplash“

 

Sprookjestuin:

In 1952 opende “Meli Park” een groots sprookjesbos. Tientallen sprookjes werden hier uitgebeeld waaronder de reus, de prinses op de erwt, Assepoester, Roodkapje, de vliegende heks, Ali Baba en de rattenvanger van Hamelen.

 

Monorail:

In 1972 werd een groot deel van het toenmalige Meli Park doorkruist met een monorail. Miljoenen gasten hebben Meli zo vanuit de lucht kunnen ontdekken.

 

Piraat:

Schommelschip van de bouwer “Huss” geopend in 1978.

Hierin konden 56 personen plaats nemen voor een wilde schommelbeurt met gegarandeerde buikkriebels.

 

Dansende fonteinen

In 1956 werd vanuit Berlijn een wereldattractie binnengehaald. Het was een harmonisatie van geluid, licht, kleur en bewegende waterstralen.

“Meli Park” presenteerde deze attractie eerst in de sprookjestuin, daarna in de grote inkomhall.

In 1996 kreeg deze attractie een tweede leven, binnen de bekende aqua-laser show van Meli.

De muziek was afkomstig van een hammondorgel Eerst was dit een live-gebeuren, later werd de muziek op band gezet en afgespeeld.

 

De herinneringen aan deze “Evergreen” attractie is bij velen nog heel levendig aanwezig.

 

Carioca:

In 1982 werd op de nieuwe terreinen het avonturenspeelplein “Carioca “ opengesteld. Er waren exact twee speelzones, eentje voor de jongste kinderen en eentje voor de iets oudere.

 

Tuf Tuf Express:

De “Tuf Tuf Express” was een rustige rondrit doorheen het Meli Park tussen loslopende geitjes en herten, op weg naar een hangar waarin cowboys in het wilde weg schoten.

Er waren 2 treintjes en men kon Zoo-koekjes kopen om de dieren te voederen. Het voederen was een attractie op zich, net zoals de dieren die zodanig tam geworden waren dat ze om de haverklap in het treintje sprongen. Gebouwd door Mack.

 

De Keverbaan:

Een familieachtbaan bestaande uit karretjes in de vorm van lieveheersbeestjes, gebouwd door Zierer.

 

Panoramic:

Deze 76 meter hoge uitkijktoren stond voordat het zijn intrede deed in Meli als reeds in 1992 op de Nederlandse Floriade te Zoetermeer en op de Bundesgartenschau te Frankfurt . Na afloop van dit evenement werd de attractie verkocht aan “ Meli Park”, die deze vanaf 1993 presenteerde als nieuwe attractie. Vanuit de hoge toren had je een prachtig zicht over het park en de Noordzee.

 

Rollerskate:

Een juniorachtbaan gethematiseerd naar de wondere wereld van de bijen, met het bekende “Meli-bijtje” in de hoofdrol.

 

Jubilé:

“Jubilé” was een stalen achtbaan van de bouwer “Pinfari”. Deze attractie werd verwijderd uit het park tijdens de overname door Studio 100. De baan werd verkocht aan “Selva Mágica”, een pretpark in Mexico.

 

De Papegaaienshow:

“Meli park” presenteerde een muzikale show met in de hoofdrol enkele papegaaien. Deze beestjes vertoonden kunstjes aan het publiek waaronder muziekinstrumenten bespelen, fietsen en andere geinigheden.

 

Plopsaland De Panne:

Op 29 april 2000 opende het park de deuren met vele veranderingen en nieuwigheden, zoals een gigantische paddenstoel waarin het “Plop Hamburger Restaurant” werd ondergebracht. Eén van de belangrijkste veranderingen was uiteraard de transformatie van “Apirama” tot” Het bos van Plop”: alle bijen verdwenen er en maakten plaats voor de kabouters uit de populaire reeks “Kabouter Plop”.

In 2001 werden “ Storm op Zee” en “De Dansende Fonteinen” geopend.

 

2002 was het jaar waarin bezoekers voor het eerst konden rondrijden op de “Tractors van Big en Betsy “.

© Bob Van Dyck

 

In 2004 werd de achtbaan “De Draak” geopend. Dit is een gemotoriseerde achtbaan van Mack Rides en staat in een totaal vernieuwde Kasteelzone. De Draak raast enkele keren voorbij De Boomstammetjes (de naam “Splash” werd omgetoverd tot “ De boomstammetjes”.)

 

In 2006 werden twee spectaculaire attracties aan het park toegevoegd: een Duitse Mack “SuperSplash”, die simpelweg de naam “SuperSplash” meekreeg, en een Starflyer van ongeveer 70 meter hoog. Ze zijn allebei uniek in België. De SuperSplash kreeg een plaatsje in de totaal vernieuwde Piratenzone. Het is een waterachtbaan, een combinatie van een achtbaan en een splash. Ook Piet Piraat en zijn kornuiten namen hun intrek in deze Piratenzone.

 

 

Begin mei 2006 opende de “SpringFlyer”, genoemd naar de bekende muziekgroep Spring. 

 

 

In 2007 werd vooral gekeken naar de iets kleinere kinderen. De Ploptuin werd vernieuwd met 3 nieuwe attracties namelijk “De Emmer, De Kikkers en De Konijntjes”.

 

In 2008 werden “De Jetski’s” en “De Vliegende Fietsen van Mega Mindy” toegevoegd aan het attractieaanbod.

Aan de inkom van het vroegere Sprookjesbos werd een resterend hutje omgetoverd tot een inkijkhuisje waar men aan de hand van een video kan zien hoe het Meli park er vroeger uitzag. Tevens liggen hier enkele bijen uit het vroegere Apirama (nu Het bos van Plop) en poppen uit het vroegere sprookjesbos.

