Drievliet is een gezellig familiepark gelegen in Den haag. Het park biedt voor ieder wat wils aan de hand van een mooie waaier aan attracties. Tegen 2019/2020 is er zelfs sprake van een nieuwe indoorhal. Helaas is dat nog eventjes wachten. De toekomst van het park is verzekerd, maar hoe zit het met het verleden?
Drievliet doorheen de middeleeuwen
Drievliet was niet altijd een attractiepark. Verre van zelfs. De naam Drievliet is ontstaan omdat het zich bevindt op een knooppunt waar 3 rivieren samenkomen. De Vliet, de Haagvliet en de Delftvliet. Op google maps vind je alleen de Haagvliet en de Zuidvliet terug. Waar vroeger delen van de rivier verschillende namen kregen, draagt ze nu dus 1 naam.
Op een kaart in 1611 wordt de locatie van Drievliet al aangeduid als 1 groot hofstede. Dat is een zomerhuis voor de rijke burgers in die tijd. De erfgenamen van Ysbrand van der Does verkochten de hofstede met 33 morgenlands. ( morgenlands is een oppervlaktemaat van die tijd, hiermee wordt een gebied aangeduid dat je in de ochtend kon ploegen. De precieze grootte van 1 morgenlands is streekgebonden, maar meestal rond 1 hectare.)
Het werd verkocht aan Johan van Gogh in 1625 en die liet er een herenhuis bouwen. Hij schonk alles aan zijn dochter toen die trouwde met Arnout van Beaumont, president van de Raad van Brabant. Na haar dood ging het over op haar zoon Andries van Beaumont. Uiteindelijk kwam het dan in handen van de weduwe van de zoon van Andries van Beaumont. Zij verkocht het aan Nicolaas Evert Fournier, advocaat voor het Hof van Gelderland. Die verkocht het op zijn beurt dan weer aan de weduwe van Jan van den Burg in 1736. Uiteindelijk werd het dan door C.H. Th. A. Hooft Graaflant, tevens eigenaar van de Burchvliet, gekocht in 1874. Die bleef er wonen doorheen de eerste wereldoorlog tot aan zijn dood in 1923.
De geboorte van attractiepark Drievliet
In 1937 huurde Piet en Po Faaij het landhuis, zij startten er een café. Een jaar later openden ze er ook een theehuis met speeltuin. Jammer genoeg brak toen de tweede wereldoorlog uit. Maar het domein en landhuis bleven gespaard. Het werd na de oorlog zo een succes dat ze het landhuis en grond aankochten in 1950.
1951 was het jaar dat attractiepark Drievliet een feit werd met de komst van een carrousel. Het park bleef de jaren nadien voornamelijk een speeltuin met café en theehuis. Echter werd er in 1968 een monorail aan toegevoegd. Dat was in die tijd een zeer unieke attractie. En ook vandaag blijft deze monorail nog uniek, want hij is de oudste van Nederland.
De daarop volgende jaren werd de ingang van het landhuis verlegd naar de huidige ingang van het park. Veel van de attracties die in die tijd gebouwd werden zijn verdwenen en vergeten, echter zijn er nog enkele restanten zoals bepaalde onderdelen van de lachgrot, ezeltje strekje en de botsauto’s.
De gouden jaren 90.
Verschillende grote attracties maken hun intrede in het park. In 1996 werd de wilde muis achtbaan “kopermijn” geopend en een jaar nadien de boomstamattractie “ Jungle River”. Daarna kwamen de thrillseekers aan bod met de komst van de Enterprise “ De kwal” bij de opening noemde hij Space Loop en de breakdance “Draaikolk” voorheen de Star Dancer. Van de attracties “Piraat” een piratenboot, “Goldcurse” een troika, het reuzenrad, spookhuis en diverse andere attracties zijn de openingsjaren niet bekend.
Wat bracht de 21ste eeuw tot nu toe?
Het park blijft zijn aanbod uitbreiden. Verschillenden achtbanen “Twistrix” een spinning coaster in 2001, “Dynamite express” een powered coaster in 2005 en “Formule X” een gelanceerde baan in 2007 kwamen er bij. Op de plek van “Formule X” stond voordien de spinning coaster “ Extreme”. Ook een frisbee “ Nautilus” voorheen Lunatic in 2003, een rondrit “El Loco” en theekopjes in 2006 en een 3D-cinema in 2009 werden toegevoegd.
In 2010 kiest het park de kaart van de thematisatie. Er wordt een nieuw themagebied gemaakt genaamd “Lol Atol”. Alle attracties aan de inkomzone die min of meer een space-uiterlijk hadden, werden omgevormd naar een onderwaterthema. Alle attracties kregen ook andere namen zoals hierboven bij sommige attracties al vermeld werd. Ook het spookhuis en de 3D-cinema werden opnieuw aangekleed. Ook kwam er een rondritje voor de kleintjes bij “El Loco”
In 2013 vierde het park zijn 75ste verjaardag en dat nog steeds onder zijn oorspronkelijke oprichter de familie Faaij. De ingang werd aangekleed naar het onderwaterthema en in 2014 werden er diverse kinderattractie toegevoegd aan het “Lol Atol” themagebied. Die attracties waren onder meer de sleepbootjes, de vuurtoren en de springende hondjes.
In 2016 bouwde het park twee nieuwe attracties.
Chute: Chute is een vrije valtoren voor de kleinsten, dit torentje werd gebouwd door Zierer.
Tijdmachine: De tijdmachine is een Magic Bikes attractie, gebouwd door Zamperla.
2018: het park krijgt een waterspeelplaats.
Artikel: Maarten Busschots
Bronnen: Parkspot, Wikipedia, RCDB
Foto’s: Stefan Scheer, parkspot, Bob Van Dyck, Rides.nl, Themeparkreview, Xtremerides, looopings, freizetparkwelt