De geschiedenis van: Energylandia

Energylandia is het grootste pretpark van Polen en opende de deuren voor het eerst op 14 juli 2014 in de gemeente Zator. In het korte bestaan van het park heeft Energylandia zich weten op te werken tot een van de grootste pretparken in Europa. Indrukwekkende investeringen volgen elkaar jaar na jaar op en het aantal achtbanen in het park is niet meer bij te houden. Hoog tijd om jullie te laten kennis maken met de korte maar indrukwekkende geschiedenis van Energylandia.

 

Voor 2014 had werkelijk nog nooit iemand over Polen gesproken wanneer ze het over pretparken of achtbanen hadden. Pretparkfans hadden er buiten een aantal vaste kermissen niets te zoeken, maar alles veranderde toen Energylandia op 14 juli 2014 haar deuren opende voor het publiek.

De komst van het park, maar vooral de waanzinnige uitbreidingen die volgende, zouden niet veel later de Poolse vrijetijdsindustrie totaal op zijn kop zetten. Zo veranderde Legendia onder de druk van een vaste kermis naar een echt prachtig pretpark en nieuwe pretparken werden geopend zoals Majaland Kownaty, het Poolse Plopsa-pretpark.

De drijvende kracht achter Energylandia is de Poolse energydrankfabrikant Energy 2000 die naast het energydrankje ook een aantal discotheken bezit. Het park heeft tussen 2014 en 2020 verschillende malen Europese subsidies ontvangen om het toerisme in de regio aan te wakkeren. Daarnaast worden er ook meerdere festivals georganiseerd.

Energylandia bestaat uit een waterpark en een pretpark. Het pretpark werd oorspronkelijk opgedeeld in 3 zones. De kinderzone, de familiezone en de extreme zone. Later werden nog 2 zones toegevoegd met het waterpark en de Dragon Zone. Daarnaast is er ook een Western Camp en een hotel waar bezoekers kunnen overnachten. 

 

2014: Energylandia wordt geopend

Op 14 juli 2014 is het zo ver. Energylandia opent voor het eerst haar poorten met verschillende attracties waaronder 3 achtbanen. De achtbanen worden geleverd door de Italiaanse fabrikant SBF Visa Group. Met Mars Roller Coaster en Frutti Loop Coaster openen er twee achtbanen voor de kinderen en met de Viking Roller Coaster opent de eerste familieachtbaan.

Meer attracties voor de kinderen worden er geopend met onder andere de WRC Dodgems, botsauto’s die speciaals gericht zijn op kinderen. Er worden drie grote waterattracties gebouwd met de Splash Battle, een Log Flume waterattractie met de naam Toffifee Gold Mine en een Rapid River met de naam Atlantis. De shooter Monster Attack wordt geopend alsook een Planetarium. Al deze attracties worden ook gebouwd door de SBF Visa Group.

Verder worden een aantal grote attracties geopend met de vrijevaltoren “Tsunami Drop”, de thrillride “Space Gun” en de Booster “Space Booster”. Ook de Top Spin “Apocalipto” en de Maxi Dance Party “Aztec Swing” worden gepend. Deze attracties zijn gebouwd door SBF Visa Group en de Fabbri Group.

Energylandia ontvangt in haar openingsjaar 250.000 bezoekers. Hieronder kan u een video bekijken van hoe het park er uitzag in haar openingsjaar.

 

2015: 3 nieuwe achtbanen

In 2015 openen er alweer 3 nieuwe achtbanen wat het totaal op 6 brengt. Deze keer zijn het grotere achtbanen met de familiecoaster “Energuś Roller Coaster”, de Suspended Family Coaster “Dragon Roller Coaster” en de eerste loopingachtbaan voor het park de SLC “Roller Coaster Mayan” die 5 keer overkop gaat. Deze keer worden alle rollercoaster geleverd door de Nederlandse fabrikant Vekoma.

Het park houdt voor het eerst ook verschillende festivals die telkens in het teken staan van een ander thema. Zo is er een 80’s festival, een 90’s festival, een Disco Polo festival, een festival die in het teken staat van de radio RMF, een Stars Festival en een Hardstyle festival. De namen die prijken op de line-up zijn niet van de minste, sterren van over de hele wereld en uit eigen land zakken dat jaar af naar Energylandia.

Verder wordt er hard gewerkt om het park groener te maken en worden de kale vlaktes weggewerkt. Energylandia ontvangt 500.000 bezoekers in 2015, een verdubbeling van het openingsjaar.

 

2016: Nieuwe generatie Vekoma Launch Coaster

In 2016 pakt Energylandia uit met een nieuwe generatie launch coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma. Het gaat om het model Space Warp (meer specifiek uitvoering ‘560m LSM’) waarmee Vekoma zichzelf opnieuw uitvindt. De rollercoaster is de eerste van een hele nieuwe generatie spectaculaire coasters die voorgesteld wordt door de Nederlandse fabrikant. Een mooie primeur voor het Poolse pretpark. De achtbaan krijgt de naam Formula en wordt op 2 seconden tijd gelanceerd van 0 km/u tot een snelheid van 78 km/u. Tijdens de rit van 560 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop. De achtbaan is 24,8 meter hoog en staat volledig in het teken van de Formule 1.