Op 4 april 2009 vierde “Plopsaland De Panne” zijn tiende seizoen met de komst van “Anubis: The Ride”, een achtbaan van de fabrikant Gerstlauer. De achtbaan bestaat uit een horizontale lancering waarbij de wagentjes in 2 seconden tot 90km per uur worden gelanceerd om vervolgens verticaal op een ‘droptower’ 34 meter omhoog te rijden en daarna een duik naar beneden te nemen. Er zitten 3 inversies in verwerkt. De wagentjes zijn ook vooruitstrevend en zijn volgens een tribune gebouwd met een gradatieverschil zodat elke passagier het gevoel moet krijgen vooraan te zitten. Het station van de achtbaan is overigens een replica van het echte Het Huis Anubis-gebouw op 2/3 van de werkelijke grootte, waardoor de bezoeker het gevoel krijgt dat hij in de echte serie rondloopt.

 

 

In de zomer van 2011 opende het park “Mayaland’, een indoorhal gethematiseerd naar het figuurtje Maya de Bij. Deze hal telt 10 nieuwe attracties, twee themarestaurants en een winkel.

In de lente van 2013 werden De Vaat en Dongo’s Race en de daarbij behorende shop en themazone veranderd naar een Kaatje-thema. De Vaat werd Kaatje zoekt eendje en Dongo’s Race werd Viktor’s Race.

Ook opende de nieuwe themazone rond Wickie De Viking met een shop, een Panos en twee nieuwe attracties, genaamd Wickie The Battle en De Grote Golf. In 2014 werd ook nog een volwaardig station gebouwd voor Wickie The Battle, en werd nog een extra snackbar gebouwd.

In 2015 bestaat het park 15 jaar en ter ere van deze verjaardag zijn er heel wat nieuwigheden. Op 22 maart 2015 werd Plopsaqua geopend voor bezoekers.

De dag ervoor vond er in het Plopsa Theater een grootse openingsshow plaats. Bij de start van het pretparkseizoen in april werd het vernieuwde Kermisplein van Samson & Gert geopend. De zweefmolen Wienerwalz werd vervangen door een nieuwe zweefmolen en op de plaats van het beeld van Samson & Gert werd een kiosk gebouwd waarop optredens kunnen plaatsvinden.

Ook werd het K3 Museum omgebouwd tot F.C. De Kampioenen Café en de antiekwinkel van Fernand.

Speciaal voor deze verjaardag werd ook de Plopsa Parade geïntroduceerd. De parade rijdt dagelijks door het park.

In het najaar van 2015 opent het nieuwe Prinsessia-gedeelte. De Koffiekopjes van Wizzy en Woppy worden omgebouwd tot het kasteel uit de televisiereeks Prinsessia

 

2016: vergunningsperikelen

In 2016 zou de houten achtbaan Heidi The Ride geopend worden, maar door het verliezen van de milieuvergunning kon dit niet. Maandenlang werd getracht een nieuwe vergunning te verkrijgen, wat uiteindelijk ook lukte.

 

2017: Heidi The Ride, de grote opening

Na lang wachten mag Heidi The Ride in 2017 eindelijk openen. Deze houten achtbaan werd gebouwd door Great Coasters International. De achtbaan is 22 meter hoog en behaalt een snelheid van 71km/u. Het budget bedraagt 6 miljoen euro. Rond de achtbaan ontstond de nieuwe themazone Heidiland.

 

In de Ploptuin werd hard gewerkt aan opfrissingen, dit voor de twintigste verjaardag van het figuurtje.

2018: Er wordt afscheid genomen van de dubbele hangende achtbaan Vleermuis. Verder koopt het park een aangrenzende camping op, om hier later een vakantiedorp uit te baten en wordt begonnen aan de bouw van het Plopsa hotel.

2019: Twee volledig vernieuwde zones worden geopend. Allereerst opent het nieuwe K3 gebied, dat gelegen is rond de Vekoma achtbaan Rollerskater. De Boomstammetjes die in het thema van Koning Samson stonden worden omgedoopt tot Dino Splash.

 

 

2020: Ook voor Plopsaland De Panne zal 2020 bijblijven als het jaar van het coronavirus. Het park moest al haar evenementen annuleren, alsook alle shows en het Halloweengebeuren. Verder kon het park pas veel later aan het seizoen beginnen en eindigde het vroegtijdig. Maar misschien nog het ergste van al is het uitstellen van de opening van het gloednieuwe Plopsa Hotel.

 

2021: Plopsaland De Panne kan eindelijk haar lang uitgestelde Hotel openen.

Maar waar de fans nog het meest naar uitkeken is de opening van de nieuwe achtbaan The Ride to Happiness by Tommorowland. Deze achtbaan werd gebouwd door Mack Rides en is van het type Extreme Spinning Coaster. Deze achtbaan bereikt een snelheid van 90 km/u, is 33 meter hoog en heeft een lengte van 920 meter. Tijdens de rit ervaar je 2 lanceringen en 5 inversies. Het is de allereerste spinning coaster in Europa die overkop gaat. 

Op 20 februari kwamen enkele mensen uur jaar lang vast te zitten op het hoogste punt van The Ride To Happiness, dit doordat het treintje tot stilstand kwam.

 

2023:

Dit jaar opent het nieuwe indoorgebied Bumba Circus, Maar er werd afscheid genomen van de Brandweermolen.

 

Bronnen: Meli, Plopsafansite, wikipedia, plopsa, rcdb,

Foto’s: Plopsaland, TPF