Naast de achtbaan Formula opent Energylandia een bescheiden waterpark. Na het succes van vorig jaar worden er 2 extra festivals aan het aanbod toegevoegd, goed voor in totaal 8 festivals. De thema’s dit jaar zijn: EDM (Electronic Dance Music), Top Stars (populaire Poolse groepen), 90’s Superstars (jaren 90 artiesten), GiganciSceny (radio zender RMF), Disco Polo (disco muziek), 80’s Superstars (jaren 80 artiesten), Summer Festival (zomerse muziek) en Kings of Hardstyle (Hardstyle muziek).

In 2016 krijgt Energylandia maar liefst 1 miljoen bezoekers over de vloer. Hiermee worden opnieuw de bezoekersaantallen verdubbeld.

 

2017: 18 nieuwe attracties

In 2017 pakt Energylandia uit met 18 nieuwe attracties. Daarbij zijn er verschillende waterattracties, rollercoasters, twee nieuwe themagebiedenen ook de ingang wordt compleet vernieuwd.

Het kindergebied wordt dit jaar grondig uitgebreid met maar liefst 11 nieuwe attracties die geleverd worden door de Italiaanse fabrikant SBF Visa Group. Hierbij zijn ook twee achtbanen met de “Happy Loops”, een Compact Spinning Coaster en de “Circus Coaster”, een rollercoaster in de vorm van een ovaal maar met een fantastische operator die van elke rit een feestje maakt.

In het familiegebied wordt eveneens een nieuwe achtbaan geopend met Boomerang, een Family Boomerang Coaster van Vekoma die net zoals SBF Visa Group nu elk 5 achtbanen in het park hebben gebouwd. Hiermee komt het totaal al op 10 te staan op 4 jaar tijd. In de Boomerang gaan de bezoekers zowel voorwaarts als achterwaarts door het parcours en dit aan een snelheid van 60 km/u.

Heel wat nieuwe waterattracties worden gebouwd met onder andere de Spilwater “Anaconda” en de Rapid River “Jungle Adventure”, beide attracties worden gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Een Viking themagebied wordt gebouwd met onder andere een Viking dorp, een boottochtje en ook de bestaande Viking Roller Coaster wordt gethematiseerd en meegenomen in het gebied.

Verder wordt er ook een Zwitsers dorp aangemaakt met heel wat huisjes in de typische Zwitserse steil en ook een boottochtje wordt hier toegevoegd. Een gloednieuwe ingang wordt gebouwd dat vorm krijgt als een gigantisch sprookjeskasteel.

Het park pakt voor het eerst uit met een spectaculaire stuntshow met allerlei soorten voertuigen waaronder moto’s, auto’s, BMX’en en zelfs een heuse looping komt er aan te pas. Verder worden alle oude gebieden in het park aangepakt en gethematiseerd. Het verschil met het openingsjaar is dan ook enorm groot.

In 2017 stijgen de bezoekers aantallen met 20% en mag Energylandia 1.200.000 gasten ontvangen.

 

2018: Twee record brekende achtbanen

In 2018 opent Energylandia 2 record brekende achtbanen. Eerst wordt er Speed geopend, de hoogste en snelste watercoaster ter wereld met een hoogte van 50 meter en een snelheid van 101 km/u. Daarnaast wordt met Hyperion ook nog eens de hoogste en snelste Hyper Coaster van Europa geopend.

Hyperion heeft een hoogte van 77 meter met een drop van 82 meter. Tijdens de rit van 1450 meter wordt er een snelheid van 142 km/u behaalt. De attractie start met een drop van 85° en heeft verschillende elementen zoals een tunnel en een inversie. Beide rollercoasters werden gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides.

Ook het waterpark wordt flink uitgebreid. Tot nog toe was dit een waterpark gericht op kleine kinderen met een paar kleine glijbanen. In 2018 wordt de oppervlakte 3 keer zo groot en worden er maar liefst 10 grote glijbanen gebouwd via 2 verschillende glijbanentorens. MaxxxKamikaze, een glijbaan met valluik is de spectaculairste. Andere leuke glijbanen zijn de “Exotic Fun” een Pendulum glijbaan, “Tropical Fun” een glijbaan met verschillende Cones en de “TikiRide Slide” een glijbaan met een grote trechter.

Ook de stuntshow wordt verder uitgebreid met heel wat spectaculaire stunts. In 2018 ontvangt Energylandia 1.400.000 bezoekers en is het aantal achtbanen opgelopen tot 12 stuks.

 

2019: Themagebied Dragon Zone & Evenementen

In 2019 viert Energylandia haar 5de verjaardag op 13 en 14 juli met een groot evenement. Ook de festivals keren na 2 jaar afwezigheid terug. In 2017 werd het terrein waar de festivals op plaatsvonden, namelijk gebruikt voor de vele nieuwe uitbreidingen te bouwen die het park toen opende. In 2019 zijn er opnieuw 7 festivals op een nieuw stuk grond van het park. Deze keer zijn de thema’s: 90’s Superstars, 80’s Superstars, Disco Polo, Hip Hop, GiganciSceny, Kings of Hardstyle en EDM. Ook het Oktoberfest keert terug en er worden twee verschillende Halloween evenementen georganiseerd. 

 

Naast alle evenementen wordt een gloednieuwe themazone met 3 achtbanen geopend en nog een aantal kinderattracties. Het themagebied krijgt de naam Dragon Zone en opende uiteindelijk op 20 juli 2019, bijna 8 maand vroeger dan eerst gepland.

Bij de drie achtbanen zijn er 2 familieachtbanen met “Draken”, een Family Coasters van Preston & Barbieri en “Frida” een Junior Coaster van Vekoma. Het paradepaardje van de zone is ongetwijfeld de rollercoaster “Zadra”, een hybride achtbaan van de Amerikaanse topconstructeur Rocky Mountain Construction.

Zadra is maar liefst 62,8 meter hoog en behaalt een snelheid van 121 km/u. Tijdens de rit van 1316 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop. Een ritje op de achtbaan duurt bijna twee minuten en er worden krachten tot 4 G behaald. Er rijden 2 treinen op de baan waar telkens 24 personen kunnen inzitten, goed voor een capaciteit van 1050 personen per uur. Door alle nieuwe investeringen heeft Energylandia nu 15 achtbanen in haar park staan, een absoluut record in Europa!

 

2020: Coronavirus

Dit jaar zou normaal het Aqualantis gebied openen, met daarin als hoofdattractie de achtbaan Abyssus. Jammer genoeg strooit het coronavirus roet in het eten en de opening werd uitgesteld. Hieronder kan je een video bekijken van hoe snel Energylandia de afgelopen jaren groeide.

 

2021: Themagebied Aqualantis

Een jaar later dan gepland opent Energylandia haar Aqualantis themagebied. In deze zone kan je tal van nieuwigheden vinden waaronder 10 nieuwe attracties, 3 eetkraampjes, 3 shops en een duikshow. De grootste attractie hier is de achtbaan Abyssus. Abyssus bevat twee lanceringen, verschillende inversies en werd gebouwd door Vekoma.

 

 

In het gebied opent ook een tweede achtbaan met Light Explorer, een Family Boomerang Coaster van Vekoma.

 

 

Behalve de twee achtbanen openen nog tal van familiale attracties:

 

  • Tidal Wave Twister, een Disk’O Coaster van Zamperla
  • Burning Engine, een Fire Brigade van Zamperla
  • Magic Pump, een Magic Bikes van Zamperla
  • Submarine Dive, een Jump Around van Zamperla
  • Stormy Ship, Rockin’ Tug van Zamperla
  • Aqualantis Grotto Expedition, een Tow Boat Ride van Zamperla
  • Whirlpool Water Fight, een Water Mania van Zamperla

 

2022: Mine Train Coaster

Ook voor 2022 plant het park een nieuw gebied, waarin een Mine Train Coaster van Vekoma de blikvanger zal worden.

 

Verdere toekomst: Tilt Coaster?

In 2017 maakte Energylandia bekend een Tilt Coaster te willen bouwen. Een jaar later werden details over het project onthuld en werd er actief een fabrikant gezocht die deze achtbaan wou bouwen.

In een offerte vraagt het Poolse pretpark de bouw van een Tilt Coaster die minstens 45 meter hoog moet worden en minstens een snelheid moet behalen van 85 km/u. Dit zou willen zeggen dat de nieuwe Tilt Coaster de hoogste ter wereld wordt. De track moet minstens 850 meter lang zijn en er moeten 2 inversies inzitten.

Het lijkt er sterk op dat de Nederlandse fabrikant Vekoma de achtbaan zal bouwen, aangezien zij het patent op de Tilt Coaster hebben. Toch is er nog geen bevestiging gekomen dat Vekoma de opdracht heeft aanvaard. De fabrikant bouwde tot nog toe ook maar 1 Tilt Coaster en deze opende in 2002 in het Taiwanese pretpark Lihpao Land. Daarna wou de fabrikant geen nieuwe exemplaren meer bouwen. In 2016 vertelde Vekoma aan onze redactie dat het bedrijf plannen had om een nieuwe generatie Tilt Coaster op de markt te zetten en mogelijks zal Energylandia het eerste exemplaar krijgen.

 

Energylandia wil tegen 2024, 4 miljoen bezoekers ontvangen in haar park.

 

 

 

Bron: Energylandia, rcdb, Wikipedia